Hlavní navigace

Sledujte britskou ITV 1, nejatraktivnější nekódovaný HD program na satelitu

7. 6. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Nebývá obvyklé, aby si některý zahraniční program zasloužil takovou pozornost, že dostane na DigiZone.cz samostatný článek. Pokud by se tak u nějakého mělo stát, pak to je rozhodně britská ITV 1 ve verzi s vysokým rozlišením obrazu. Divákům by teoreticky sice neměla být v České republice dostupná, ale po určitých úpravách v softwaru přijímače, které nevyžadují žádné zvláštní zkušenosti, ji sledovat můžete. Odměnou vám bude například originální talentová soutěž Britain’s Got Talent, přenosy z FA Cupu nebo různé původní seriály, které si oblíbí i český divák.

O ITV 1 a ITV 1 HD

Britský komerční kanál ITV 1 patří do největší komerční televizní sítě na tamním trhu. Ve vysílání prvního okruhu je možné najít celou řadu žánrů, protože je to plnoformátový program. Jde například o pořady zábavné, zpravodajství, drama, publicistiku, sport i formáty pro nejmenší. Ačkoliv historie sítě ITV (zkratka pro Independent Television) spadá až do doby před více než 50 lety, konkrétně roku 1955, ITV 1 byla spuštěna až v tomto miléniu, v srpnu 2001. Samostatnou kapitolou je pak ITV 1 HD, která fungovala již od roku 2006 ve zkušebním provozu a od června 2008 byla spuštěna na ostro. Jak upozorňuje na svých webových stránkách ITV, jeho HD verze by ostatně jako každý program ve vysokém rozlišení měla přinést divákovi větší požitek při sledování televize – jasnější a ostřejší obraz v kvalitnějším barevném podání. ITV vysílá v rozlišení 1080i a odhaduje se, že ho v dubnu letošního roku podle posledního průzkumu Broadcaster Audience Research Board (BARB) prozatím sledovalo pouze 0,1 % diváků.

Výhodu mají diváci s velkou parabolou, ale ani ti klasičtí nepřijdou zkrátka

Pokud jste příjmem zahraničních programů za satelitu doslova posedlí, což je stoprocentně zároveň mizivé procento ze čtenářů našeho webu, pak jste si pořídili dvoumetrovou parabolu. Takový drobeček je totiž nutný pro sledování programů z pozice 28,2 stupně východně, respektive těch kanálů, které patří do takzvaného „britského svazku“. Pokud si takovouto obrovskou parabolu pořídíte, kromě všech programů ITV se vám otevře cesta také ke stanicím BBC HD, BBC One, BBC Two a řadě dalších. Taková velká parabola ale vyjde podle profesionálních firem na 30 tisíc korun (a více). Umístit dvoumetrovou parabolu na panelový dům není žádná legrace, je k tomu třeba i stavební povolení. Pokud se ale spokojíte s málem, tedy pouze programem ITV 1 HD a hrstkou stanic z „evropského svazku“, tedy signálu satelitu Astra, který pokrývá téměř celou Evropu, pak vám postačí parabola běžných rozměrů. Jak se ale dozvíte níže, ani se set-top-boxem a anténou natočenou na satelitní pozici 28,2 stupně východně nemusíte mít vyhráno.

Britain's Got Talent - porota

Diváky ITV 1 každý rok baví talentová show Britain's Got Talent. Její finále proběhlo minulý týden v sobotu. (Foto: autor)

ITV svůj signál proti příjmu v zahraničí chrání. Naladit ho ale lze

Jak již bylo řečeno, základem pro sledování britského programu ITV 1 ve verzi s vysokým rozlišením obrazu je natočení paraboly na pozici 28,2 stupně východně a satelitní přijímač, který zvládá příjem HDTV programů. Pokud byste však chtěli naladit tento program manuálně, tedy pouze zadáním frekvence, nebo dokonce zvolit ladění automatické pro celou družici, možná byste se divili. Stanici byste totiž v seznamu kanálů pravděpodobně vůbec nenašli. Většina přijímačů (je to záměr) ho naladit nezvládne. Proto je nutné zadat parametry ručně, a to včetně PIDů, které jsou právě oněmi kouzelnými hodnotami, které vám na set-top-boxu program zpřístupní. Pokud se vám to nepodaří, nemusíte zoufat. Další možností je sice cesta složitější, a to prostřednictvím vašeho počítače. Nastavení přijímače, neboli setting, je nutné nejprve v set-top-boxu uložit, a poté vzniklý soubor přetáhnout do PC (například přes USB klíčenku nebo pevný disk), kde hodnoty programu ITV 1 HD zadáte do programu, který k úpravě slouží (většinou ho stáhnete na stránkách výrobce). Poté soubor odešlete zpět do přijímače, uložíte a máte hotovo.

