Hlavní navigace

Stephen King opustil Facebook, mladí matou algoritmy Instagramu a kdo vládne české modní e-commerce

9. 2. 2020
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vlastníci BMW a Audi řídí jako idioti, děravé Hue žárovky, Digital 2020, Disney+ roste, GeForce Now spuštěno, koronavirus vs. Bitcoin, Facebook zpomaluje, Spotify roste a finanční výsledky YouTube. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

Twitter předal přístup ke studentskému účtu, který si dělal legraci z univerzity, právě té univerzitě. Jde o alarmující postup, ve které se Twitter odvolává na porušování pravidel pro „vyobrazování další entity zavádějícím či podvodným způsobem“. V praxi to znamená, že parodické účty na Twitteru nejsou v bezpečí. Je to o to více alarmující, že Twitter později uznal chybu a uvedl, že účet škole nikdy předán být neměl. Viz In an unprecedented move, Twitter gave a state university access to a student's parody account after it complained that he was mocking the school.

Čerstvá finská studie potvrdila, že vlastníci BMW a Audi řídí jako idioti. Je to tady zase. Všimla si toho už jedna studie před řadou let a teď je tu v prosinci 2019 vydaná studie Not only assholes drive Mercedes. Besides disagreeable men, also conscientious people drive high‐status cars. A i přes poměrně expresivní jazyk to nevypadá, že by to byl nějaký vtip. Ani že by snad New Finnish study confirms that BMW and Audi owners drive like idiots byla jediná zmínka. Ta další z University of Helsinki to v titulku pojala trochu méně expresivně, ale jde stále o totéž: The fast and the furious: Research shows that owners of high-status cars are on a collision course with traffic. Nakonec i jeden z autorů, profesor Jan-Erik Lönnqvist, má za sebou množství vědeckých prací.

Chytré žárovky Philips Hue jsou děravé. Lze přes ně dostat malware do Philips Hue Bridge a útočník pak může přistupovat do vaší domácí sítě. Opravu Philips zveřejnil v polovině ledna 2020 a mělo dojít k automatické aktualizaci. Ve Phillips Hue aplikaci si to můžete ověřit (Settings – Software Update) kontrolou, zda vaše zařízení mají alespoň verzi 1935144040. Podrobnosti k problému v The Dark Side of Smart Lighting: Check Point Research Shows How Business and Home Networks Can Be Hacked from a Lightbulb.

TELEgraficky

Archiv starých vojenských mapiHateRegex ■ LibreOffice 6.4 je venku ■ Thunderbird má nového vlastníka ■ ŘSD dorazilo na Instagram. Otázka je proč. ■ Koronavirus můžete sledovat už i na mapě ■ Koch Industries koupili Info za 13 miliard dolarů ■ Nové tech médium protocol ■ Spotify kupuje The Ringer ■ Amazon Dating… jak dlouho to asi vydrží? ■ Tailwind CSS v1.2.0 ■ Huawei žaluje Verizon 

WEBDESIGN, INTERNET

Rand Fishkin považuje konec Jumpshotu za špatný, myslí si, že to poškodí web a svět vůbec. Píše o tom v Avast’s Shutdown of Jumpshot Will Harm the Web and the World a je to užitečné a zajímavé čtení. Vidí na Jumpshotu dobré věci – hlavně tam, kde pomohl bojovat proti špatnostem. Jenže, přesně tohle má jeden háček: klasický boj zlem proti zlu je těžko obhajitelný. A tak, jakkoliv chápu, jak to myslí, nemohu s ním souhlasit. Chcete-li si o tom přečíst trochu delší uvažování, tak na mém blogu.

