Hlavní navigace

Ředitel Novy vzkazuje vládě, aby dobře zvážila Technický plán přechodu

5. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
5. 11. 2007

Vláda by měla pečlivě zvážit, jakým způsobem připraví Technický plán přechodu ze zemského analogového na zemské digitální vysílání (TPP). V nedělním pořadu Média a svět na zpravodajském kanálu ČT 24 to řekl generální ředitel televize Nova Petr Dvořák. Skutečnost, že TPP bude podle schválené diginovely vydávat vláda a ne Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který ho ale fakticky připraví, má podle Dvořáka své výhody, ale i nevýhody.

VIDEO: Speciál pořadu ČT 24 Média a svět o televizi Nova

KL24

Výhodou je to, že vláda vlastně může dnes do toho technického plánu zahrnout i takové pravidlo, které tam třeba ten úřad nemohl dát, protože na to nebyl ze zákona oprávněn, uvedl Dvořák, aniž by dodal nějaký příklad. Nevýhodou podle něj může být nereálné nastavení termínů, které nebude možné splnit. Jestli ho připraví tak, že některé věci nebude možné dostatečně otestovat. Jestliže se bude snažit tlačit se akorát do některých dat, která nebudou schůdná. Toto všechno před ní stojí a ona se musí rozhodnout, jestli zvolí variantu, která bude bezpečná pro vládu, ale bezpečná hlavně pro obyvatele České republiky, pro diváky těch televizí, anebo jestli se bude snažit dělat nějaké experimenty. Já bych experimenty nedoporučoval, varoval ředitel TV Nova.

Dvořák v pořadu potvrdil, že je jako ředitel nejsledovanější televize v pravidelném kontaktu s politiky. Od některých politiků dostávám nabídky k tomu, abych se s nimi posadil a abych jim vysvětlil detaily všech těch věcí, které jsou poměrně složité a které samozřejmě z hlediska záběru, který ti politici mají, tak se nedají do detailů obsáhnout, řekl šéf Novy. Jedním z důvodů, proč komunikuje s politiky, je prý i vyvracení mýtů, že televize Nova zabíjí a zdržuje digitalizaci, což podle Dvořáka není pravda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).