Hlavní navigace

Samsung LExxB450: cenově dostupné a dobře vybavené televize

20. 1. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Autor: 115393
Všude kolem nás je sice stále ještě kopa sněhu, ale už je pomalu zapotřebí myslet na jaro, kdy mnoho lidí vyrazí na chaty a chalupy. Proto jsme se tentokráte zaměřili na řadu televizorů, která díky svým úhlopříčkám poslouží jak v dětském pokoji či v malém obýváku, tak třeba právě na víkendové chatě. Dodávají se v úhlopříčkách od 48 přes 56 a 66 cm až po plných 82 cm, což už pochopitelně nejsou televizory na převážení. K zápůjčce byl model LE26B450, tedy s 66 cm (26") úhlopříčkou, ale vzhledem k tomu, že jsou všechny stejné, je to vlastně jedno.

Všechny televizory řady B450 jsou HD Ready, tedy zvládají příjem vysílání ve vysokém rozlišení obrazu, přičemž jejich rozlišení je 1 366×768 bodů (tedy formát 16:9) a vždy mají rozhraní HDMI. Dva nižší televizory, s úhlopříčkou 48 a 56 cm, mají takové rozhraní jedno, dva vyšší pak tři, z nichž jedno je umístěno na boku. Najdete u nich také dokonce už i filmový režim 24p, který umožňuje „promítat“ filmy tak, jak byly natočeny.

Samsung LE26B450 - zepředu

Design řady 4 je postaven na širokém rámečku a příjemně robustním podstavci, který se natáčí pouze u modelu s 82 cm. To druhé je důležité zvláště u menších úhlopříček. (Foto: archiv Samsung)

U všech televizorů této řady, tedy LE19B450 (orientační cena 7 490 Kč), LE22B450 (8 490 Kč), LE26B450 (11 990 Kč) a LE32B450 (12 990 Kč), pak vždy najdete dvojici digitálních tunerů DVB-T pro zemský digitální a DVB-C pro kabelový digitální signál. První tuner je i pro příjem vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), v případě kabelu se pak – podle vedoucího Samsung Centra v pražském Paláci Flóra, kde jsem tentokráte dostal televizor zapůjčen – k programům v kompresním standardu MPEG-4 dostanete přes dokoupitelný CA modul značky Conax.

Drobné odlišnosti jsou ještě ve výkonu zesilovače a zabudovaných rozhraních, ale to jsou jen maličkosti. Firmware je všude stejný, stejně jako nastavování, ovládání a tunerová podpora. Nicméně i ty nejmenší úhlopříčky stále disponují optickým digitálním audio výstupem, i když žádný přístroj nemá napojení pro sluchátka. Největší odlišností je tak natáčecí podstavec, respektive panel u televizoru s úhlopříčků 82 cm. Ostatně přesvědčit se o tom můžete přímo na stránkách Samsungu, kde si můžete nechat všechny modely porovnat.

Samsung LE26B450 – konektory
Samsung LE26B450 - bok
Samsung LE26B450 - zadek

Pohodlná instalace

Je vskutku jednoduchá a názorná. V jejím průběhu si vyberete, zda chcete používat pozemní digitální příjem DVB-T, nebo jeho kabelovou obdobu DVB-C. Ta využívá stejného anténního vstupu a pak jen odvede signál do druhého tuneru. I když vlastně do prvního, protože se klasicky bavíme o „jednotunerové“ televizi. Funguje totiž vždy jen jeden z dvou nabízených tunerů. Následné ladění zemského televizního signálu, které jsem jako jediné mohl vyzkoušet, probíhá svižně a můžete si vybrat, zda chcete naladit pouze „analog“, pouze „digitál“ nebo oba dva druhy pozemního příjmu.

Neméně pohodlné je i třídění programů, které si můžete udělat jak fyzicky, tak přes položku „oblíbené kanály“. Tohle je udělané opravdu ukázkově a nějak nechápu, proč s tím měl Samsung v minulosti takové potíže.