Digital 2020 je rozsáhlý souhrn údajů o internetu, sociálních sítích i mobilních záležitostech od The Next Web, We Are Social a Hootsuite. Rozhodně stojí za studium, byť občas musíte brát v úvahu, že vznikl několik měsíců před zveřejněním – takže třeba TikTok tam má „jenom“ 800 milionů uživatelů (na konci roku překročil miliardu) a navíc ho tam míchají dohromady s jeho čínskou verzí, která má další stovky milionů samostatných uživatelů. Výběr v Digital trends 2020: Every single stat you need to know about the internet a report samotný najdete v Slideshare v Digital 2020 Global Digital Overview (January 2020) v01.

Google Photos automaticky vybere deset nejlepších fotek měsíce, vytiskne je a pošle vám je. Jediné, co si můžete vybrat, je, zda to budou lidé a zvířátka, krajinky, nebo všechno možné. Ovlivnit výběr nemůžete. A celý tenhle zázrak stojí 8 USD měsíčně. Google tak nějak taky začíná být dobrý ve vymýšlení zbytečných věcí. Naštěstí to zatím jenom testuje (a jenom v USA). Detaily v Google Photos trialing monthly subscription to get your best pictures auto-printed.

Disney+ má po třech měsících od spuštění 26,5 milionu předplatitelů. Forbes to komentuje v Disney+ Reaches 26.5 Million Subscribers. It Took Netflix Five Years To Get There s tím, že to Netflixu trvalo pět let. Je to mírně nefér srovnání, ale v článku zmiňují rozdílné podmínky. Netflix je hlavně tím, kdo všem dalším prorazil cestu, a navíc začínal v době, kdy tento způsob sledování filmů a seriálů byl v plenkách. Disney+ by mimochodem mohl mít podstatně více předplatitelů, kdyby byl dostupný ve více zemích. Na příkladu The Mandalorian je v tomto případě učebnicově vidět, jak Disney podpořil seriálové pirátství.

SOFTWARE

Microsoft Teams postihl skoro tříhodinový výpadek. Microsoft zapomněl zaplatit obnovení certifikátu.

Geforce Now spuštěno. Po sedmi letech vývoje nová herní streamovací platforma funguje pro PC, Mac, Android a NVIDIA Shield. V placené (až 6 hodin v kuse a přednostní připojení) i zdarma dostupné podobě (ta umožní hrát hodinu a poté se musí hráč znovu připojit, pokud je k dispozici místo). Při spuštění je cena 5 USD měsíčně placená na rok (zahrnuje 3 měsíce zdarma). Zajímavá je podporou Steam či Epic Game Store a tím, že zakoupené hry hráčům zůstanou, i pokud přestanou používat Geforce Now. Stáhnout klienta můžete zde. Detaily v Herní streamovací služba GeForce NOW je tady, bude konkurovat Google Stadia nebo Geforce Now goes live for all users today.

GeForce NOW – jak se streamují hry z cloudu NVIDIA. Podívejte se: 

HARDWARE

Dodávky tabletů v Q4 2019 pokračovaly v poklesu. Jedničkou je nicméně nadále Apple s 22,7% meziročním růstem a 15,9 miliony kusů, dvojkou Samsung se 7 miliony kusů (také za čtvrtletí) a meziročním poklesem. Podrobněji ve Worldwide Tablet Shipments Continue to Decline in Q4 2019, According to IDC.

Koronavirus ohrožuje Bitcoin. Dodavatelé těžebních strojů oznamují opoždění dodávek. Píše o tom Coindesk v Coronavirus Controls in China Are Delaying Crypto Miner Deliveries, Firms Say a celé je to velmi originální – důvodem totiž má být to, že čínská vláda až do 9. února prodloužila Novoroční svátky právě z důvodu epidemie. Stejné datum mimochodem uvádí Apple u dočasného uzavření obchodů App Store v Číně.

