Hlavní navigace

Stream.cz: videoúspěch, který stál 100 milionů

28. 3. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Do Streamu vstoupil Seznam na podzim roku 2007, tehdy ale koupil jeho polovinu a vedení přenechal jeho dosavadnímu majiteli. Od něj nyní koupil druhou polovinu a prý chystá změny. Proč a co to znamená?

Videoserver Stream.cz vznikl v roce 2006, odstartoval v prosinci a o rok později si pořídil strategického partnera, největší český portál Seznam.cz. Ten odkoupil 1. října 2007 od dosavadního stoprocentního majitele Miloše Petany poloviční podíl a základní kapitál dosavadního stotisícového eseróčka oba účastníci transakce navýšili po 22 milionech Kč na celkových 44 milionů Kč. Tak by se v jednoduchosti dala popsat historie Streamu.

Jenže, tak jednoduché to nebude a není. Proč Seznam vlastně kupoval druhou polovinu Streamu, když tento videoportál trhá rekordy, etabloval se mezi největšími weby v Česku a nevyžadoval žádnou pozornost od managementu Seznamu? Máme-li shrnout odpověď, tak můžeme směle prohlásit, že právě proto. A také proto, že Stream za čtyři roky své existence spolykal přes 100 milionů Kč v investicích. A to není málo ani pro Seznam.

Ambiciozní, úspěšný, drahý

To, že rozjezd nového portálu je drahá věc, věděl každý. Také to, že nelze přijít s otřepaným konceptem „vyhledávač, e-mail, trochu četky“ a myslet si, že zválcujete Seznam. Takových tu bylo hodně, většina z nich už na smetišti expirujících domén.

Koncept Streamu byl v roce 2006 zajímavý a neotřelý (Stream TV a nové vize internetové televize 12.1.2007). Videoserver s vlastní produkcí, zaměřený na mladé. To vše v době, kdy se o potenciálním úspěchu YouTube ještě snilo, Google koupil obrovsky ztrátový Youtube v říjnu 2006 a dlouhá další léta jeho provoz dotoval. Navíc, na českém internetu vznikla řada konkurentů, které ale odvál čas. Hlavní nevýhodou v očích kritiků byla vlastní produkce, což znamenalo náklady. A to náklady nemalé. 

Seznam v roce 2007 investoval právě do této vize: bude se vytvářet vlastní videoobsah, na něm prodávat reklama, Seznam tak bude moci úspěšně konkurovat Nově, jejíhož vstupu na trh, zejména na trh reklamní, se v té době obával. Za polovinu této vize Seznam zaplatil 22 milionů Kč do společnosti a blíže neurčenou částku Miloši Petanovi, zakladateli Streamu. A souhlasil s dalším financováním a především s tím, že se Stream dostane na titulní stránku Seznamu. Což byla injekce návštěvnosti, která Stream katapultovala okamžitě na pětinásobky návštěvnosti a zajistila další růst. Z malého serveru, který své obecenstvo hledal, se stal velký server, který svoje obecenstvo našel. Půl druhého milionu měsíčních návštěvníků se stalo samozřejmostí.

Návštěvnost Stream.cz, Nova a České televize, reální uživatelů (RUest) za měsíc dle NetMonitoru. Prvenství Streamu je po celou dobu partnerství se Seznamem neohrožováno.

Návštěvnost Stream.cz, Nova a České televize, reální uživatelé (RUest) za měsíc dle NetMonitoru. Prvenství Streamu je po celou dobu partnerství se Seznamem neohrožováno.

Tato idyla vydržela přes rok 2008. Až do okamžiku, kdy se ukázalo, že firma při obratu 44 milionů Kč generuje ztrátu 50 milionů Kč a stála už své zakladatele 70 milionů Kč. Bylo třeba navýšit základní jmění, což oba podílníci udělali a navýšili jej po dvanácti milionech na celkem 68 milionů Kč. Seznam peníze vzal ze svých zisků, Miloš Petana si zřejmě vypomohl snížením základního jmění Bontonlandu, který spoluvlastní spolu s Radomírem Lašákem a Zdenkem Kozákem. Snížením základního jmění Bontonlandu bylo jeho akcionářům vyplaceno 34,6 milionů Kč, což odpovídá polovině ztráty Global Inspiration, firmě provozující Stream.cz.

Restrukturalizace

Rok 2009 a 2010 byl ve znamení další restrukturalizace a hledání. Osekávaly se náklady, z původní tvorby dražších pořadů se Stream vložil do výrazně levnější produkce. Personální změny byly rychlé a časté. Stream se rozhodl ke kontroverznímu kroku: zřekl se prodeje reklamy přes Seznam a začal prodávat videoreklamu sám. Důvod byl prostý: Seznam měl smluvně stanoveno, kolik musí prodat a jeho obchodní ředitel neviděl důvod, proč by měl prodávat byť o korunu více a ubírat vlastním výsledkům v Seznamu. Stream tedy argumentoval tím, že odstranil strop pro růst prodejů reklamy, což na jednu stranu byla správná argumentace, na stranu druhou nebyla opřená o vlastní silné obchodní oddělení. Výsledek se dostavil, v roce 2009 obrat Streamu poklesl o 5 milionů Kč, ztrátu toho roku se podařilo zredukovat na 30 milionů Kč. Výsledek? Partneři do Streamu investovali 104 milionů Kč z vlastní kapsy a světlo na konci cesty nebylo na dohled. 

