Hlavní navigace

Safari 6 dohání konkurenci, Firefox nabídne instant-messaging

26. 6. 2012
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

Co nového mezi prohlížeči? Safari 6 nabídne přenos otevřených webů mezi zařízeními, Firefox dostane funkce IM klienta či podporu pro Flash na bázi HTML 5 a Opera Software je zřejmě vážně na prodej.

Safari 6 dohání konkurenci a přidává několik bonusů

Apple spolu se systémy Mac OS X 10.8 Mountian Lion a iOS 6 představil také šestou generaci prohlížeče Safari. Přináší několik novinek v čele s přenosem otevřených stránek mezi zařízeními, výrazným posílením výkonu a novým multifunkčním řádkem s webovou adresou v desktopové verzi prohlížeče.

První z novinek se týká provázání desktopové a mobilní verze prohlížeče, kdy je nově možné přes iCloud přednášet z osobního počítače do mobilního zařízení nebo opačným směrem otevřené webové stránky. Tutéž funkci podporují v rámci svých synchronizačních mechanismů Google Chrome, Mozilla Firefox nebo Maxthon.

Apple u desktopové verze Safari 6 upouští od samostatného vyhledávacího pole, které nově spojuje s řádkem pro zadávání webové adresy. Přes něj lze tedy nově i vyhledávat podobně jako dlouhodobě v prohlížečích Google Chrome, SeaMonkey nebo v nejnovějším Internet Exploreru, který se také v devítkové generaci zbavil samostatného vyhledávacího pole.

Safari 6 přichází opět s posíleným výkonem. Jednou z disciplín, kde Safari přidalo na výkonnosti, je samozřejmě zpracování kódu v jazyce JavaScript. Apple nové Safari 6 prezentoval jako nejrychlejší prohlížeč současnosti, ovšem realizované srovnání není příliš důvěryhodné (například kvůli porovnávání prohlížečů pro různé platformy nebo srovnávání i s rok starými prohlížeči).

Zajímavostí desktopové verze je Safari 6 je podpora ovládání gesty na trackpadu přenosných počítačů. Mobilní verze Safari 6 pak přichází s funkcí Smart App Banners, díky níž jednotlivé webové stránky budou moci majitele mobilních zařízení Applu upozorňovat formou informačního proužku, že mají připravenu nativní aplikaci pro iOS.

Mobilní Safari 6 se objeví v iOS 6, který bude k dispozici široké veřejnosti letos na podzim. Ze stávajících zařízení bude podporovat iPhone 3GS, iPhone 4 a iPhone 4S, tablety iPad druhé a třetí generace a čtvrtou generaci přehrávače iPod Touch. Desktopové Safari 6 se pak objeví v Mac OS X 10.8 Mountain Lion, který vyjde již v červenci. Dostupnost verze pro MS Windows zatím Apple nepotvrdil.

Mozilla Firefox přinese nové možnosti komunikace

Mozilla Firefox bude v budoucnu podporovat webové aplikace stavějící na projektu WebRTC od Googlu. Jeho cílem je umožnit tvorbu multimediálních komunikačních aplikací (přenos hlasu i obrazu) bez závislosti na jakýchkoliv plug-inech. S implementací WebRTC pomaličku začala společnost Opera Software při vývoji svého prohlížeče Opera 12. Google slibuje že se implementace WebRTC v ostré verzi prohlížeče Google Chrome objeví ještě letos.

Vedle podpory WebRTC chtějí tvůrci Firefoxu do tohoto webového prohlížeče zabudovat funkce instant-messengera. Ten míří i do sesterského Thunderbirdu, ale ve Firefoxu má mít úplně jinou podobu vyhovující webovému prohlížeči. Počítá se zejména s podporou pro Google Talk, Facebook Chat a další komunikační služby využívající otevřený protokol Jabber, resp. XMPP.

Mozilla projekt integrace funkcí instant-messengera do webového prohlížeče nazvala kódovým označením Presence. Zatím ale není hotovo prakticky nic, takže v ostré verzi výsledky projektu Presence jen tak neuvidíme. Jde ale bezesporu o zajímavý plán, protože se Firefox začleňováním funkcí programů jiného zaměření vlastně oklikou vrací ke kořenům. Připomeňme si, že součástí Mozilla Suite byl klient pro IRC chat.