BlackBerry se rozešlo s čínskou firmou TCL. Ta od roku 2016 vyráběla pro BlackBerry telefony. Spolupráce skončí v srpnu 2020 a v tomto roce už TCL žádný nový model telefonu neuvolní. Na roce 2016 je zajímavé i to, že 14 let předtím BlackBerry vyráběli sami. Dříve jedna z nejvýznamnějších společností na trhu s chytrými telefony se dnes zaměřuje na software a počítačovou bezpečnost. Podrobnosti v BlackBerry breaks up with phone-maker TCL.

Bílý dům tvrdí, že Dell, Microsoft a AT&T pracují na 5G alternativě k Huawei. Ta by měla spočívat hlavně v softwarové vrstvě použitelné nad skoro jakýmkoliv hardwarem. Plán je přibrat ještě další společnosti z USA, včetně Nokie a Ericssonu, které jsou v USA také přítomny. Detaily v U.S. Pushing Effort to Develop 5G Alternative to Huawei.

MARKETING A KOMUNIKACE

Fashion (re)search, výzkumný projekt o stavu české módní e-commerce od Glami, je velmi zajímavé čtení o tom, kdo ovládá na českém internetu trh s módou i jakým způsobem se rozhodují zákazníci. Jedno je v čerstvé podobě bohužel jasně vidět: nastupují sem zahraniční značky, které trh postupně ovládají. Studujte ve www.fashion-research.cz.

Amazon dodal britskému důchodci neobjednaný těžký rotoped a odmítl ho odvézt. Až po medializaci problém napravili. Tak trochu neuvěřitelný příběh, který nebýt v Guardianu, tak by se mu dost těžko věřilo. Čtěte v Boxed in: Amazon refused to take back unwanted delivery aneb když si objednáte balení topného dřeva a místo toho dostanete rotoped.

Tak už i Suchej únor se profesionalizoval: suchejunor.cz.

Facebook ukončí mobilní část Facebook Audience Network – vlastní inzertní sítě, kterou před roky začal budovat jako konkurenci (hlavně) Googlu. Důvod ukončení jasný není, ale může jít o kombinaci komplikace s likvidací cookies v mobilních prohlížečích a vysokými náklady, včetně těch vyvolaných novými požadavky na ochranu soukromí (zejména CCPA). Oznámení v Changes to Web and In-Stream Placements a komentář ve Facebook will shut down Facebook Audience Network’s mobile web arm.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Seznamovací aplikace (Tinder, Bumble, Grindr, The Meet Group a Match Group) jsou vyšetřovány kvůli využívání nezletilými a sexuálními násilníky. V USA je pro seznamky povoleno užívání až od 18 let. Navíc se ukazuje, že ve zdarma dostupných verzích se provozovatelé přítomností sexuálních násilníků vůbec nezabývají, kontroly provádějí pouze v placených verzích. Podrobnosti v Dating apps face US inquiry over underage use, sex offenders.

Social Captain, služba opatřující sledující na Instagramu, nechala volně přístupná hesla uživatelů. Ta od uživatelů získává, aby mohla jejich účty využívat pro své aktivity (Instagram v API neumožňuje plný přístup k účtu). Získané údaje ale v Social Captain ukládají v čitelné podobě a nechávali je viditelné i ve zdrojových kódech stránek. To ve spojení s chybou umožňující komukoliv podívat se na kteréhokoliv z uživatelů vedlo k možnosti získat všechny přihlašovací údaje. Viz Social media boosting service exposed thousands of Instagram passwords.

Vaše stažení dat uživatele z Google možná obsahuje zcela cizí videa. A možná ta vaše dostal zase někdo zcela cizí. Pokud k tomu došlo mezi 21. a 25. listopadem 2019, tak se prostě software u Googlu pletl a lidem dával cizí videa. Hodně nepříjemné selhání. Kolik bylo postižených, zatím jasné není, nová kauza teprve vzniká. Na Twitteru, jak jinak. 