Další změny přišly v roce 2010. Na místo šéfa programu přichází v květnu Pavel Zuna, někdejší šéfredaktor zpravodajství TV Nova. Opět rozsáhlé dramaturgické změny v programu kombinované se změnou prezentace obsahu Streamu na titulní stránce Seznamu, obojí přináší kladný efekt v podobě růstu návštěvnosti. Ten překonává 2,5 milionu reálných uživatelů za měsíc. 

Co se ale nedaří, je najít shodu o dalším vedení projektu. Situace se stává mírně nepřehlednou, vzniká celá řada alternativních scénářů, u nichž není jisté, zda slouží jako karta ve hře, nebo jsou míněny vážně. Jednou z takových alternativ je možnost, že Seznam vypoví Stream ze své titulní stránky a vytvoří vlastní videoserver, jehož záměr v Seznamu vzniká. Situaci jsme částečně mapovali v tomto článku.

Debata se vyostřuje, Stream generuje další ztrátu a až od května 2010 se podle Miloše Petany pohybuje v provozním zisku. Obrat za rok 2010 není ještě definitivně známý, pohybovat by se měl přes 40 milionů Kč, firma jej bude vykazovat v červnu. Partnerství se Seznamem už dávno není idylické, ale spíše na hraně nože.

Přehled finančních ukazatelů Global Inspiration s.r.o.

Výkony (mil. Kč) Zisk (mil. Kč) Závazky ke společníkům (mil. Kč)
2006 0,4 –10,357 20
2007 11,5 –46,5 46,5
2008 43,7 –49,6 70,6
2009 37,8 –29,4 97,08

(údaje z VZZ a Rozvah, zdroj: SL)

Za hranou

Za hranu se partnerství dostává na přelomu roku 2010/2011. Seznam trvá na změnách, které se částečně dějí, ale už je i v Seznamu zřejmé, že jediná myslitelná změna, která může přinést Seznamem požadovaný efekt, je změna na postu nejvyšším. A právě o to začíná vyjednávat. Seznam přitvrzuje. Znovu přichází na přetřes možnost stažení Streamu z homepage Seznamu a také naordinování přímého protektora zájmů Seznamu na post provozního ředitele. K tomu připočtěme další potřeby investic a v polovině března se Miloš Petana rozhoduje z projektu odejít.

Seznam v tomto kole bitvy vítězí, odkupuje za neznámou částku zbývajících 50% podílu v Global Inspiration a Miloš Petana odjíždí na dovolenou, rozčarován z toho, jak vše dopadlo. V jinak vždy hyperkorektních prohlášeních se nedalo jeho rozladění přehlédnout: O dalším rozvoji videoprostředí mám možná mírně odlišné představy, ty svoje bych rád v příštích letech rozvíjel v jiném než jen v českém kontextu.

Co bude dál

Událost je velmi čerstvá a přidat k ní jakýkoliv užitný komentář Seznam nezvládl – jaké jsou výhledy a perspektivy, spíše tušíme, než víme. Momentálně se vyřešil hlavní problém, který Seznam pálil, a to byl odchod Miloše Petany a s tím související získání kontroly nad společností, která zaťala Seznamu sekyru hluboko do masa. Chystá se realizace této kontroly obsazením klíčových postů ve firmě vlastními lidmi tak, aby se provoz Streamu dostal pod standardní kontrolu, zbytek – případné dramaturgické změny – se pak budou odvíjet od této kontroly. Sledovat je bude nicméně zajímavé. 

Je ale vhodné se při této příležitosti pozastavit u Streamu jakožto „zbrani proti Nově“. Jestliže v roce 2007 vypadalo lákavě, že by Stream mohl vázat značné množství nováckých sil v Internetu, v roce 2011 situace není tak žhavá. Nejsilnější zbraní Seznamu proti Nově se mezitím stal Adrian Sarbu, který televizi decimuje pozoruhodně efektivně, o to pozoruhodněji, že pro ni pracuje.

UX DAy - tip 2

To ale nemění nic na tom, že Seznam by mohl efektivně expandovat na pole videoreklamy, jejíž rozmach srazila krize: pokud je nyní konečně ten správný čas, mohl by Seznam inkasovat další desítky až malé stovky milionů Kč na trhu, kde se pohybuje jeden z jeho nejvážnějších konkurentů.

I proto by bylo neprozíravé, kdyby Seznam know-how skryté ve Streamu nerozvážně likvidoval.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).