Hlavní navigace

Stanovisko Asociace poskytovatelů obsahu se ani neohřálo a už je tu reakce

31. 5. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

První reakce na stanovisko APO na sebe nenechala dlouho čekat - pochází z pera pana Petra Součka, jehož jméno není pravidelní čtenáři Lupy jistě neslyší poprvé.

Vážení poskytovatelé obsahu,

zdá se mi, že svým prohlášením k problematice centrálních cache serverů jste šlápli trochu vedle.

1. Odkaz na autorská práva:
Kešování a jeho metodika je podrobně zpracována v internetovských standardech. Z toho, že byly oficiálně přijaty bych vyvozoval, že nejsou v rozporu minimálně s právním řádem v nejrozvinutějších státech světa – a právě ty dbají na ochranu autorských práv nejvíce. Standardy ale popisují i řadu metod, jak kešování stránek zabránit a tak mají poskytovatelé obsahu možnost sami určovat, co se bude v proxy ukládat a co ne. To považuji za nejsprávnější a nejtransparentnější řešení.

2. Návštěvnost
Větu „Praktiky kešovacích serverů tak v některých případech nepřímo ohrožují samotnou existenci bezúplatně poskytovaných stránek na Internetu.“ považuji minimálně za nadsazenou.
Vykazování návštěvnosti je velmi diskutabilní záležitost. Metod, jak ji ošidit je mnoho a zabránit podvodům je prakticky nemožné. Ale dobře, nic lepšího zatím nemáme. Pak ale není problém přesně v souladu s RFC2068 (z 31.12.1996) ovlivnit kešování stránek.
A pro ty servery, co nepodporují mechanismy z RFC2068 – existují i další možnosti, třeba umístění počítacích elementů na jiný port nebo dokonce na https – tam už kešování určitě nehrozí, při kliknutí na reklamu spouštět script, použití cookies – těch možností je mnoho. A všechny mají tu výhodu, že fungují automaticky pro všechny správně nastavené HTTP cache ve světě. Ostatně – parametr „via“ by měl umožnit odlišení klientů za proxy i za firewallem.
Jiná věc je ovšem kontrolovat providery i správce ostatních cache serverů, jestli mají cache „dobře vychované“, tj. jestli skutečně propouštějí to, co mají propouštět a posílají hlavičky, jaké mají posílat. Tam vidím prostor pro aktivitu třeba APO, o tom se ale Vaše prohlášení nezmiňuje.

3. Píšete: „APO proto vyzývá správce sítě TEN 34 a dalších velkých počítačových serverů (včetně podnikových), které bez předchozího smluvního ujednání… To si opravdu myslíte, že tudy vede cesta? Dovedete si představit tu práci a navíc s pochybnými výsledky? To každý správce proxy bude uzavírat stovky nebo tisíce smluv?? A každý poskytovatel obsahu taky? To mu pak nezbyde čas na poskytování obsahu. A kdo by ty logy auditoval, že si do nich správci proxy nepřipsali, co je napadlo?
Dále uvádíte "Po dohodě s poskytovateli obsahu zaručili trvalou aktuálnost jejich stránek ve vlastních serverech“ – o to se ale stará, pokud je web server správně nastaven, protokol automaticky, ne? Opravdu by mě zajímalo, jestli někdo z APO četl RFC2068 a pokud ano, co tedy APO vede k takovýmhle požadavkům.

Použití proxy cache Internet, a zvláště ten český, zprůchodňuje a to ve svém důsledku znamená, že si i stránky poskytované členy APO přečte víc surferů a při dobře zvládnutém mechanismu počítání „kliků“ „hitů“ „sessions“ „visits“ může znamenat pro provozovatele serverů i větší příjmy z reklamy.
Tedy se domnívám, že z mně nejasných příčin jste sami proti sobě.

Zdraví
Petr Souček

I v tomto případě spěchám s douškou, ne se vším mohu souhlasit, ne se vším mohu nesouhlasit. V zásadě je pravda, že poskytovatelé obsahu mohou příslušným nastavením hlaviček ovlivnit chování cache ke svým stránkám a pokud se jedná o slušně vychované cache, výsledek může být uspokojivý. Na druhou stranu nesdílím obavy o osud statistik, které by mohly být zpracovávány například nezávislou auditorskou autoritou, tak jako je tomu už dnes v případě logů vlastních serverů (o auditu firmy DCCI se už na Lupě několikrát psalo).

Z celé věci svítá jeden podstatný moment. Nejlepší asi bude přestat politikařit a raději se zamyslet nad tím, jak příslušně nastavit své stránky (a zejména bannery) tak, aby se nasazení cache serverů nedotklo zpracovávání statistik na serverech. Cest se nabízí hned několik, pokusíme se v následujících dnech na Lupě některé z nich osvětlit. Pokud máte i vy nějaký nápad, neváhejte se nám ozvat.

cif 24 - early cena - média

Marek Antoš

Související články:

* APO se vyjadřuje k problému cache serveru na CESNETu
* CESNET v TENu zavádí novou cache a provozovatelé serverů prskají
* Jsou proxy cache nepřátelé lidstva?!
* Stanovisko CESNETu k provozu transparentní cache v síti TEN-34 CZ

* Kdo to chodí po českém Internetu?
* Kdo mi to loupe perníček?
* Boga jego

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).