Potvrzeno. Neznámí útočníci využili API Twitteru pro získání telefonních čísel uživatelů. Na chybu se přišlo 24. prosince a Twitter následně objevil rozsáhlou síť falešných účtů, které přesně tuto chybu využívaly. Některé z účtů vedou zpět ke státy podporovaným hráčům (IP adresy z Íránu, Izraele a Malajsie). Detaily v An Incident Impacting your Account Identity.

Mladí se baví a matou algoritmy Instagramu. Jeden účet používá množství lidi a každý na něm dělá něco jiného. Algoritmy Instagramu, které se pro cílení reklamy snaží zjistit, co daný účet zajímá, tak dostávají nepravdivé i nesmyslné informace. Je to vcelku zábavná věc, nutno dodat, byť ona schopnost Instagramu nějak dobře poznat, co má daný uživatel za zájmy, je velmi nízká a nepomáhá ani to, že Facebook inzertní profily spojuje s daty z Facebooku (kde data o mladých už nemá). Viz Teens have figured out how to mess with Instagram's tracking algorithm.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Katie Hopking má na Twitteru ban. Službě asi došla trpělivost se záplavou anti-islámských a anti-imigračních nenávistných tweetů. Detaily v Twitter suspends notorious UK hate preacher for violating abuse rules.

Stephen King opouští Facebook a fanouškům nabízí, ať ho sledují na Twitteru. Nelíbí se mu záplava lží, které se objevují v politické reklamě. Tweet s oznámením je tradičně poučné čtení – zejména reakce na něj. Na ty Stephen King nereaguje a je otázka, zda vůbec má sílu je číst. 

LinkedIn ohlásil 675 milionů členů a „rekordní úroveň zapojení“. K čemuž je potřeba opět připomenout, že „členů“ představuje počty založených účtů, a nikoliv obvyklou metriku MAU (měsíční aktivní uživatelé). Bohužel články jako LinkedIn Reaches 675 Million Members, Continues to See ‚Record Levels of Engagement‘ se nezabývají tím, že LinkedIn (nyní už Microsoft) stále používá nekompatibilní metriku. Jimi udávaná čísla jsou většinou čtyřnásobek MAU a je logické, proč na ně nechtějí přejít – LinkedIn má tedy okolo 220 milionů MAU a je výrazně menší než Twitter (330 milionů). Udávat DAU (denní aktivní uživatelé) LinkedIn také nechce, tam by situace byla ještě horší. LinkedIn dlouhodobě trpí nedostatkem aktivity uživatelů, takže „rekordní úroveň zapojení“ nebyla nijak blíže určena („Linkedin sessions grew 25 % with record levels of engagement“).

Dosáhl Twitter přirozeného omezení růstu, ptají se na Statista.com v Has Twitter Reached Its Natural Growth Limit? Je to dost dobrá otázka, protože Twitteru se růst počtu uživatelů opravdu nedaří. Přirozený limit bych tomu neříkal, Twitter totiž sám dělá maximum pro to, aby nerostl. Má komplikované rozhraní, zmatené názvosloví, obtížné zakládání nových účtů, které zruší pár minut po založení pro podezření, že jde o bot, vynucené zadávání telefonních čísel. Ale ještě jedna věc je potřeba k tam uvedenému grafu dodat. Twitter přestal vykazovat klasické MAU a přišel s originálním MDAU. A pak se divte, že „neroste“.

Facebook sliboval, že bude odstraňovat dezinformace týkající se očkování. Opak je pravdou, algoritmy Instagramu právě takové lži a výmysly vyzdvihují. Není přitom potřeba nic sofistikovaného, stačí prostě hledat slovo „vaccines“ (vakcíny). Upozorňuje na to Huffington Post v Instagram’s Search Results For Vaccines Are A Public Health Nightmare. Na českém Instagramu je výsledek stejný, stačí hledat „očkování“ a objeví se záplava anti-očkovacích účtů i příspěvků.

Twitter bude mazat a označovat deepfakes / zmanipulované obrázky a videa vůbec. Do Pravidel nově přidává zákaz sdílení závádějících syntetických či zmanipulovaných médií, které mohou způsobit škodu. Jako obvykle není jasné, jak tohle chce Twitter posuzovat.

