Hlavní navigace

S odchodem Novy HD z kabelu a satelitu by to nebylo tak horké

19. 11. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Vedení televize Nova uvažuje nad tím, že v případě šíření Novy HD v rámci DVB-T2 by ukončila tato stanice vysílání v rámci kabelových a satelitních sítí. V exkluzivním rozhovoru pro DigiZone.cz to řekl generální ředitel televize Jan Andruško. V praxi to ale určitě nebude tak horké, jak se zdá. Jeho vyjádření, „Myslím si, že to je opravdu taková prémie pro náročného diváka,“ je třeba brát s určitou rezervou. Lídrem v této oblasti, tedy na poli neplacených stanic, je přece jen Česká televize, která na kanálu ČT HD už nabízí v HD kvalitě slušnou dávku pořadů.

Exkluzivní rozhovor s Janem Andruškem, šéfem Novy

Znepokojení z dramatického poklesu diváků pozemního televizního vysílání vyjádřil minulý pátek na Kolokviu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k ukončení analogového vysílání v České republice generální ředitel televize Nova Jan Andruško. V rozhovoru pro DigiZone.cz hodnotí celý proces digitalizace a roli Novy coby lídra televizního trhu. Vážně uvažujeme o vstupu do DVB-T2, ale bude záležet na ekonomických podmínkách, upozorňuje. Ceny za pozemní šíření televizního signálu jsou podle Andruška v Česku příliš vysoké. Myslím si, že to je opravdu taková prémie pro náročného diváka. HDTV je podle mne cesta budoucnosti. Kudy ji rozšíříme, kterým distribučním kanálem, to je opravdu na zvážení a diskusi, uvedl Andruško v rozhovoru a dodal, že je pochopitelně důležité, jak atraktivní bude obsah DVB-T2. Zda vytvoříme nějaký prémiový kanál, ať už z Novy nebo Novy Cinema, nebo balíček prémiových kanálů, které by byly v placené distribuci, konstatoval.

Jan Potůček: Nova HD v DVB-T2? Může se stát, že zmizí ze satelitu a kabelu, říká Jan Andruško

Odstartoval Film Europe, evropská obdoba HBO

Filmový kanál Film Europe, který nabídne ve svém vysílání výhradně celoevropskou tvorbu, ve čtvrtek přesně ve 20 hodin odstartoval. Zahájilo ho vysílání filmu Paříži, miluji Tě. Není to první televize, kterou otvíráme a doufáme, že nebude poslední. Je to první výjimečná televize a dnes je výjimečná chvíle, řekl při příležitosti zahájení stanice šéf společnosti Film Europe Ivan Hronec. Film Europe pozvala do bratislavského Hotelu Kempinski všechny významné partnery. Nechyběly tu například také slovenské televize – veřejnoprávní, Markíza, TV JOJ – a někteří operátoři. Zatímco Jaromír Glisník, výkonný ředitel Skylinku, z pracovních důvodů chyběl, dorazili například zástupci Telefóniky Czech Republic nebo společnosti Self Servis. Oficiální program začal v 19:40, kdy Hronec pozdravil téměř všechny zúčastněné, mimo jiné poděkoval i za účast redaktorů serveru DigiZone.cz.

Lukáš Polák: Film Europe zahájil vysílání. V budoucnu se prý dočká „sourozenců“
Lukáš Polák: Vysílání nové placené televize Film Europe odstartuje film Paříži, miluji Tě
Jan Potůček: Film Europe lze u Skylinku získat samostatně za 50 korun měsíčně
Lukáš Polák: Hronec: Film Europe chci nabídnout operátorům za jedno euro
Čestmír Polák: Slavnostní zahájení vysílání Film Europe v Bratislavě obrazem

České televizi selhaly odbavovací servery, neodvysílala část pátečních Událostí

Hlavní zpravodajskou relaci České televize Události zklamala vysílací technika. To bylo důvodem, že v pátek skončila téměř o 15 minut dříve, než bylo plánováno. Místo v 19:33 se museli moderátoři Iveta Toušlová a Bohumil Klepetko rozloučit s diváky již v 19:19. Podle mluvčího veřejnoprávního média Ladislava Štichy může za technické problémy výpadek hlavního i záložního serveru, které se starají o chod Událostí. Myslím, že k takovému výpadku nedošlo už dlouhou řadu let, uvedl Šticha. Českou televizi začaly na Jedničce a Čtyřiadvacítce trápit problémy po čtvrt na osm, kdy se jí nepodařilo odvysílat stručný přehled zpráv podkreslený hudbou. Ta se sice spustila, ovšem místo video materiálu viděli diváci stále Ivetu Toušlovou. Ta, viditelně překvapená, začala poté číst z připravených materiálů další zprávu k reportáži, nicméně ani ta se na obrazovce neobjevila. Záběr na Bohumila Klepetka pak doprovázel pokyn z režie. Pravděpodobně šlo o informaci, že do vysílání vstoupí reportérka Markéta Šenkýřová. Následně bylo jasné, že technika selhala úplně, protože čtený přehled opět nedoprovodila videosložka. Moderátoři se pak museli s diváky předčasně rozloučit s tím, že jak sami vidí, technika je proti nim. Podobný problém se na ČT 24 neobjevil poprvé. Tým stanice už ho musel minimálně jednou řešit v podvečerním vysílání. ČT nahradila „volné“ místo pořadem STOP a retrem Před 25 lety.

