Hlavní navigace

Silné mrazy digitální vysílání v České republice nijak nenarušily

27. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
27. 1. 2010

Arktická zima, která postihla Českou republiku, nemá téměř žádný dopad na kvalitu zemského digitálního televizního vysílání. Serveru DigiZone.cz to řekla mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianová. Lokálně se však mohly vyskytnout problémy, zejména při inverzích a dálkovém příjmu digitální televize, dodala.

K TÉMATU: Inverze: do Česka dorazily signály ze severu i jihu Evropy

BRAND24

Zimní počasí může ovlivnit příjmové podmínky na straně diváků projevující se například kostičkováním digitálního obrazu. Jedná se například o dálkový příjem rušících vysílačů způsobený inverzí, nízká oblačnost, která může způsobovat rozptyl signálu, případně sněhová pokrývka, která ovlivňuje tvar zemského povrchu a tím může měnit odrazivost signálu, vysvětlila Fianová.

Problémy s příjmem některých digitálních sítí zaznamenali začátkem ledna diváci na Ostravsku. I v tomto případě však šlo především o následek inverze. Většina anténních systémů musí být konstruována pro extrémní klimatické podmínky tak, aby se minimalizoval případný negativní dopad na příjem signálu. Ani letos neregistrujeme žádné komplikace, ujistila Fianová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).