Hlavní navigace

Sport 5 se inspiruje původním modelem Galaxie sport

19. 3. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Nejen studio na letišti v Hradci Králové, ale také obchodní model a zaměření na diváky v České republice i na Slovensku sbližují připravovanou satelitní televizi Sport 5 s původním konceptem Galaxie sport, sportovního kanálu televize Nova. Právě z Galaxie do Sportu 5 odešel ředitel Jiří Hojgr, který má důležité kontakty na kabelové a satelitní operátory v obou zemích a v minulosti připravoval projekt sportovního kanálu pro Rusko a pobaltské státy.

Sport 5 chtěl licenci už v roce 2004

Nápad provozovat vlastní sportovní televizi nedostal majitel Sportu 5, podnikatel v automobilovém sportu Antonín Charouz, až v poslední době. O licenci pro stejný program žádal už v roce 2004, kdy Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vypsala licenční řízení na obsazení přechodných zemských digitálních multiplexů B a C. Kvůli tomuto licenčnímu řízení vznikla narychlo akciová společnost Sport 5, jejímž jediným vlastníkem je firma BPA sport marketing a Charouz je členem jejího představenstva. Sport 5 se ucházel o pozici v multiplexu B provozovaného společností Czech Digital Group (CDG).

Určitá odlišnost oproti dnešnímu Sportu 5 tu ale je. Před čtyřmi lety Charouz počítal s všeobecně zaměřeným sportovním kanálem. Předsedkyně představenstva Sportu 5 Jana Obermajerová na veřejném slyšením před vysílací radou 17. května 2004 uvedla, že nový program počítá s využitím vysílacích práv společnosti BPA, která je majitelem práv pro českou hokejovou extraligu. Počítáme s domácí i evropskou tvorbou, minoritními sporty, mládežnickými a juniorskými soutěžemi, vypočítávala Obermajerová. V žádosti o licenci Sport 5 sliboval zahraniční i domácí magazíny, rozhovory a dokumenty, ale také různá talk show.

Hokej nebude, jenom auta

Antonín Charouz

Jestliže ještě před čtyřmi lety Obermajerová na dotaz radních, zda BPA počítá s tím, že přestane poskytovat práva k české hokejové extralize České televizi a k formuli 1 televizi Prima (dnes ji vysílá Nova), odpověděla, že to nelze vyloučit (To záleží na tom, kdy si to budeme moci ekonomicky dovolit.), nynější satelitní verze Sportu 5 se zaměří výhradně na motoristický sport. Je to monotématický program, který se jako první v České republice bude věnovat výhradně automobilovému sportu a automobilismu, oznámila společnost minulý týden, krátce po udělení satelitní licence. A ředitel Sportu 5 Jiří Hojgr na přímý dotaz serveru DigiZone.cz vylučuje, že by se nový kanál v blízké době přeformátoval: V nejbližších třech letech určitě ne.

Základem programového schéma budou exkluzivní přímé přenosy závodů i kvalifikací z atraktivních mistrovství jako jsou DTM, Euroserie F3, NASCAR Sprint Cup Series a Porsche Carrera Cup. Fanoušci automobilového sportu se také budou moci bavit při takzvaných „highlights“, neboli pořadech sestavených ze zajímavých momentů závodů z šampionátů American Le Mans Series, Grand-Am, Super Serie FFSA, Belcar, European GT4, ADAC GT Master a Seat Leon Super Copa, slibuje Sport 5. Smluvním dodavatelem domácího dopravního zpravodajství pro novou televizi bude Autoklub Czech Assistance ACA, který úzce spolupracuje s firmami Antonína Charouze.

Placený satelitní kanál

Licence, kterou získal Sport 5 od RRTV, televizi opravňuje vysílat přes satelit Astra 1E na pozici 23,5 stupně východně. Zařazení tohoto programu do své nabídky už oznámili oba distributoři dekódovacích karet pro příjem satelitní služby CS Link, společnosti Trade&Technology a Gital. Na Slovensku by měl Sport 5 vysílat primárně prostřednictvím tamní satelitní platformy SkyLink. Obchodní model bude patrně stejný jako u začátků Galaxie sport: stanici si budou moci diváci předplácet individuálně, T&T počítá se zařazením Sportu 5 do programového balíčku MULTI. Vydávání vlastních dekódovacích karet neplánujeme, řekl Hojgr. Za jaký měsíční poplatek bude Sport 5 vysílat, zatím ředitel nechce komentovat.