Před funkcemi instant-messengera by se uživatelé Firefoxu mnohem dříve měli dočkat vylepšení vyhledávání. Mozilla experimentuje s vertikální postranní lištou, která by se zobrazovala na stránce s výsledky vyhledávání výchozího vyhledávače, kterým je pro Firefox samozřejmě Google. Lišta by obsahovala tlačítka, po jejichž stisknutí by se uživatel dostal na alternativní výsledky vyhledávání z dalších vyhledávačů.

Podobnou funkci pod názvem MultiSearch nabízí již delší dobu minoritní prohlížeč Maxthon. Mozilla chce touto úpravou změnit skutečnost, že uživatelé mnohdy k vlastní škodě nevyužívají všechny vyhledávače, které mají v prohlížeči nainstalované. Otázkou je, jak se na tuto inovaci bude tvářit Google, který si platí nemalé peníze za pozici výchozího vyhledávače a jistě jej těší, že uživatelé takřka nepoužívají dostupné alternativy.

Maxthon MultiSearch umožňuje jednoduché přepínání mezi výsledky vyhledávání poskytnutými různými vyhledávači. Obdobnou funkci v budoucnu nabídne i Mozilla Firefox.

Mozilla překvapila přípravou prohlížeče pro iPad

Mozilla překvapila zprávou, že chystá vlastní webový prohlížeč pro populární tablet iPad od společnosti Apple, což je nejprodávanější a nejznámější tablet současnosti. Mozilla nový prohlížeč zatím označila názvem Junior, což je ale zřejmě jen kódové jméno, protože na dostupných screenshotech se objevuje klasické logo Firefoxu.

S tím ovšem nebude mít nový prohlížeč pro iPad prakticky nic společného, tedy kromě příslušnosti k Mozille. Podmínky Applu neumožňují na jeho zařízeních využívat jádro Gecko, které dosud bylo pro produkty Mozilly alfou a omegou. Junior proto využívá jádro WebKit, které je přímo součástí systému tabletu a  sází na ně i integrované mobilní Safari. Zatím není k dispozici zrovna přehršel dalších informací. 

Ví se pouze ještě to, že Junior bude mít minimalistické uživatelské rozhraní přenechávající maximum prostoru na displeji zařízení webovým stránkám, jak to ostatně dělá i Firefox pro tablety se systémem Android. Zajímavou funkcí je přepínání mezi uživateli, která počítá se sdílením tabletu mezi více uživateli například v rámci rodiny v domácnosti.

Firefox pro Android dostane funkci Reader Mode

Mozilla Firefox 16 ve verzi pro Android nabídne novou funkci zvanou Reader Mode. Jedná se o speciální režim určený pro pohodlnější čtení například článků na zpravodajských serverech, který automaticky detekuje hlavní obsah a zobrazí jej bez rušivého balastu okolo jako jsou různé reklamní kampaně nebo navigační prvky.

Uživatel si bude moci vybrat barvu textu a pozadí. Zatím se počítá s kombinací bílého písma na černém pozadí, černého písma na světlém pozadí a černého písma na pozadí sépiové barvy. Volitelně půjde skrývat obrázky v textu. Dále bude možné zvětšovat či zmenšovat text. Možnost změny fontu ve vývojových nočních buildech zatím není. 

Mobilní Firefox 16 pro Android nabídne Reader Mode pro pohodlné čtení například článků ze zpravodajských webů.

Reader Mode bude možné aktivovat přes chytrý řádek s adresou Awesome Bar, kde se v případě dostupnosti funkce pro daný web objeví speciální tlačítko. Na Reader Mode navazuje funkce Reading List, na který si bude možné přidávat články k pozdějšímu přečtení. Ty pak budou dostupné díky synchronizačnímu mechanismu například i ve Firefoxu na osobním počítači.

Jestli Reader Mode nabídne i Firefox pro osobní počítače, však zatím není známo. Existují ale doplňky, které podobnou funkci do prohlížeče zavádějí již nyní. Nabízí se rozšíření s jasnými a prostými názvy Reader nebo iReader. Mobilní Firefox 16 s funkcí Reader Mode by měl vyjít koncem léta. 

