Hlavní navigace

Roztahovačky, kam se podíváš, aneb dívky se diví, kde vypluly jejich fotky

10. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Český Facebook má novou zábavu. Desítky fotek „roztahovaček“ plněných fotografiemi nic netušících devčat. Jako obvykle, pro Facebook je vše v souladu s pravidly.

Desítky stránek se společnou tématikou a jedním slovem v názvu: „Roztahovačky“. Občas se je někomu podaří úspěšně nahlásit a narazit na posuzovatele stížností, který skutečně používá mozek. Takového, kterému dojde, že desítky až stovky fotografií dívek, často i nahých či velmi spoře oděných, rozhodně nejsou v souladu s Pravidly Facebooku. Často je ale odpověď následující:

Podle Facebooku samozřejmě vše v souladu s Pravidly.

Přitom jde o šikanu a nebezpečnou zábavu, proti které jsou oběti bezbranné. Byť, a to je potřeba zdůraznit, mají na vzniku něčeho takového podstatný podíl.

Několik desítek stránek, které se na Facebooku objevily poprvé někdy na konci října: 

Roztahovačky (6 230 fanoušků), Litoměřické roztahovačky (1 277 fanoušků), Největší roztahovačky republiky (6 381 fanoušků), Liberecké roztahovačky (6 934 fanoušků), Pražský roztahovačky (7 963 fanoušků), Zlínské roztahovačky (4 248 fanoušků), Plzeňské roztahovačky 2 (5 832 fanoušků), Pardubické roztahovačky (4 569 fanoušků), Pražské roztahovačky (9 656 fanoušků) a můžete pokračovat. 

Epidemie podobných aktivit se dostala až na Novinky.cz, kde v Snímky polonahých dívek zaplavily český internet můžete vidět klasický problém: Facebook je společnost, která nemá v Česku oficiální zastoupení, a tak ignoruje cokoliv, co se na něm děje. Je nekontaktovatelná, nezodpovědná a zajímá se pouze o peníze, které může na tuzemském trhu vydělat.

Oběti, které se dostaví na policii, jsou sice ujištěny o tom, že se tím policie bude zabývat, ale ta je poměrně bezmocná – být to Google či Microsoft, tak alespoň mohou využít jejich českého zastoupení (a nesrovnatelně vyšší odpovědnosti a zájmu).

Postižené dívky i jejich okolí také ukazují klasickou, ale zásadní míru neznalosti.

Ukázkový komentář jedné z nich v podobě „Ale nemyslím, že ten by měl právo to zveřejňovat,“ je sice pravdivý (zákon na ochranu osobnosti je v tomto ohledu celkem jasný), ale bohužel internet i Facebook jsou v tomto ohledu něčím, co to staví do zcela jiného světla.

ebf - partner 1

Je dost zjevné, že řada obětí si za problém může hodně sama – fotky jsou běžně stažené z jejich profilů na Facebooku. Některé z nich jsou i dohledatelné při reverzním hledání. Část je samozřejmě obětí toho, že si třeba chce pár minut slávy užít jejich ex-přítel. Případně byly tak důvěřivé, že snímky poslaly někomu, koho znaly pouze virtuálně. 

Mezitím se samozřejmě tohle vše stalo perfektním tématem pro bulvár (viz třeba Facebook hromadně maže další Pražský roztahovačky, víme, kde je najdete všechny!) a pro vznik webu prazskyroztahovacky.cz. A jak je vidět, Facebook stále netuší, která bije. Což nepřekvapí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).