MOBILNÍ APLIKACE

Na Google Play byly podvodné aplikace s 328 miliony stažení. Všechny pocházející od čínského vývojáře. Pokud některé z nich máte v mobilu, hodně rychle se jich zbavte. Detaily v Delete These Scammy Android Apps That Drove 382M Downloads a This Chinese company is secretly behind 24 popular apps seeking dangerous permissions.

Horoskopy od Co-Star byly odstraněny z Google Play a rodí se aféra. Co-Star emotivně tvrdí, že Google nesnáší horoskopy, proti čemuž stojí fakt, že jich v Google Play je přes 250. Co-Star accuses Google of ‚anti-astrology prejudice‘ after Play Store pulls horoscope app bude zajímavé sledovat.

Česko má slušné místo v žebříčku spokojenosti s hraním her přes mobilní připojení. Co že to je, najdete v THE STATE OF MOBILE GAMES EXPERIENCE IN THE 5G ERA.

STARTUPY A EKONOMIKA

Facebook v Q4 překonal očekávání analytiků, ale růst zisků zpomaluje. Má 2,5 miliardy MAU (2% kvartální růst), 1,66 miliardy DAU (2,4% kvartální růst). Příjmy 21,08 miliardy dolarů (25 % meziroční růst). Problémy s růstem uživatelů Facebook už dříve začal maskovat kombinováním čísel napříč všemi aplikacemi a čerstvě si také pomáhá zavedením nutnosti mít účet na Facebooku, pokud chcete používat Messenger. Detaily ve Facebook hits 2.5B users in Q4 but shares sink from slow profits.

Foxconn v Číně zůstává zavřený. Koronavirus bude mít řadu dopadů na tamní i světovou ekonomiku. Pro Apple Foxconn vyrábí prakticky polovinu z celosvětové produkce iPhonů. Původně měly být továrny zavřené do 3. února s ohledem na prodloužené svátky Lunárního nového roku (k prodloužení došlo také z důvodu šíření koronaviru), ale nyní došlo k dalšímu prodlouží do 10. února. Otevřít továrny je možné, pouze pokud to povolí centrální i provinční vlády. Viz iPhone maker Foxconn will stay shut in China for another week at least.

Google poprvé zveřejnil finanční výsledky pro YouTube. 5 miliard dolarů příjmů z inzerce za poslední tři měsíce, v loňskem roce celkem 15 miliard dolarů příjmů, zhruba 10% podíl na celkovém obrazu Googlu (Alphabet celkově 46 miliard dolarů za poslední tři měsíce roku 2019). 27,2 miliardy přináší vyhledávání, 2,6 miliardy Google Cloud. 20 milionů předplatitelů v Premium a Music Premium podobě. Více než 2 miliony předplatitelů placené TV. Viz YouTube is a $15 billion-a-year business, Google reveals for the first time a Alphabet discloses YouTube ad revenues of $15.15 billion, cloud revenues of $8.92 billion for 2019.

Spotify má 271 milionů MAU (31% růst, 125M platících), Q4 příjmy 2 miliardy USD (24% růst) a 200% růst podcastů. V USA a klíčových trzích je za 80 % poslouchané hudby. Zisk ale nečekejte, 85 milionů dolarů ztráta (za čtvrté čtvrtletí, o kterém je řeč i u všech ostatních čísel). Podcastům naslouchá více než 16 % z uživatelů. Kompletní detaily ve Spotify Technology S.A. Announces Financial Results for Fourth Quarter 2019.

INFOGRAFIKY

Kterých 25 společností vlastní nejvíce doménových jmen? Google například vlastní 442 domén a zdaleka není jedničkou. Tou je Unilever s 1181 doménami. Viz Giants Online: Who owns the most domains?

MMF24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).