Mozilla Shumway: podpora pro Flash jen díky HTML 5 a JavaScriptu 

Mozilla začala pracovat na novém open source projektu Shumway, který přehrává soubory SWF na webových stránkách, aniž by bylo nutné mít v prohlížeči nainstalovaný Flash Player. SWF soubory se přehrávají díky technologiím HTML 5 a JavaScript. Podobných projektů existuje více, ale v tomto případě tu je reálná šance na budoucí integraci do prohlížeče Mozilla Firefox.

Pokud se projekt bude zajímavě vyvíjet, tak se zřejmě časem objeví ve výbavě Firefoxu podobně jako třeba brzy prohlížeč PDF dokumentů využívající rovněž jen HTML 5 a JavaScript. Firefox by tak mohl částečně kompenzovat konec vývoje Flash Playeru pro Linux, ale nezdá se pravděpodobné, že by projekt Shumway někdy mohl být plnohodnotnou náhradou za Flash Player.

Mozilla Firefox 16 nabídne novou lištu pro vývojáře

V nočních buildech chystaného prohlížeče Mozilla Firefox 16 se objevila nová lišta pro webové vývojáře. Zatím je nutné ji aktivovat přes about:config (zde je třeba přepnout volbu devtools.toolbar.enable na true). Pak ji lze kdykoliv zobrazit či zase schovat přes menu Vývoj webu.

Mozilla Firefox 16 nabídne vývojářům lištu usnadňující přístup k nástrojům pro ně, které prohlížeč obsahuje. Zatím se počítá s tím, že se lišta se bude zobrazovat při spodním okraji okna.

Lišta se po své aktivaci zobrazuje u spodního okraje okna prohlížeče ještě pod případnou horizontální rolovací lištou, aby co nejméně překážela pří návrhu webu. Přináší mj. příkazový řádek. Příkazem help si můžete nechat vypsat dostupné příkazy, mezi nimiž nechybí ty pro pořizování screenshotů jak právě zobrazené části webové stránky, tak kompletní webové stránky.

Lišta pro vývojáře bude obsahovat i příkazový řádek, přes který bude možné například jednoduše pořizovat screenshoty jak viditelné části stránky v okně prohlížeče, tak kompletní stránky.

Dále lišta obsahuje tlačítka pro rychlé spouštění nástrojů pro vývojáře zabudovaných do prohlížeče. Aktuálně jde o webovou konzolu, nástroj na procházení struktury webu, pohled na web v různých rozlišeních a nástroj pro vychytávání chyb v JavaScriptu (některé z nástrojů se objeví ve verzích, které budou Firefoxu 16 ještě předcházet).

Testeři mohli ochutnat Mozilla Marketplace

Již delší dobu se ví, že Mozilla chystá vlastní portál s nabídkou webových aplikací Mozilla Marketplace, tedy obdobu již dlouho běžícího a dobře známého Chrome Web Store od Googlu. Dosud byla testovací verze Mozilla Marketplace dostupná jen pozvaným testerům. Nedávno se nakrátko otevřela testerům nočních buildů připravovaného prohlížeče Mozilla Firefox 16.

Aktuálně Mozilla Marketplace opět zamítá přístup i uživatelům nočních buildů chystaného prohlížeče Mozilla Firefox 16, ale díky krátkodobému zpřístupnění nyní víme, že katalog obsahuje již více než dvě stovky aplikací, takže po přechodu do veřejně dostupné betaverze určitě bude z čeho vybírat.

Po krátkodobém zpřístupnění Mozilla Marketplace opět odmítá i uživatele testující noční buildy prohlížeče Mozilla Firefox 16.

Mozilla Marketplace bude na rozdíl od Chrome Web Store nabízet pouze webové aplikace. Doplňky pro Firefox nebo Thunderbird nadále zůstanou na portálu Mozilla Add-ons. V budoucnu z Mozilla Marketplace běžně půjde přes Firefox stahovat a „instalovat“ aplikace založené na webových technologiích jako je HTML 5, JavaScript nebo CSS.

