Hlavní navigace

Strong 5016: zemský digitální přijímač s modulátorem

11. 2. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V seriálu recenzí set-top-boxů se na DigiZone.cz dostalo po roce opět na levný výrobek značky Strong vybavený modulátorem. Oproti předchozímu modelu 5015 má novinka luxusnější design, více konektorů a vyměněný dálkový ovladač. V uživatelském menu ale žádnou změnu nečekejte. Pro Strong 5016 existuje aktualizace s českým prostředím a podporou češtiny v EPG, recenzovaný kus ji ale neobsahoval.

Digitální přijímač Strong 5016 přichází k zákazníkům v balení s dálkovým ovládáním, dvěma AAA bateriemi, pětijazyčnou uživatelskou příručkou a letákem v češtině. Český popis zabírá jen šest stran popsaných malým písmem, bez jakéhokoli obrázku, a navíc je společný hned pro pět set-top-boxů této značky.

Podrobnější český návod je na internetové stránce společnosti ATOS. Svojí obsáhlostí odpovídá cizojazyčné brožuře a stejně jako ona obsahuje i doplňkové obrázky a schémata. Není určený sice přímo pro model 5016, ale protože zemské set-top-boxy Strong si jsou podobné jako vejce vejci, základní informaci by tu člověk neznalý jazyků měl získat bez potíží. Výrobek má rozměry 26×21×4 centimetry a jeho hmotnost je 1,2 kilogramu.

Strong 5016

Slušivý vzhled a vybavený zadní panel

Strong 5016 působí na pohled poměrně luxusním dojmem, a zájemce proto může překvapit, že stojí jen zhruba 1500 korun. Stříbrný digitální přijímač má na předním panelu senzor pro povely dálkového ovládání, čtyřmístný displej a nalevo tři tlačítka. Displej je segmentový, jeho dílky svítí zeleně a ukazuje se tu buď číslo navoleného programu (za provozu), nebo čas (v pohotovostním režimu). Tlačítka slouží pro listování mezi stanicemi a k přechodu mezi provozním a pohotovostním režimem.

Na zadním panelu jsou dva konektory SCART a kompozitní výstup videa. Zvuk může ven ze stroje jako analogové stereo nebo v digitální podobě, která je k dispozici skrz koaxiální S/P-DIF. Na přijímač s jedním tunerem má set-top-box překvapivě dva anténní vstupy a výstupy. Výrobce tímto způsobem vyřešil přítomnost modulátoru, který může přinést signál zemského digitálního vysílání i televizorům omezeným na anténní vstup.

Strong 5016 zezadu

Abyste modulátor mohli začít používat, musíte si dokoupit krátký spojovací anténní kabel a propojit s ním zdířky Loop Out a Loop In. Kabel bohužel není součástí balení výrobku. Výstup pro televizor pak budete mít připravený na konektoru To TV Inc. Modulator. Také kabel na propojení s televizí si musíte pořídit na vlastní náklady, ať už to bude kabel anténní, SCART nebo třížilový A/V kabel. Pro úplnost dodejme, že anténu zapojíte do konektoru  Ant In.

Set-top-box má sériové rozhraní RS-232 pro dohrání aktualizací a vypínač přívodu elektrického proudu. Malý digitální přijímač překvapí poměrně vysokou spotřebou. Ta může za provozu dosáhnout až 20 wattů, v pohotovostním režimu ji manuál uvádí jako méně než 10 wattů. Citlivost tuneru je podle uživatelské příručky –82 až –20 dBm.

Strong 5016 zezadu II

Dálkové ovládání digitálního přijímače je středních rozměrů. Tlačítka má většinou rozložená do třech sloupců, výjimkou je pouze směrový kříž s potvrzující klávesou uprostřed a čtyři barevné klíče pro navigaci teletextem. Na barevná tlačítka je navázaný také vstup do teletextu (zelené), volba DVB podtitulků (žluté) a návrat k dřívějšímu programu (modré). Na rozložení kláves ovladače jsem si musel nějaký čas zvykat, nejvíc mi vadilo umístění tlačítka EPG daleko od klíčů Exit a Info. Jakkoli na mne dálkový ovladač působil příjemným dojmem, pomalá reakce set-top-boxu zejména na vyvolání teletextu mi dobrý pocit pokazila.

