Hlavní navigace

Skype ve Windows 10: hluboká integrace do systému místo aplikace

29. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Předinstalovaný Skype přinesla už Windows 8.1, ale chystaná Windows 10 půjdou ještě dále. Skype bude prostupovat celý systém a jeho aplikace.

Skype ve Windows 10 nebude potřebovat speciální vlastní aplikaci. Jednotlivé funkce populární komunikační služby budou prostupovat systémem a jeho dílčími aplikacemi. Například chytré mobily umožní z telefonní aplikace běžné volání přes mobilní síť, ale zároveň také internetové volání a videohovory přes Skype a Wi-Fi či 3G/LTE.

Hluboká integrace služby do systému se čekala již od Windows Phone 8. Nakonec zřejmě přijde s Windows 10 a neomezí se jen na volání. Chatovací aplikace zvládne jak instant-messaging přes Skype, tak příjem a posílání SMS/MMS zpráv přes mobilní síť. Obdobně už funguje třeba Hangouts pro Android 4.0 a vyšší.

Microsoft ale nečerpal inspiraci jen zde. Skype bude napojen na aplikaci adresáře, která dovede synchronizovat kontakty s různými online účty (e-mailové služby, sociální sítě a podobně). Skype potom zvládne uživatele navzájem propojit např. podle čísla mobilu podobně jako dnes mj. WhatsApp Messenger a Firefox Hello.

Mobilní operátoři zřejmě neuslyší rádi, že komunikační aplikace z Windows 10 mají vždy nabízet v danou chvíli nejvýhodnější způsob spojení s vybraným kontaktem (uživatelem) jak z hlediska praktičnosti, tak z hlediska nákladů. Dle situace třeba místo zpoplatněného telefonátu nabídnou bezplatné internetové volání či videohovor.

Skype a služby mobilního operátora nebudou koexistovat jenom v chytrých mobilech, ale samozřejmě ve všech zařízeních schopných přístupu do mobilních telefonních sítí. Nesejde na tom, jestli uživatel používá phablet (hybrid chytrého mobilu a tabletu) nebo osobní počítač, který má 3G/LTE modul (resp. modem).

Neoficiálně se hovoří o spolupráci zařízení s Windows 10. Například prý půjde na počítači přijímat a odesílat SMS/MMS zprávy přes chytrý mobil, který bude ležet poblíž. Dále se hovoří o přepojování internetových volání a videohovorů mezi zařízeními bez přerušení komunikace. To jsou ale zatím nepotvrzené zprávy.

Naopak jisté je, že Skype nebude požívat exkluzivitu na spolupráci se systémovými aplikacemi Windows 10. Redmondští je hodlají otevřít i konkurenčním komunikačním službám. Jako hlavní důvod udávají zajištění konzistentní komunikace (tj. aby uživatel nemusel nutně přecházet mezi nespočtem aplikací jednotlivých služeb).

ebf - partner 1

Dost možná však zároveň má jít o pojistku před případnými stížnostmi u regulátorů trhů na údajné zneužití dominantního postavení. Ještě nejsou známy podmínky upravující otevřenost komunikačních aplikací z Windows 10 pro služby třetích stran. Ty hodně napoví, jak moc vážně to Microsoft myslí s tzv. konzistencí komunikací.

Myšlenka to není nová. Stačí se podívat na dlouhou historii universálních klientů pro instant-messaging. Zde se ovšem objevuje zásadní problém. Jen některé komunikační služby smluvně, anebo technicky uživatele nenutí používat originální specializovanou aplikaci. Skype mezi ně dosud paradoxně nepatří.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).