ČT - zásah Vojenské policie, Události 11.3.2011

Českou televizi tentokrát nepotrápila Vojenská policie, ale technické problémy. (Screenshot: autor)

Lukáš Polák: ČT selhala technika. Události skončily téměř o čtvrt hodiny dříve

Stručně

Kdy se v pozemní digitální televizi objeví nové kanály? Letos to už pravděpodobně nebude. Na kolokviu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), které se konalo minulý týden v Clarion Congress Hotel Prague, to v diskusní části řekl serveru DigiZone.cz generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský. Konkrétnější však být nechtěl. Od 12. listopadu už jsou však licence nárokové a může je získat v podstatě kdokoliv. Stačí pouze splnit základní podmínky a složit RRTV poplatek 50 tisíc Kč.

Lukáš Polák: Novinky v pozemním vysílání po Novém roce, slibují České Radiokomunikace

České Radiokomunikace (ČRa) by v příštím roce rády otestovaly možnosti digitálního rozhlasu v takzvaném III. televizním pásmu, tedy v rozsahu 175 až 240 MHz. Na kolokviu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), které se konalo při příležitosti ukončení pozemní digitalizace v pražských Vysočanech, to řekl serveru DigiZone.cz generální ředitel ČRa Kamil Levinský.

Lukáš Polák: Radiokomunikace chtějí otestovat digitální rozhlas ve III. TV pásmu

Česká televize Prima a slovenská Joj, které spolu dlouhodobě spolupracují na federálních projektech, spouští nábor do nové reality show „Hotel Paradise“. Pořad slibuje splnit sny soutěžících a navíc v ní má být vše dovoleno. Hotel Paradise je reality show postavenou na vztazích, nečekaných situacích, emocích a dobrodružství. Kdy se formát na obrazovkách objeví, Joj s Primou neprozradily. Bude to však v příštím roce.

Lukáš Polák: Prima s Joj startují další společný projekt, reality show Hotel Paradise

Hotel Paradise - logo

Prima Cool čelí obvinění, že zneužívá ochrannou známku Coolich, kterou začala používat pro značkové oblečení, které od minulého týdne prodává prostřednictvím e-shopu na svém webu a v kamenných prodejnách společnosti Represent. Proti používání názvu Coolich (viz obrázek) se totiž ozvala Kristýna Soroková z Liberce, která si tento název registrovala letos v únoru u Úřadu průmyslového vlastnictví a vyrábí ručně pletené čepice.

Jan Potůček: Výrobce kulichů se pře s Primou Cool o ochrannou známku Coolich

Vánoce u České televize vypadají lákavě. Nabídnou celkem 48 pohádek, z nichž v premiéře poběží například film Micimutr, který je připraven jako hlavní štědrovečerní tahák od 19 hodin. Zapomenout nesmíme pochopitelně ani na další české snímky, jako je například Láska rohatá, Tajemství staré bambitky nebo Dešťovou vílu. Všechny jmenované pořady navíc uvidí diváci i ve vysokém rozlišení obrazu na programu ČT HD. Zahraniční tvorbu pak v tomto směru zastoupí Božský Bruce a Lví král.

Lukáš Polák: Vánoce České televize jsou „náhradou” za neexistující dětský kanál ČT 3

BRAND24

Skandální praktiky britské veřejnoprávní korporace BBC, respektive jednoho z producentů jejích zahraničních dokumentů, odhalil britský list The Independent. Divácky vděčné dokumenty o zahraničí, vysílané na programu BBC World, často vznikaly na zakázku cizích vlád nebo zájmových organizací. Společnost FBC Media, která pro BBC tyto dokumenty natáčela, například přijala 17 milionů liber (asi půl miliardy korun) od malajské vlády na „globální strategickou komunikační kampaň“.

Jan Potůček: Britská BBC čelí kritice, že točila zahraniční dokumenty na zakázku

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

  • Plány Novy s šířením v rámci DVB-T2
    28 %
  • Start kanálu Film Europe
    48 %
  • Technické problémy České televize během zpravodajské relace Události
    7 %
  • Jiná
    5 %
  • Nevím
    12 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).