BRAND24

Příklad, jak lze zadat hodnoty ITV 1 HD přímo v set-top-boxu

Přepni na nějaký volný HDTV kanál na pozici 28,2 stupně západně, pak přejdi do menu Ruční ladění, nastav transpondér (frekvenci, pozn. red.) s parametry 11426/H, SR 27500, norma DVB-S, zapnout hledání PID na Ano, SID se nezadává, V PID 3401, A PID 3402, PCR PID 266. Přijímač najde jeden TV kanál, uloží ho pod posledním volným číslem, proto je číslo u každého set-top-boxu jiné. Je to číslo pozice kanálu. Zobrazí se pak všechny naladěné kanály, najdeš si poslední pozici a tam by měl být posledně naladěný kanál ITV. Hodně štěstí. (zdroj: Vantagefunclub­.cz)

Hlavními taháky byla Liga mistrů a Britain’s Got Talent

Pravděpodobně nejcennějším artiklem programu ITV 1 HD, alespoň pro muže, byla nevyšší evropská fotbalová soutěž UEFA Champions League a také FA Cup. Diváci byli spokojení především s kvalitou obrazu, kterou srovnávali například s tuzemskou Novou Sport. Ta z tohoto duelu nevyšla zrovna vítězně. ITV 1 naservíruje divákům také přenosy z FIFA World Cupu v Jihoafrické republice, který začíná tento pátek 11. června. Spíše pro ženy je tu pak Britain’s Got Talent, originální formát soutěže, který budou od září vysílat televize Prima a Joj pod názvem Česko Slovensko má talent. Na rozdíl od formátů SuperStar nebo X Factor se mohou do soutěže Got Talent přihlásit i ti, kteří nechtějí pouze zpívat, ale předvést jiné umění. A o tom, že jsou to někdy výkony skutečně kuriózní, svědčí videa, která není problém najít například na serveru YouTube. Soutěž si získala v Británii oblibu především díky porotě ve složení Simon Cowell, Piers Morgan a Amanda Holden. Letošní ročník ale bohužel v sobotu skončil.

Sky - britská vlajka

Zaujmou i britské seriály

Stěžejním seriálem ITV 1 je Coronation Street (Korunovační ulice). Pokud jste si oblíbili nováckou Ulici, zamilovali byste si i tu britskou doplněnou pochopitelně o inteligentní humor a zápletky, které mají tamní diváci v lásce. O čem tento seriál, označovaný Brity jako Corrie, je? Řekněme si především to, že se jedná o jakousi soap operu, která se těší mimořádnému zájmu. Jak by bylo jinak možné, že první díl se na obrazovce objevil již před neuvěřitelnými padesáti lety (toho se novácká Ulice dožije stěží)? Coronation Street se odehrává ve fiktivním anglickém městě Weatherfield. Seriál klade důraz především na ženské postavy a popisuje běžný život v tomto předměstí. Nechybí mu nic z toho, proč by si ho měli diváci oblíbit. Sází především na všednost, ale i reálnost postav, které mohou divákům připomínat tradiční Brity a tím pádem jim umožní lépe se vcítit do děje. Dalším formátem, který jistě netřeba představovat divákům Primy, jsou Vraždy v Midsomeru, které však ITV nevysílá ve vysokém rozlišení, ale pouze upscalu, tedy přepočítávaně. Dále se v HD kvalitě vysílají také vybrané filmy. Pro podrobnosti stačí sledovat textové programové schéma na této stránce.

Oslovila vás nabídka pořadů na britské plnoformátové stanici ITV 1?

  • Ano
    70 %
  • Ne
    26 %
  • Nevím
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).