Webové aplikace se mají co nejvíce přiblížit těm desktopovým. V rámci tzv. instalace budou vytvořeny zástupci na ploše anebo v hlavním menu systému, přes které půjde danou webovou aplikaci spustit. Poběží sice díky renderovacímu jádru Gecko, ale ve speciálním, samostatném okně zcela nezávislém na Firefoxu. Také bude možné odinstalování jako u klasických aplikací. Pod MS Windows tedy přes Ovládací panely. 

Mozilla ruší Build Your Own Browser a chystá náhradu

Mozilla oznámila zrušení projektu Build Your Own Browser ve stávající podobě. Dosud si díky němu prakticky kdokoliv po dobu více než dvou let mohl vygenerovat vlastní verzi prohlížeče Mozilla Firefox: od firem a organizací po koncové uživatele. Celkově vznikly více než čtyři tisíce individuálních mutací Firefoxu. Teď je s nimi na čas konec. Mozilla se ale chce k projektu vrátit s novou webovou aplikací pro generování Firefoxu na míru. 

Projekt Build Your Own Browser trpěl tím, že si jej řada uživatelů jen jednorázově vyzkoušela a pak už se své mutaci Firefoxu vůbec nevěnovala. To chce Mozilla zohlednit při tvorbě nástupnického projektu, při níž hodlá reflektovat zejména požadavky firem na širší možnosti přizpůsobení prohlížeče. Kdy však bude nástupce projektu Build Your Own Browser k dispozici zatím není známo. 

Google zatlačil na Mozillu: v ruském Firefoxu nahradí Yandex

Ruský Yandex již s vydáním Mozilla Firefox 14, který se v ostré verzi objeví během letních prázdnin, nebude výchozím vyhledávačem v ruské lokalizaci prohlížeče. Konkurenční Google staronově bude výchozím vyhledávačem ve všech oficiálních vydáních všech lokalizací prohlížeče, nyní včetně té ruské.

Yandex si ale nemyslí, že by ho to mělo nějak významněji zasáhnout. Očekává pokles svého podílu na místním trhu s vyhledávači o 1,5 procentního bodu, což prý nebude mít žádné významné dopady na zisky firmy. Hrát roli výchozího vyhledávače v prohlížeči podle vyjádření ruského serveru není tak zásadním faktorem pro úspěšnost vyhledávače.

Google si ale zřejmě myslí opak a má s Mozillou smlouvu, na jejímž základě je přednastaveným výchozím vyhledávačem, díky čemuž má Mozilla zajištěn klíčový přítok financí do své pokladnice. Pro Mozillu veledůležitá partnerská smlouva byla opětovně uzavřena v závěru loňského roku na další tři léta.

I když se v minulosti opakovaně tvrdilo, že Google nemá globální exkluzivitu na pozici výchozího vyhledávače, tak podle serveru The Next Web naopak Google při uzavírání nové dohody tlačil na Mozillu, aby tuto exkluzivitu měl. Jelikož smlouva o jejich vzájemné spolupráci je neveřejná, tak se zřejmě nikdy pravdu nedozvíme.

Nadále mohou vycházet upravené verze prohlížeče s volbou jiného vyhledávače, které si mohou generovat samotné vyhledávače a portály, resp. obecně poskytovatelé  internetových služeb. Nicméně tyto speciální verze nemají podporu plynoucí z distribuce samotnou Mozillou. Přesto například český Seznam.cz nebo americký Bing.com vlastní verzi Firefoxu nabízejí. Stejnou cestou půjde nyní i Yandex. 

Indicie naznačují, že Opera Software je na prodej

Nedávno se vynořila zpráva, že Facebook hodlá koupit norskou firmu Opera Software, která stojí za desktopovým prohlížečem Opera a úspěšnými mobilními prohlížeči Opera Mini a Opera Mobile. Obě strany k možné akvizici mlčí, ale objevují se indicie, že Opera Software je skutečně na prodej a kupcem by mohl být právě Facebook.

První indicií je, že Opera Software nyní uzavřel novou dohodu s Googlem, která z něj v prohlížečích norské firmy dělá výchozí vyhledávač, na pouhý měsíc. Přitom podobné dohody se podepisují na podstatně delší dobu. Poslední dohoda mezi zmíněnými firmami byla na rok. S Mozillou se Google domlouvá dokonce na tři roky.