Samsung LE26B450 - instalace

Při instalaci narazíte nejen na volbu výběru mezi kabelovým DVB-C a pozemním DVB-T tunerem, ale v druhém případě si můžete i zvolit, co všechno se má ladit. Na závěr instalace se vám pak objeví schéma napojení dalších HD komponent. (Foto: autor)

Menší dálkový ovladač

Ovládání bude pohodlnější, jakmile si zvyknete na jinak příjemně kompaktní dálkový ovladač se spoustou tlačítek kolem kurzorových šipek a Entrem uprostřed. S nimi se jako obvykle pohybujete v menu, i když je to vlastně obráceně – pohybuje se totiž celé menu, ve kterém se dá i kolovat a volba zůstává na jednom místě. V menu věnujte pozornost položce „Automatická diagnóza“, kde si můžete nechat otestovat obraz a zvuk a zjistit informace o signálu či stav firmwaru. Najdete tu i kontakt na Samsung a stránku s ukázkou napojení dalších zařízení na televizor přes rozhraní HDMI. Vše je uděláno velice přehledně.

Dvojí náhled v EPG

Osmidenní elektronický programový průvodce (EPG) má kupodivu dva náhledy – dvousloupcový, ve kterém přehledně ukazuje pro jednotlivé kanály právě vysílaný pořad, a ten následující. Druhý náhled je klasický, ukazuje všechny pořady v daném časovém intervalu tak, jak se vejdou na plochu obrazovky. Příjemné je, že přepnutí do EPG probíhá bez ztráty zvuku a že v levém horním rohu najdete zmenšený náhled přijímaného kanálu. Méně příjemné je to, že si EPG někdy nestahuje informace na pozadí, i když jsem nepřišel na to, kde je zakopaný pes. Stejně jako u modelu Samsung LE37B550 testovaném na DigiZone.cz loni v říjnu se mi to stávalo zejména u ČT 1, ČT 2, apod., tedy u digitální sítě 1.

Samsung LE26B450 - EPG

EPG nabízí dva náhledy. Vlevo vidíte dvousloupcový, dávající rychlý přehled o tom, se právě vysílá a co bude následovat, a to na šesti kanálech (u 66 cm). Vpravo je pak klasický náhled, ve kterém se můžete pohybovat i po dnech. EPG nabíhá na osm dnů, ale listovat v něm dá i dále, byť už se pořady přestávají objevovat. Škoda, že zlobí stahování na pozadí, a to zvláště u sítě 1, tedy České televize. (Foto: autor)

Pro jednotlivé pořady si můžete nastavit upozornění, televizor však musí být zapnutý. Informace o pořadu vyvoláte tlačítkem „Info“, standardně z nich totiž vidíte jen první řádek. Tomu se v tomto případě nelze divit, jde přece jen o menší úhlopříčky, kde na obrazovce není tolik místa, což platí zvláště o menších modelech, včetně testované televize s úhlopříčkou 66 cm. EPG doplňuje rychlá informace o právě vysílaném pořadu, kterou při jeho sledování vyvoláte opět tlačítkem „Info“ a šipkou si pak přepnete na zobrazení pořadu následujícího. Při přepnutí kanálu se však tyto informace neobjevují.

Jinak se EPG v lokalizovaném českém menu těchto televizorů opět říká „návod“ a tato drobnost zatím ze strany výrobce odstraněna nebyla. Doufejme, že u nové modelové řady, jejíž uvedení nás zanedlouho čeká, tomu bude jinak.

Dobře vybavená

O rozhraní jsem se tentokráte mimořádně zmínil už v úvodu, takže se podívejme na možnosti menu. Voleb je tu spousta a nutno říci, že na televizory prodávané už od nějakých pěti tisíc korun je to rozhodně neobvyklé. Co se týče obrazu, dá se přepnout do režimů „Dynamický“, „Standardní“ a „Film“, které si můžete dále doladit. Nastavit jdou nejen věci obvyklé, ale velice podrobně jdou upravit i barvy. Ať už poměrem odstínu zelené a červené, či například vyvážením bílé, pleťových odstínů, teploty barev, atd. Vše se v podstatě odehrává v duchu televizorů nejvyšší třídy a tohle hračičky či náročnějšího uživatele určitě potěší.

Formát obrazu nastavíte v pěti variantách – „Automatický“, „16:9“, „4:3“, „Široký zoom“ a „Zvětšený obraz“. U posledních dvou si můžete dále vybrat (a také uložit) zejména pozici obrazu vzhledem k panelu. Takto udělané se to skutečně málokde vidí i ve střední třídě, natož pak v té nižší, kam řada „4“ (B450) patří. Obraz si také kdykoli můžete vrátit do továrního nastavení, vše ostatní vám přitom zůstane zachováno.

