Hlavní navigace

Richard Kaucký: Za ohrožení soukromí si uživatelé mohou sami

14. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 29
Richard Kaucký je v české informatice Pan Továrník. Rozvážný muž s dobrými nápady, na nichž je však nejdůležitější to, že je dotahuje takříkajíc do průmyslové fáze.

Mělo to být jinak; takových podnikatelských příběhů kolem nás touhle dobou mělo být nejmíň šest set dva. Ve skutečnosti je jich velice málo, jen několik, nerozebírejme proč, bylo by to dlouhé a jiné vyprávění; a ten jejich mezi nimi vyčnívá, příběh o softwarové firmě zbudované prací, pílí a rozvojem za vydělané a uspořené peníze. Houževnatost a urputnost, vlastní pobočka v Americe, několikrát znovuvynalézt sami sebe, když se trh změnil. Klidná důvěra ve vlastní nápady a vlastní přístup, odvaha ignorovat většinu módních trendů. To je pro mě Software602.

Richard Kaucký (předseda představenstva, Software602)
Richard Kaucký

Žije a pracuje v Praze. Absolvent FEL ČVUT obor telekomunikace. Původní profesí programátor, ženatý, spoluautor čtyř dětí a jednoho českého textového editoru. Držitel ocenění Osobnost roku české informatiky 1995, dlouholetý člen představenstva SPIS. V současné době předseda představenstva Software602 a. s., firmy, kterou spoluzakládal v roce 1991. V mimopra­covních aktivitách je členem správní rady mobilního hospice Cesta domů a předsedou klubu Eagles Praha baseball/softball. Jeho největší hobby je diskutovat o softwaru, který potom píše někdo jiný,
 aktivně hraje golf z lidových zábav mu není cizí kulečník a licitovaný mariáš.

A nemohu si pomoci, pořád tam někde vidím vykukovat Kolbena, Daňka, Františka Křižíka a snad Tomáše Baťu, pořád mám sklon oslovovat Richarda Kauckého – v úctě a bez jakékoli ironie – „pane továrníku“. Jsou nositeli české podnikatelské tradice, která už skoro neexistuje. Jsou jedním z mála mostů z devatenáctého století do jednadvacátého, který máme.

V současné době se Software602 společně s Novellem a několika dalšími firmami silně angažuje ve výstavbě českého e-governmentu: elektronické dokumenty, CzechPoint, datové schránky. Takové projekty budou vždy kontroverzní. Jejich úspěch může být fenomenální, když už k němu dojde, ale zaručen rozhodně není- Co je zaručeno, je to, že si díky nim pořídíte nepřátele, negativní publicitu a hodně nepochopení. Pokud jste si však všimli, leccos v oblasti e-governmentu už funguje na úrovni oné průmyslové fáze. A to ostatní… na tom je co zlepšovat.

O jednom z takových nutných zlepšení systému bude Richard Kaucký hovořit na konferenci BIF. Připravte si na něj otázky na tělo a počítejte s obratným a výtečně připraveným diskutérem.

Business Information Forum 2010 je šestým ročníkem tradiční úspěšné konference věnované informačním a komunikačním technologiím jako nástroji pro úspěšné podnikání a jako faktoru konkurenceschop­nosti ČR.

Co odpověděl Richard Kaucký v naší anketě?

1. Která z nových spotřebitelských technologií (např. tablet, webové aplikace, smartphone) tě osobně nejvíc zajímá – pokud nějaká? Používáš takové věci?

Ze studijních důvodů si pořídím iPad, abych zjistil rozdíl oproti mému smartphone.

2. Cloud computing – velká věc, malá, ale přece rozumná věc, nebo marketingově/no­vinářský blábol?

Má určitě budoucnost.

3. Musíš-li jmenovat jedno jediné velké bezpečnostní riziko soudobých počítačových systémů, které tě napadne?

Uživatel – spotřebitel.

4. Prosadí se placený obsah zpravodajství a jiných podobných zdrojů na webu?

Ano, je to otázka času, než bude k dispozici pohodlné placení mikroplatbou.

5. Sociální sítě typu Facebook – přechodná móda, nebo trvalá součást života?

Peklo… Typický uživatel je spotřebitel, který pošle na phishing mail svoje údaje k internetovému bankovnictví. A speciálně u Facebooku bych dodal ještě – totální zprofanování slova přítel.

6. Měla by ČR mít nějakou hospodářskou politiku obsahující cíle z oblasti IT a telekomunikací? Pokud ano, co by mělo být jejím obsahem a co cílem?

Uffffff… Jedině na zavádění e-governmentu. Ostatní přijde samo.

7. Kam by se měl orientovat další rozvoj e-governmentu v ČR (e-občanka? vazba na zdravotnictví, školství? něco jiného?)

Klíčová je identita toho, kdo čerpá služby e-governmentu, ať již na počítači nebo na přepážce – s tím souvisí i přístup k relevantním datům veřejné správy pro soukromoprávní sektor. Ještě to doplňuji o zafixování statutu elektronických dokumentů.

8. Jak jsi spokojen z hlediska ICT s českým školstvím? Co by se mělo změnit?

Bez komentáře.

9. Jsme malá země, budeme mít někdy něco jako česká Nokia nebo aspoň český Skype – produkty jiných malých zemí? Nebo jen ty montovny?

Ano budeme, jen co se znalostní ekonomika stane skutečnou prioritou vlády.

10. Které české firmy produkující ICT – zejména menší a začínající – tě nejvíce zaujaly?

MMF24

Nedokážu odpovědět.


Richard Kaucký bude přednášet na nadcházející konferenci Business & Information Forum (BIF) na téma „Rizika digitálních dokumentů – časovaná bomba v e-governmentu a co s ní“. O čem přednáška bude? Zejména podnikatelské subjekty jsou v současné době vystaveny riziku týkajícího se časové platnosti a kontinuity elektronických dokumentů. Tento problém v roce 2009 s nástupem datových schránek a s daleko větším využitím digitalizace dokumentů přestal být okrajový a představuje závažné právní i technologické riziko. Řešení existují, ale je třeba o nich vědět, umět je správně použít a především správně vyhodnotit situaci, kterého digitálního dokumentu se co týká. Z přednášky vyplynou praktická doporučení pro podnikové uživatele (všeobecný management a CIO).

Seriál: Rozhovory
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytik a publicista na volné noze, dříve pracoval v Softwarových novinách a Inside, předtím u sálového počítače. Trochu také učí na VŠE a vydává placený magazín 067.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).