Druhou indicií je, že Facebook uživatelům nepodporovaných prohlížečů přestal doporučovat jako jednu z alternativ prohlížeč Google Chrome. Vedle Internet Exploreru a Mozilla Firefoxu začal nově doporučovat Operu. Google Chrome mohl být vyřazen už z principu, že si s Facebook s Googlem nyní přímo konkurují na poli sociálních sítí.

Proč by ale ze střídačky byla povolána jako první právě Opera? Facebook mohl sáhnout po rozšířenějším Safari nebo zalovit ve vodách mimo první pětku nejrozšířenějších prohlížečů, kde je velmi zajímavou volbu například Maxthon. Přesto si Facebook vybral právě Operu, a to v době, kdy se spekuluje, že ji koupí i s celou firmou, která za ní stojí.

Facebook nemusí nutně společnost Opera Software kupovat jen proto, aby měl stejně jako Microsoft, Apple nebo Google také vlastní desktopový prohlížeč. Zajímat jej mohou i prohlížeče Opera Mini a Opera Mobile a s nimi související technologie, které by se mohly hodit při údajných přípravách vlastního chytrého mobilu Facebooku.

Střípky do mozaiky nám tedy zapadají pěkně. Otázkou je, jestli ale nevidíme jen to, co vidět chceme. Jasno budeme mít až se k tématu vyjádří alespoň jedna ze zainteresovaných firem. A k tomu nedojde dle běžné praxe dřív, než bude definitivně uzavřena dohoda o akvizici. Kdy to bude? Možná nikdy, možná velmi brzo (když Opera Software s Googlem uzavřel tak nezvykle krátkodobou smlouvu o další spolupráci).

Připravuje se Google Chrome pro prostředí Metro

Google od března pracuje na verzi prohlížeče Google Chrome pro Metro určené Windows 8. Podporu Windows RT údajně neplánuje kvůli omezením, jež Microsoft v tomto systému pro ARM architekturu stanovil pro všechny ostatní tvůrce softwaru včetně prohlížečů. Google a Mozilla si kvůli tomu již veřejně stěžují, ale zatím jím to není nic platné.

Google tak alespoň prozatím připravuje prohlížeč pro prostředí Metro z plnohodnotných Windows 8 pro klasickou x86/x64 architekturu. Právě na ní sází většina tabletů se systémem od Microsoftu představených před pár dny veletrhu Computex 2012. V první fázi chce Google zabudovat podporu nových funkcí z Windows 8 jako jsou charms a snap view (oficiální lokalizace jmen obou funkcí zatím nebyla zveřejněna).

Obrázek

Ranou vývojovou verzi prohlížeče Google Chrome pro prostředí Metro z Windows 8 si zájemci již mohou vyzkoušet.

Až později je na programu vyhlazení uživatelského rozhraní dle designového stylu prostředí Metro a vylepšení resp. zavedení podpory dotykového ovládání. Není tedy překvapením, že uživatelské rozhraní rané vývojové verze Google Chrome pro Metro se příliš neliší od běžného desktopového prohlížeče Google Chrome.

Obrázek

Google Chrome pro Metro se zatím příliš neliší od desktopové verze. Úpravy pro dotykové ovládání mají přijít až později.

Zatím není jasné jak moc ho Google chce upravit. Pro pohodlné dotykové ovládání i na menších displejích však bude nutné provést řadu změn. Například klasické zpracování tabbed-browsingu, které nyní Google Chrome pro Metro používá, není pro potřeby tabletů zrovna to pravé ořechové. Nebylo by tedy překvapením, kdyby Google Chrome pro Metro převzal koncept GUI od svého bratříčka pro Android. 

Google Chrome sníží spotřebu systémových prostředků

Tvůrci webového prohlížeče Google Chrome prozradili, že několik posledních měsíců pracují na funkci, kterou nazývají Event Pages. Má vést ke snížení spotřeby operační paměti. Jak? Omezením činnosti stránek běžících na pozadí. Běh webových stránek na pozadí Google Chrome podporuje již delší dobu. Nyní se chystá jeho vylepšení.

