Hlavní navigace

Student z Čech až na konec světa

1. 6. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V prestižní soutěži, která se pod patronací Intelu konala v americkém Detroitu v polovině května, zabodoval v kategorii Computer Science český student střední školy Lukáš Prošek. Osmnáctiletý Lukáš obržel dokonce dvě ocenění - podrobnosti přináší Jasna Sýkorová.

Na soutěž Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) není možné se přihlásit, mladí lidé se musí postupně probojovat přes regionální a státní kola SOČky (Středoškolská odborná činnost). Lukáš Prošek je zatím prvním Čechem, který dostal ocenění za počítačový projekt, ale je potřeba vzít v potaz, že se zatím jedná pouze o druhý ročník, kdy se vítěz SOČky vypravil do Ameriky.

Projekt „Počítačové LAN bez síťových karet“, se kterým se Lukáš účastnil, můžete nalézt na jeho stránkách. Jeho řešení spočívá v třech programech v jazyce Assembler, jejichž centrální částí je program pojmenovaný Router (přesměrovač), který počítačům umožňuje rozeznávat, které soubory jsou sdílené a které patří pouze k hostujícímu počítači.

Tento program zabere nějakých 10 kilobajtů a nabízí řešení pro počítače, které neumožňují instalaci síťové karty, nebo pro uživatele, kteří šetří a nechtějí si kartu kupovat. Podle Lukáše Proška jeho programu využil už i jeden Australan, který s jeho pomocí zesíťoval dva počítačové okruhy ve dvou rozdílných budovách spojených mikrovlnným spojem.

O zhodnocení programu jsem požádala Jiřího Peterku staršího, který kromě toho, že publikuje v odborných magazínech, také vyučuje na Matematicko-fyzikální fakultě UK obor Počítačové sítě. Podle něj je tento projekt na středoškoláka velice dobrý, přestože na trhu existuje nepřeberné množství elegantnějších řešení. Jako největší nevýhodu programu vidí Jiří Peterka rychlost, tedy spíše její absenci.

Lukáš Proška také neusíná na vavřínech a kromě řešení pro sériové a paralelní porty uvažuje o modifikaci svého programu pro rychlejší USB.

Soutěžení v Americe

Do projektu se Lukáš Prošek pustil proto, že tento typ řešení sám potřeboval. Během SOČky musel tento projekt rozpracovat do studie čítající několik desítek stránek a připravit si barvitou prezentaci, takovou, aby ji byl schopný pochopit i člověk jinak odborně zaměřený.

V Americe, kam se podíval poprvé v životě, ho čekala další zkouška. ISEF je totiž skutečně Fair (veletrh), jak se uvádí v nezkráceném názvu. Do Ameriky se sjelo na 1200 studentů středních škol, z toho 89 jich bylo přihlášených do kategorie Computer Science. Každý z účastníků si postavil vlastní stánek v obrovské hale, kam si naaranžoval prezentaci svého projektu.

V první fázi si porotci procházeli stánky v nepřítomnosti autorů, ve fázi druhé dostali soutěžící rozpis porotců zastupujících různé organizace a své projekty jim osobně v angličtině předvedli. Lukáš jich měl na svém seznamu 10 a zdaleka ne všichni byli dobře seznámení s problematikou počítačových sítí. Cen se nakonec vyhlašuje několik – každá organizace, jako výše jmenovaná Computer Society, která vyslala porotce, dává řadu vlastních vedlejších ocenění. Ceny Intel ICEF jsou ceny hlavní.

BRAND24

S oceněním je spojena i finanční odměna. Lukáš si domů přivezl celkem 650 USD, které hodlá investovat do lepšího počítačového vybavení. Vzhledem k tomu, že právě odmaturoval, čeká ho podle jeho slov právě matematicko fyzikální fakulta University Karlovy, kam by se díky dobrým výsledkům měl dostat bez přijímacích zkoušek.

Jasna Sýkorová

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).