Strong 5016 ovladac

Aktualizace jen pro odborníky?

Při prvním spuštění digitálního přijímače mi bylo od pohledu na výběr jazyka jasné, že něco není v pořádku. Čeština chyběla, a tak jsem se dal do hledání nového firmwaru. Jeho objevení mi chvíli trvalo, nachází se na stránkách společnosti ATOS. Ne však v sekci Download, kde bych ho logicky očekával, nýbrž v internetovém obchodu této firmy přímo u produktu Strong 5016. Ze stejného místa vede cesta také k programu Hyper Terminal, který by pro sériové dohrání aktualizace měl sloužit.

Podmiňovací způsob užívám záměrně. Jak v balíku aktualizace, tak u programu samotného chyběl jakýkoli návod, jak dohrání firmwaru provést. Zkusil jsem zapátrat na fóru DigitálníTele­vize.cz u výrobků značky Strong. Tady jsem na zmínky týkající se aktualizace narazil, žádná ale nevedla na postup přes Hyper Terminal.

Dřívější postup platný například pro Strong 5126 jsem už dříve úspěšně absolvoval, ten však používal jiný program pro PC a žádal si aktualizace s jiným typem koncovky. Nepomohla mi ani světová stránka společnosti Strong, ani vhodně volená slova pro Google. Nakonec jsem si ještě jednou pečlivě prošel anglickou příručku a pod bodem 5.3.5.2 konečně narazil na stručný a jasný popis aktualizace. V pěti bodech je tu řečené všechno potřebné.

Osobně si myslím, že správně česky by měl set-top-box umět už při nákupu a případnou aktualizaci by měl zákazníkovi dohrát prodejce – nejlépe bezplatně. Zákazník se pak nemusí děsit varování, že nesprávně provedený postup povede k poškození jeho zboží. A na webu distributora se pak dočíst ještě tolik, že při takové chybě se může člověk se zárukou rozloučit.

Strong 5016 panel

Instalace a funkce set-top-boxu

Pokud už jste někdy nastavovali a provozovali set-top-box Strong, jako byste je spustili už všechny. Žádnou novinku po softwarové stránce od modelu 5016 nečekejte. Já se omezím na konstatování, že instalace je snadná. Po výběru jazyka menu, země a případného napájení antény přijde na řadu automatické ladění programů. Průchod kmitočtovým spektrem trvá digitálnímu přijímači zhruba čtyři minuty a mně při něm našel obsah všech tří v Praze vysílajících sítí.

A jak probíhá provoz set-top-boxu? Při sledování televizních programů ani při poslechu rádia jsem si prakticky nemohl stěžovat. Výjimku tvořily duálně vysílané pořady, které přijímač sám nerozpozná a diváci si musí příslušnou jazykovou stopu vybrat ručně. Modulátor je nastavitelný po celém pásmu UHF a zájemci si mohou vybrat z několika norem PALu.

Umí dobře česky - pečeť

Strong 5016 má panel rychlých informací, elektronického průvodce programem (EPG) i teletext. Při procházení stránek teletextu nečekejte ale žádnou paměť a rychlé skoky, na každou informaci si musíte počkat. Dalšími funkcemi výrobku jsou časovač pořadů, trojice her a náhled devíti programů.

Podrženo, sečteno

Obstojí digitální přijímač Strong 5016 mezi rostoucí konkurencí zlevňujících se set-top-boxů? Modulátor mu při ceně zhruba 1500 korun dává do tohoto souboje výhodu. Ta bude zajímat ale jen zákazníky, kteří jsou nuceni u přijímače DVB-T modulátor hledat. Pro ostatní zůstane nový Strong set-top-boxem s pěkným designem, hojností konektorů a jen málo intuitivním a přehledným programovým průvodcem. U výrobků s aktualizovanými ovladači můžeme ještě dodat, že „Umí dobře česky“.

Strong 5016
Celkové hodnocení 7 b. / 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 0,5 b. / 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Varianty hodnocení zahrnují situaci před aktualizací / po aktualizaci firmwaru.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 1550 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Kdo by měl podle vás zajistit dohrání aktualizací do set-top-boxu?

  • Výrobce.
    52 %
  • Distributor.
    12 %
  • Prodejce.
    32 %
  • Uživatel.
    3 %
  • Odborný servis.
    1 %
  • Nevím.
    0 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).