Samsung LE26B450 - zepředu a ze strany

LCD televizory Samsung čtvrté řady nepatří z pohledu dnešních standardů nejmodernějších OLED přijímačů k nejtenčím, platí u nich ale dobrý poměr výkon – cena. (Foto: archiv Samsung)

Možností je nezvykle mnoho i u zvuku. Vedle toho virtuálního tu jsou čtyři přednastavené volby plus volba „Vlastní“, pětipásmový ekvalizér, obvyklá „Automatická hlasitost“ a volba „Reproduktor“. Ta vám zajistí automatické přepnutí zvuku do externích reprosoustav, což je určitě pohodlné.

Měření spotřeby

Televizor jsem tradičně přepnul (zcela resetoval) do továrního režimu, takže obraz byl nastaven tak, jak televizor vybalíte z krabice (režimy „Doma“ a „Standardní“). V hodinovém měření se ukázala nejnižší a nejvyšší spotřeba (samozřejmě měřená až po plném náběhu) 43, resp. 65 W. V průměru se vyhoupla na 60,2 W, přičemž firma udává 63 W. Při měření spotřeby v pohotovostním režimu se neukázala žádná, avšak můj měřicí přístroj nezvládá hodnoty nižší než 1,5 W. V tomto okamžiku jsme tedy s jistotou pod touto hranicí. Firma hovoří o 0,2 W, ale narazil jsem také na údaj 1 W.

Rozhodně zajímavé…

I když je řada 4 zaměřena na běžnou nijak náročnou klientelu, některými vlastnostmi zcela vybočuje. Převzorkování z PAL na HD Ready bych označil jako „solidní“, avšak nemyslete si, že je to kvůli tomu, že je nedostatečné. Na televizor dané třídy a ceny je více než dobré a v tomto ohledu jsem byl příjemně překvapen. Nedostatečně svižný posun obrazu vidíte zejména při horizontálním „švenku“ kamery, což se mi projevovalo nejen na DVB-T, ale i na příjmu přes satelitní DVB-S set-top-box u služby Skylink, který má přece jen u televizních stanic o něco vyšší datový tok.

cif 24 - early cena - média

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Barvy jsou tradičně à la Samsung, tedy bohatší, ale co potřebujete, to si vyladíte, protože možnosti jsou v tomto ohledu naprosto nadprůměrné. I tohle mě překvapilo, protože jsem televizor nejnižší třídy od této značky nezkoušel skoro dva roky. Od zvuku nic nečekejte, stejně jako od rozšíření báze při zapnutí toho virtuálního. Tahle řada je navržena jako kompromis mezi cenou a výkonem. Musím však zdůraznit, že je na tom s tímto poměrem nezvykle dobře, co mohu posoudit, lépe, než například o stupeň výše.

Díky malým úhlopříčkám tu také máte možnost zakoupit jeden televizor do bytu a druhý na chalupu, čímž získáte stejný ovládací styl za všech situací. I to je nepochybná výhoda, takže v tomto ohledu mohu LE26B450 – jako příjemnou televizi za příjemnou cenu – jen doporučit. Škoda, že nejde fyzicky vypnout, což platí o všech. To by se zvláště někde na chalupě určitě hodilo. Pokud ovšem při odjezdu nevypínáte elektřinu kompletně.

Samsung LE26B450
Cena 11 990 Kč
Úhlopříčka, formát 66 cm (26"), 16:9
Obrazovka LCD, 1 366×768 bodů; jas, kontrast, úhel pohledu a odezva neudány
Tuner a zvuk analogový, DVB-T (i MPEG-4), DVB-C, zesilovač 2× 5 W, virtuální zvuk
Spotřeba 63 W, v pohotovostním režimu nezjištěno
Vstupy/výstupy vzadu: 2× HDMI (CEC), YUV, SCART, digitální optický audiovýstup, VGA (PC), PC/DVI audio vstup, 2× stereo audio (cinch), USB (servisní); na boku: HDMI (CEC), PCMCIA (CI), sluchátka, 1× A/V (cinch)
Rozměry (švh); hmotnost 670×495×216 (bez podstavce 75) mm; 8,4 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • utěrka na panel
  • podstavec
  • napájecí kabel (počítačový, třížilový)
  • uživatelská příručka

Necháváte televizor na chatě/chalupě nebo ho převážíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).