Televize by ráda vysílala také v dalších dvou satelitních platformách, UPC Direct a Digi TV, a to jak v České republice, tak na Slovensku. Zařazení do těchto služeb ale podléhá registraci převzatého vysílání u RRTV. Stejným způsobem si budou muset o registraci Sportu 5 požádat i všichni kabeloví a IPTV operátoři. Ředitel Sportu 5 Jiří Hojgr nás již kontaktoval, budeme spolu jednat, potvrdil serveru DigiZone.cz František Malina, mluvčí společnosti UPC, která by mohla nový sportovní kanál nabídnout v digitální kabelové i satelitní televizi. Sport 5 bude mít otevřené dveře i do služby O2TV, neboť Telefónica O2 je blízkým obchodním partnerem Charouz Group a generálním partnerem hokejové extraligy, jejíž vysílací práva kontroluje právě Charouzova BPA (O2TV nabízí speciální hokejové kanály k extralize).

Televize zaměstná 20 lidí

Jiří Hojgr

Skutečná jednání s operátory ale mohou začít až dnes. Teprve včera si totiž Jiří Hojgr vyzvednul na Úřadu RRTV písemné rozhodnutí o udělení licence. Předběžné schůzky s většími operátory už proběhly, ale dokud jsme neměli v rukou licenci, nemohli jsme podepisovat smlouvy, vysvětlil Hojgr. Televize zatím ani nepodepsala nájemní smlouvu na prostory po Galaxii sport na letišti v Hradci Králové. O pronájmu musí rozhodnout majitel letiště, město Hradec Králové. Sport 5 má ale velký zájem sídlit právě v Hradci, protože tu už odkoupil část techniky od Galaxie sport a má vybudovanou optickou trasu do Prahy, odkud by byla televize odbavována na satelit.

Preferujeme Hradec, ale všechno je ještě otevřené. Studio by sídlilo na letišti v Hradci, signál by se odbavoval z Kavčích hor v Praze, přiblížil Hojgr. Sport 5 by měl podle svého ředitele zaměstnat dvacet lidí interně, s dalšími desítkami lidí by spolupracoval externě. S podobnými počty zaměstnanců v Hradci Králové fungovala také Galaxie sport. A stejně jako Galaxie, také Sport 5 počítá s vysíláním v češtině i slovenštině. Slovenské komentátory ale televize nabídne zřejmě s určitým zpožděním. Už jsem jednal i na Slovensku, základním distributorem našeho programu tam bude satelitní platforma SkyLink, řekl serveru DigiZone.cz Jiří Hojgr.

Vyřadí UPC některý program?

Slovenský server Mediálne.sk spekuluje o tom, že by Sport 5 mohl nahradit některý ze zahraničních motoristických programů v nabídce tamní digitální kabelové televize UPC. Televize bude mít obdobný obsah jako nadnárodní stanice Motors TV, kterou společnost UPC Broadband Slovakia začátkem února vyřadila z nabídky digitální kabelové televize. Motors TV však nebyla lokalizovaná do češtiny a slovenštiny, všímlo si Mediálne.sk. Pro jednání s kabelovými, satelitními a IPTV operátory má Sport 5 mimořádnou výhodu ve svém řediteli, který má bohaté kontakty z dob, kdy vedl Galaxii sport (předtím se pohyboval v kabelové branži). Hojgr také na sklonku loňského roku domlouval s operátory smlouvy o zařazení filmového kanálu Nova Cinema.

Sport 5 web

Internetové stránky Sportu 5 fungují už od doby, co se televize pokoušela získat licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání

BRAND24

Hojgr vedl Galaxii sport do letošního března a po Novém roce dohlížel na její stěhování z letiště v Hradci Králové, kde začínala ještě pod původním majitelem Martinem Kindernayem, do nového zpravodajského centra Novy v Praze na Barrandově. Sám Hojgr počítal s tím, že bude do Prahy dojíždět z Hradce Králové, kde má rodinu. Charouzova nabídka, aby vedl novou motoristickou televizi Sport 5, která by mohla využít prostory po Galaxii sport přímo v Hradci Králové, tedy Hojgrovi přišla vhod. Televize také ušetří na nájmu a platech, které nebudou muset odpovídat pražskému průměru, a využije také některé bývalé zaměstnance Galaxie sport, kteří se odmítli přestěhovat do Prahy.

Grafika od stejného studia jako Galaxie

Sport 5 také navázal na spolupráci Galaxie sport s pardubickým grafickým studiem C2XO, od něhož si objednal celkový grafický obal. Podle serveru Týden.cz by měl Sport 5 od května, kdy odstartuje, vysílat dvanáct hodin denně s tím, že nejzajímavější přenosy a pořady nabídne vždy o víkendu. Od 1. září by se vysílání Sportu 5 mělo rozšířit na patnáct hodin denně, program poběží vždy od 7:00 do 23:00 hodin. Mimo území České republiky a Slovenska se stanice podle Hojgra expandovat nechystá.

Který český nebo česky dabovaný sportovní kanál získá nejvíc diváků?

  • ČT 4 Sport.
    63 %
  • Eurosport.
    14 %
  • Galaxie sport.
    15 %
  • Sport 5.
    6 %
  • Nevím.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).