Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (48.): Auta na Sportu 5 a Eurosport HD

18. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Letošní rok je plný sportovních události. Po hokejovém mistrovství světa přišlo v červnu fotbalové Euro a v srpnu čeká diváky letní olympiáda v čínském Pekingu. V květnu začal vysílat také nový motoristický program Sport 5 a tradiční Eurosport se 25. května dočkal verze ve vysokém obrazovém rozlišení.

Sport 5 nabízí závody i dopravní servis

Nová česká televize věnovaná fanouškům automobilismu a všem řidičům odstartovala 2. května. Sport 5 je už pátým sportovním programem, který vysílá v češtině (viz DIGI slovník). Až do konce prázdnin má neúplné, zahajovací programové schéma. Do plného provozu přejde se začátkem září.

Pro příznivce automobilových závodů budou na Sportu 5 nejzajímavější víkendy od 10 hodin do pěti odpoledne. V tomto úseku stanice totiž vysílá přímé přenosy motoristických podniků – pokud se tedy nějaké konají. Jinak vyplňují stejný čas magazíny o automobilismu.

Závody mají na nové televizi prostor samozřejmě i během týdne. Kromě přímých přenosů totiž televizi nabídne velkou porci záznamů. Zájemcům představí například DTM, Euroserii F3, NASCAR Sprint Cup Series, Porsche Carrera Cup nebo závody tahačů. Ve vysílání doplňují aktuální závody také pohledy na automobilové souboje z minulých let.

Pro každého řidiče může být užitečný pohled na dopravní zpravodajství. Sport 5 ho v licenci slibuje uvádět 4× až 6× denně, aktuálně ho nabízí jako grafickou pěti až desetiminutovku 3× až 4× za den. Chceme se zaměřit na celou republiku, především na hlavní tahy, řekl serveru DigiZone.cz ředitel stanice Jiří Hojgr před startem vysílání. Dopravní zprávy se od 1. září přesunou z čistě grafické podoby do svého studia. Stanice nabídne i publicistiku a magazíny o autech, která přicházejí na český trh.

DIGI slovník: Sportovní programy

Ilustrační slovník pojmů

Pokud se v televizi rádi díváte na sport a chcete ho slyšet s českým komentářem, máte na výběr pět programů. Nejdostupnější z nich je ČT 4 Sport České televize, který je jako jediný součástí zemského digitálního vysílání. Do konce roku 2010 si ho bude moci v tzv. veřejnoprávním multiplexu naladit zadarmo 95 procent českých diváků.

Další čtyři programy jsou dostupné pouze v placených nabídkách na satelitu, přes kabel nebo v televizi přes pevnou linku (IPTV). Jsou to stanice Eurosport, Galaxie sport, Sport 1 a Sport 5. Pokud vás neodradí cizí jazyky, můžete se kabelu nebo v IPTV dívat také na ESPN Classic, Eurosport 2, Extreme Sports, Golf Channel, Motors TV a NASN.

Než se plně rozvine zemské digitální vysílání a ČT 4 Sport bude dostupný opravdu pro každého zájemce, bude částečně sportovním programem i ČT 2. Česká legislativa totiž požaduje, aby události značného společenského významu, mezi které řadí fotbalové a hokejové šampionáty, olympiádu nebo atletické mistrovství světa, byly vysílané volně a na široce dostupné televizi.

Zákulisí a dostupnost stanice

Za projektem Sportu 5 stojí magnát českého automobilismu, Antonín Charouz. Stanice se už v roce 2004 přihlásila do tehdejšího licenčního řízení na programy zemského digitálního vysílání. Neuspěla, ale nevzdala se. V březnu letošního roku získala licenci pro šíření přes satelit a za dva měsíce začala vysílat.

Televize je dostupná je v platformě CS Link pro majitele předplacených karet s balíčkem MULTI od Trade and Technology, diváci s přístupem přes Gital si program budou moci začít předplácet až po letních prázdninách. Program si mohou naladit také diváci slovenské služby SkyLink společnosti TRI R. Od června je stanice součástí také digitální kabelové nabídky od UPC a sítí operátorů Mattes AD, HDD Praha, Kabel servis Praha, J.Ouda v Klášterci nad Ohří a PODA Ostrava. Od 1. července přibude Sport 5 také do služby Moravianet operátora SELF servis Brno.

Sport 5 sídlí na letišti v Hradci Králové, kde podědil prostory po jiném sportovním programu – Galaxii sport. Galaxie se jako člen mediální skupiny CME letos přestěhovala do Prahy na Barrandov ke svojí „sestře“, televizi Nova. Jiří Hojgr, bývalý ředitel Galaxie Sport, v Hradci Králové zůstal a nyní šéfuje Sportu 5.

Sport 5 videotext malý

Eurosport HD přináší vyšší kvalitu

Panevropský sportovní program Eurosport patří v České republice mezi nejznámější svého druhu. V jeho vysílání najdete fotbal, motorismus, atletiku, cyklistiku a řadu dalších sportů. Protože je členem Evropské vysilací unie (EBU) sdružující televize veřejné služby, může využívat stejných práv jako například Česká televize. V jeho vysílání proto nebude chybět ani letní olympiáda v Pekingu.

BRAND24

Ještě před začátkem LOH, 25. května, čekal televizi technologický mezník. Začala vysílat svůj program ve vysokém rozlišení a s tím spojené lepší obrazové kvalitě. Při té příležitosti přešly standardní Eurosport a Eurosport 2 do plně širokoúhlého vysílání. První sportovní události byl na Eurosportu HD tenisový turnaj v Paříži, po něm se diváci dočkají fotbalového Eura. V Česku si diváci mohli od užívat HD vysílání této stanice volně ze satelitu Hotbird, ale jen do 6. června, kdy zakódovala svůj signál. Aktuálně je proto v Česku dostupná jen v IPTV od společnosti Mattes AD.

Text byl napsán pro časopis Týdeník Televize, kde vyšel v úterý 10. června 2008 (číslo 25/2008).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).