Zatím to funguje tak, že stránka (nebo spíše webová aplikace) běžící na pozadí je pořád aktivní a zabírá tak nějaké to místo v operační paměti. Funkce Event Pages by ale měla umožnit běh stránek na pozadí jen pokud jich je třeba. Google Chrome nabídne vývojářům nové API, které umožní stránky na pozadí aktivovat dle potřeby. Nové API například  bude podporovat aktivaci stránky na pozadí v pravidelném intervalu pro synchronizaci dat s cloudovým úložištěm.

Koncept Event Pages zahrnuje i nové události, s nimiž bude možné pracovat při tvorbě rozšíření. Vývojáři si novinky mohou osahat v rané testovací verzi prohlížeče Google Chrome 21. K uživatelům se Event Pages v ostré verzi dostanou až někdy koncem léta, v betaverzi o několik týdnů dříve. 

Flash Player 11.3: s vyšší bezpečností přišly i problémy

Firma Adobe nedávno vydala nový Flash Player 11.3, který pro webový prohlížeč Mozilla Firefox přinesl sandbox (a pro Mac OS X podporu instalace aktualizací na pozadí, respektive tiché aktualizace). Celkově tedy mělo dojít k posílení bezpečnosti, jejíž úroveň je u tohoto plug-inu dlouhodobě kritizována. Flash Player však začal působit problémy uživatelům Mozilla Firefoxu.

Nejpalčivějšími byly problémy se stabilitou. Ty měl vyřešit nejnovější Mozilla Firefox 13.0.1, ale nepovedlo se to zrovna stoprocentně. Adobe proto uvolnilo aktualizovaný Flash Player nesoucí označení 11.3.300.262. Poznámky k vydání však nezmiňují vyřešení problémů s přehráváním videí, na které po aktualizaci rovněž uživatelé Mozilla Firefoxu narážejí už více než dva týdny.

Důvodem je zřejmě kolize s rozšířením přehrávače Real Player. Jak alespoň dočasně vyřešit tuto nepříjemnost, popisuje návod na webu technické podpory prohlížeče, který je lokalizován i do češtiny. Každopádně Adobe namísto vylepšení  bezpečnostní pověsti svého plug-inu spíše posílilo jeho vnímání jako problematického elementu, kterého je nutné se co nejdříve zbavit za využití HTML 5 a souvisejících webových technologií.

Australský e-shop: používáte starší Internet Explorer, tak si připlaťte nebo vyměňte prohlížeč 

Už se objevilo mnoho způsobů, jak přimět uživatele zastaralých prohlížečů k přechodu na moderní browsery. Se zatím neotřelou motivaci však přišel australský e-shop Kogan prodávající elektroniku. Zákazníkům, u kterých při nákupu detekuje přes pět let starý Internet Explorer 7, navýší konečnou cenu objednávky o 6,8 procenta.

BRAND24

Uživatelům doporučuje přejít na modernější prohlížeče Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari a Opera. Případně alespoň aktualizovat Internet Explorer. Proč se však speciální poplatek netýká ještě zastaralejšího Internet Exploreru 6, který je noční můrou všech tvůrců webových stránek a webových aplikací, zůstává nezodpovězenou otázkou.

Jedno je jisté: neobvyklá forma kampaně, kdy snad vůbec poprvé mají uživatelé staršího prohlížeče zaplatit kvůli jeho užívání nějaký extra poplatek, získala pro australský e-shop obrovskou publicitu, což bylo zřejmě i cílem jeho provozovatelů. Každopádně takřka cokoliv, co povede k migraci uživatelů na moderní prohlížeče, je z bezpečnostního i vývojářského hlediska vítáno.

Řešili jste někdy nějaké závažnější problémy spojené s plug-inem Flash Player?

  • Ano, problémy spojené s bezpečností.
    12 %
  • Ano, problémy spojené s kompatibilitou.
    27 %
  • Ano, problémy spojene se stabilitou.
    58 %
  • Ano, problémy spojené se zobrazováním obsahu.
    39 %
  • Ano, problémy spojené s výkonem.
    48 %
  • Ano, problémy spojené s výdrží baterie.
    18 %
  • Nějaké problémy ano, ale nijak výjimečně závažné.
    12 %
  • Žádné problémy, mám jen dobré zkušenosti.
    5 %
  • Flash Player nepoužívám, takže žádné problémy.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).