Hlavní navigace

Průvodce světem IPTV: největší poskytovatelé IP televize v České republice

25. 10. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Nový seriál serveru DigiZone.cz a technologické platformy nangu.TV představuje výhody digitální televize přes IP protokol a její vývoj na českém trhu.

První, největší a jediná celostátní: O2TV od Telefóniky

Svého času budovala samé prazáklady IPTV v České republice. O2TV od Telefóniky byla vůbec první službou tohoto druhu u nás (odstartovala v roce 2006) a zároveň dodnes zůstává jedinou s celostátním pokrytím. Telefónica využila svoji rozsáhlou síť po státním SPT Telecomu, což mělo výhodu, že se dostala i do míst, kam konkurence v podobě kabelové televize dosud nedorazila a zřejmě ani nedorazí. Zároveň si ale nesla nevýhodu v technickém řešení: IPTV zavedla přes ADSL 2+, které má limitovanou kapacitu a zákazník musí být dostatečně blízko DSLAMu, aby mu zároveň fungovala televize i připojení k internetu.

Telefónica při tvoření O2TV vycházela z konceptu španělské služby Imagenio svého mateřského koncernu, ale omezovaly ji horší technické podmínky. Nabídla sice jako první v republice videotéku s filmy, oproti Imageniu ale nebyla schopna prodávat samostatně například konkrétní sportovní přenosy. Navíc dlouho hledala obchodní model pro služby spojené s Video on Demand. Omezený archiv pořadů České televize byl zpočátku zpoplatněn, u klasické filmové videotéky neexistovalo nic jako měsíční nebo množstevní předplatné. Z dnešního pohledu by tedy asi nebyla použitelná, na svoji dobu šlo ale o unikát.

„Když Telefónica začínala s O2TV, byl trh s IPTV u nás pole neorané – a nejen u nás. V okolních státech IPTV nebylo nebo mělo problémy. Určitě tedy udělala velkou práci v edukaci trhu, vysvětlila, k čemu vlastně IPTV je,“ říká Antonín Král, ředitel technologické platformy nangu.TV, která se zabývá kompletním řešení pro IP televizi. „Jejich řešení má ale problémy v omezené šířce pásma.“ Právě kvůli tomu je u O2TV jen velmi omezený počet HD programů. Podle Krále by Telefónica mohla tento problém vyřešit, kdyby svoji síť zhybridizovala a doplnila ji o klasickou digitální kabelovou televizi (DVB-C) pro živé lineární vysílání. IPTV by nadále využívala pro interaktivní služby a videotéku.


Foto: archiv DigiZone.cz

O2TV zůstává jedinou celostátně nabízenou službou IPTV

viaTV od T-Systems: po optice k developerům

Krátce po O2TV odstartovala v Česku služba viaTV od T-Systems Czech Republic, která se soustředila výhradně na Prahu, a to ještě jen na nové developerské projekty s nataženými optickými rozvody. T-Systems dopředu počítal s velkou šířkou pásma pro budoucí služby, zejména HD programy, vysokorychlostní připojení k internetu, interaktivitu a videotéku s tituly ve vysokém rozlišení obrazu. Díky tomu zákazníkům odpadají problémy známé u O2TV, kdy domácnosti vzdálenější od DSLAMu nemohou v jeden moment využívat internet a sledovat televizi.

Na svoji dobu šlo asi o nejkvalitnější IPTV službu v České republice. Její nevýhodou je malá dostupnost. Firma plánovala expanzi i mimo Prahu, na svém webu ale lokality, kde je viaTV aktuálně dostupná, neuvádí a pouze odkazuje na své kontaktní centrum. „Služby rodiny viaHome (viaGIA, viaPhone a viaTV) jsou telekomunikační služby nové generace, nabízené primárně v nových bytových objektech. Jsou poskytovány ve spolupráci s významnými developerskými společnostmi a vyžadují pro svou činnost kvalitní domovní datové rozvody a optickou síťovou infrastrukturu v místě,“ upozorňuje T-Systems.

I když viaTV nepatří mezi služby s největším počtem televizních programů, zaujme její HD nabídka. Ve vysokém rozlišení poskytuje 18 televizních stanic, což je srovnatelné se satelitním Skylinkem. Výčet obsahuje i všechny nejznámější české televize, z nichž některé ani v nativní HD kvalitě nevysílají a jejich signál je přepočítávaný ze studiového SD rozlišení. Unikátem je HD verze filmového kanálu Film Europe Channel, který provozuje někdejší zakladatel rodiny Filmboxů a majitel tematických kanálů Kino CS, Doku CS a Muzika CS Ivan Hronec.

Rio Media – druhá největší IP služba v Česku

Pod hlavičkou Rio Media funguje celá řada kabelových a IP sítí, které tento operátor v uplynulých letech skoupil a snažil se integrovat jejich nabídky. V některých regionech se to ale ukázalo být nemožné, protože část odkoupených operátorů provozovala jen analogovou kabelovou televizi a jejich sítě ještě neprošly digitalizací. IPTV proto Rio Media nenabízí úplně všude, kde se tato společnost vyskytuje. Navíc sítě, po kterých IPTV nabízí, jsou různé – vedle optiky až do domu využívá i ethernet. Zákazníci, kteří jsou v dosahu IP televize od Rio Media, mají na vybranou pět programových balíčků, ti s kabelovkou jen dva.

