Hlavní navigace

Sbohem Office 365 a vítej Microsoft 365, končí výroba LCD, One.com kupuje Hostnet

3. 4. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Roto VR
Safari blokuje cookies třetích stran. Korea má 5,4 milionu 5G zákazníků. Xiaomi Mi 10. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Office 365 končí a 21. dubna se z něj stane Microsoft 365. Změny se týkají především předplatných pro jednotlivce, kteří k běžné nabídce za stejnou cenu dostanou funkce Family Safety, Microsoft Editor (kontrola pravopisu i v prohlížečích a podobně), Money in Excel nebo přístup k více fontům, ikonám, šablonám a fotografiím z Getty Images. Novinky ovšem budou přibývat postupně. Na rozdíl od firemního Microsoft 365 ten pro běžné uživatele nenabízí předplatné Windows 10.

Samsung letos ukončí výrobu všech typů LCD displejů. Tato technologie to tak už má zřejmě za sebou. Jihokorejci se chtějí soustředit na AMOLED a QLED. Stejně chce postupovat i LG.

Webový prohlížeč Safari blokuje všechny cookies třetích stran. Začíná se s verzemi obsaženými v operačních systémech iOS a iPadOS 13.4 a Safari 13.1 pro macOS.

Nejenom hostingová společnost One.com kupuje svého nizozemského rivala Hostnet. Dochází tak k další konsolidaci na evropském trhu. One.com hostuje přes 85 tisíc webů a spravuje 810 tisíc domén, Hostnet má 210 tisíc zákazníků. Obě firmy nabízí i další služby jako Office 365, VPS, e-maily, WordPress a další. One.com byl na přelomu let 2018 a 2019 koupen skupinou Civen, ta ho získala od Accel-KKR.

Jižní Korea už má 5,36 milionu zákazníků využívajících 5G tarify. Tamní ministerstvo pro vědu a ICT oznámilo, že se tohoto čísla podařilo dosáhnout letos v únoru po 11 měsících od spuštění komerční 5G nabídky. Další růst se očekává díky nedávnému představení telefonů řady Samsung Galaxy S20 s 5G modemem. Tři operátoři SK Telecom, KT a LG Uplus do 5G zatím investovali 8,78 bilionu wonů. Letos chtějí spustit i mmWave.

Tržby Huawei v roce 2019 dosáhly na 123 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o 19,1 procenta. Původní projekty očekávaly 135 miliard dolarů, vliv na to měly sankce. Stále jde ale o silná čísla. Čistý zisk je na devíti miliardách dolarů. Investice do výzkumu a vývoje činily 18,9 miliardy dolarů. Rostly sekce pro operátory a enterprise IT a telefonů se prodalo 240 milionů. Letos se v případě smartphonů interně počítá s poklesem o 25 procent. Další čísla jsou ve výroční zprávě. Výhledy na letošek jsou nejasné. Huawei se snaží co nejvíce osamostatnit, ale USA připravují plán, který čeká na podpis Trumpa a který by firmu mohl odříznout od výroby čipů v TSMC. Americké firmy, které dodávají zařízení pro výrobu čipů, by v případě, že tato zařízení budou sloužit k obsluze Huawei, musely žádat o licenci.

Financial Times dále přišly se zprávou, že nové modely telefonů Huawei P40 Pro nadále obsahují americké součástky, i když by kvůli sankcím neměly. Rádiové moduly využívají technologie od firem Qualcomm (dostal výjimku), Skyworks a Qorvo. Noviny rovněž píší, že Huawei v loňském roce navýšilo nákupy u amerických firem o 70 procent. Od Microsoftu, Googlu, Broadcomu nebo Qualcommu nakoupilo za 18,7 miliardy dolarů. Bloomberg pak dodává, že „not made in China“ je pro technologický svět další velký krok.

Wired pak rozebírá, že pokusy o odstavení Číny by se Spojeným státům mohly brzy nechtěně vrátit. Časopis argumentuje, že tyto snahy urychlují snahy Číny o osamostatnění v čipech a že výrobci se budou chtít při výrobě čipů obejít bez amerických komponent.

Xiaomi představilo telefony Mi 10, Mi 10 Pro a Mi 10 Lite. U nás budou dostupné od dubna a května. Jde o tradiční evoluci vlajkových lodí na letošní parametry. Zajímavý je model Mi 10 Lite, který by mohl stát pod deset tisíc korun s tím, že nabídne 5G modem.

Český fintech Wultra spustil službu Malwarelytics. Do bankovní aplikace lze připojit SDK a v dashboardu pak pozorovat, jací uživatelé mají na telefonu malware, a pomoci jim v odstranění.

Microsoft uvolňuje veřejné preview Power Apps. Jde o mobilní aplikace pro iOS a Android, díky kterým lze vytvářet aplikace bez znalosti programování (canvas a model-driven).

Vychází WinRAR ve verzi 5.90. Hlavními novinkami jsou podpora 16jádrových procesorů a 64 vláken.

Apple kupuje firmu Dark Sky, která vyvíjí aplikaci pro pokročilou předpověď počasí. Zřejmě se tak chce osamostatnit od zdrojů dat od třetích stran, jako je The Weather Company od IBM. Aplikace Dark Sky pro Android už byla stažena.

Niantic získává startup 6D.ai. Tvůrci Pokémon GO tak mají přístup k AR technologii, která pomocí chytrých telefonů dokáže mapovat okolní reálné prostředí a převádět ho do 3D prostředí.

IKEA si zase pořídila firmu Geomagical Labs. Uživatelé pomocí její aplikace mohou naskenovat například pokoj, nechat z něj odstranit nábytek a vyzkoušet nový virtuální. Využívá se počítačové vidění a spol. IKEA ráda experimentuje s podobnými novými prvky. Už třeba spustila AR nástroj pro umisťování virtuálního nábytku do reálného prostředí.

Sony vyčleňuje samostatnou firmu Sony Electronics Corporation. Vzniká z dřívější divize Electronics Products & Solutions, která vznikla sloučením chytrých telefonů, foťáků a televizorů. Tyto produkty jsou pro Sony dlouhodobě problematické a není úplně jasné, co s tímto byznysem bude.

Palo Alto Networks za 420 milionů dolarů kupuje firmu CloudGenix. Ta se zabývá softwarově definovanými sítěmi (SD-WAN) v enterprise sektoru, kde soupeří například s Ciscem. Palo Alto technologie integruje do nabídky Prisma Access.

Dvě zajímavé investice do VR projektůRoto VR vyvíjí otočné křeslo pro virtuální realitu a nově má 1,5 milionu liber. Strivr, který se soustředí na výuku ve VR, zase pobral 30 milionů dolarů a celkově už má 51 milionů.

MMF24

Open source frameworky pro AI jako TensorFlow od Googlu a PyTorch od Facebooku dostávají alternativu z Číny. Tamní společnost Megvii vydala jako open source nástroj MegEngine a navazuje na podobný krok od Baidu. MegEngine se má hodit zejména pro počítačové vidění. Megvii je známé především svoji AI platformou Face++.

Lenovo vydává hardware ThinkAgile MX1021 určený pro edge a přímé napojení do Microsoft Azure. K dispozici je také ThinkSystem DM7100. Microsoft zase spustil Azure Edge Zones a opět ukazuje, že chce hrát velkou roli v 5G a edge computingu. Minulý týden koupil Affirmed Networks a dělá i vlastní IoT čipy.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).