Rio Media rezignovala na vytváření svojí vlastní videopůjčovny a přes IPTV nabízí zavedenou službu Topfun. U té si zákazník může zaplatit za jednotlivé tituly, ale měsíční předplatné podobně jako třeba u Voyo.cz od televize Nova. Nejnověji Topfun zavedl „ochutnávkové“ předplatné 50 filmů za 49 korun měsíčně. Mezi další interaktivní služby u Rio Media patří přehrávání již probíhajících televizních pořadů od jejich začátku, zpětné sledování jakéhokoli pořadu, který divák nestihl (maximálně týden dozadu) a Osobní TV archiv.

Netbox, IPTV po optice z Brna

Mezi nejznámější poskytovatele IPTV (nejen) na Moravě patří Netbox, respektive brněnská společnost Smart Comp. Původně nabízela pouze internetové připojení, později přidala hlasové služby i digitální televizi. Tento balíček triple play šíří po vlastních optických sítích v Brně, Olomouci, Ostravě, Opavě, Novém Jičíně, Zlíně, Jihlavě, Havlíčkově Brodu a Praze. V programové nabídce má 114 televizních programů, ale pouze 11 v HD kvalitě. Zato doplňkové interaktivní služby jsou velmi bohaté. Netbox nabízí svoji vlastní videopůjčovnu, v níž se platí za každý titul zvlášť, a navíc pak služby HBO OD a HBO GO (videotéky od prémiového filmového kanálu HBO).

U lineárních televizních kanálů jsou zajímavé balíčky Mých 5 a Mých 10, zjevně inspirované od někdejší nabídky Mých 6 u satelitní služby CS Link. Zákazník si může z omezené skupiny programů složit vlastní balíček, který může každý měsíc libovolně měnit. Z doplňkových interaktivních služeb Netbox nabízí nahrávání včetně jeho vzdáleného ovládání, možnost sledování již vysílaného pořadu od jeho začátku, pauzu živého vysílání až na jednu hodinu, a internetová rádia. Samozřejmostí je elektronický programový průvodce a „samoobsluha“ – ovládání služeb přes televizi díky rozhraní na set-top-boxu.


Foto: Arbor interiéry

Netbox patří mezi marketingově neprotřelejší IPTV operátory u nás

Poda, ostravská IPTV po optice a metalice až do domu

Jestliže Netbox je známý především v Brně, na Ostravsku drží prim mezi poskytovateli IPTV tamní společnost Poda. Ke konci třetího čtvrtletí měl tento operátor skoro 14 tisíc zákazníků placené digitální televize přes optický kabel, čímž se řadí mezi největší poskytovatele IPTV u nás (celostátní O2TV má okolo 130 tisíc zákazníků). Televizi se přitom věnuje teprve od roku 2008, původně se zabývala pouze poskytování připojení k internetu. Kromě Ostravy působí i v Havířově, Bohumíně, Karviné, Frýdku-Místku, Orlové, Českém Těšínu, Třinci, Kopřivnici, Příboru, Opavě, Hlučíně a Brně (zajímavé je, že brněnský Netbox také expandoval do Ostravy).

Z nelineárních služeb Poda nabízí pouze virtuální rekordér, který umožňuje nahrávat pořady na vzdálený server a z něj si je po dobu jednoho měsíce kdykoli přehrát. Za poplatek 20 korun měsíčně lze prostor na nahrávání na externím serveru rozšířit o dalších 20 hodin a prodloužit dobu uložení nahraných pořadů z jednoho na dva měsíce. Poda ve své nabídce neinzeruje žádnou videotéku nebo možnost pozastavování živého televizního vysílání, spouštění běžícího pořadu od začátku nebo televizní archiv.

Moravianet: jihomoravská kabelovka, co nabízí i IPTV

Největší jihomoravská kabelová společnost Self servis nabízí pod značkou Moravianet placenou digitální televizi IPTV teprve několik posledních let. Postupně modernizuje svoje sítě a přechází na optiku. Zároveň si ale zachovává i digitální kabelovou televizi (DVB-C) a analogovou kabelovku, takže zákazník si může vybrat, který z typu kabelové televize chce využít. Optiku má Moravianet nataženu zatím ve čtyřech lokalitách: Ivančicích, Kyjově, Neslovicích a Oslavanech. V dalších 29 obcích poskytuje služby přes metalický kabel, tedy bez IPTV a zpětného kanálu.

ebf - partner 1

„Když jsme před osmi lety začali připravovat digitalizaci našich sítí kabelové televize, celou hlavní stanici, včetně páteřní sítě, jsme vytvořili jako čisté IPTV. Až v hlavní stanici překlápíme obsah pomocí RF gate-waye do prostředí kabelové televize. Je nám tedy jedno, zda je na konci odběratel DVB-C, analogové kabelové televize nebo IPTV, protože až k lokální stanici vše posíláme po IPTV,“ přiblížil letos na jaře v rozhovoru pro server DigiZone.cz zakladatel a šéf Moravianetu Jan Dašovský.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Šéf Moravianetu Jan Dašovský sází u televizních služeb na HD kvalitu

Po optice nabízí Moravianet s přehledem největší počet HD programů v České republice. Jsou jich přes tři desítky, i když jen část je v nativním HD rozlišení. Řada programů je přepočítávaná ze studiového SD rozlišení. Moravianet je poskytuje i dalším operátorům. „HDTV je to, co kabelovky momentálně drží nad vodou,“ míní Dašovský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).