Hlavní navigace

Svatba, to jsou hlavně pěkné fotky a trh modrých půjčených podvazků

9. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tedy kromě jiného. V některých případech ale platí, že se pár bere hlavně kvůli tomu, aby měl hezké snímky, u kterých bude za mnoho let slzet. Jak zajistit, aby fotodokumentace stála za to? Profesionální placený fotograf se může opozdit nebo opít. Jistotou je využití davu, samotných svatebčanů. I ti mohou pořídit nezapomenutelné fotky. Jak je od nich šikovně dostat?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Ať se to někomu líbí nebo ne, je tu svatební sezóna. Tedy doba, kdy se skoro každý víkend někdo z našich blízkých vdává nebo žení. Všichni chtějí mít svatbu za pěkného počasí. Nejen kvůli tomu, aby neměla nevěsta při přebíhání z auta do kostela/radnice ze svatebního účesu na hlavě kvůli dešti neforemnou beranici. Populární je totiž také takzvané „posvatební focení novomanželů v parku“, kterému předchází to všechno od snímání příprav nevěsty, cesty na místo obřadu, obřad, družičky, konfety, hostina až po házení kytice. Pokud jste někdy byli na nějaké svatbě, víte, že program se neurčuje ani tak podle rozpisu, ale podle toho, jak se zrovna cítí oficiální fotograf. Pokud potřebuje poškádlit žaloudek likérem, musí se na něj počkat. Fotograf je osoba na svatbě nejdůležitější, jenom někdy jeho význam předčí nevěsta. Ženich ho netrumfne nikdy.

Pro mnoho lidí není důležitý zdárný průběh obřadu tak jako dostatečné množství kvalitních a krásných fotek. Je to pravda, svatba je událost, která se každému přihodí jenom párkrát za život, tak ať je na co vzpomínat. Pokud nechcete spoléhat na jednoho fotografa, byť profesionála, vyplatí se do focení zapojit i svatební hosty. Každý má s sebou foťák nebo alespoň mobil, tak proč nevyužít dav.

Inspirující je návod na Mashable, který pojednává o pěti způsobech, jak sdílet a sbírat svatební fotky. Tam se dočtete, jak to udělat, aby se fotky ze svatby dostaly na jedno společné místo, nebo aby alespoň existovala možnost dozvědět se o nich. Samozřejmě předpokládáme, že fotky pořízené svatebčany budou v elektronické podobě a jejich autoři je hodlají vypustit do online prostředí. Babička, která ohromí na svatební hostině osmdesát let starým fotoaparátem, bude mít smůlu, její fotky nikdo neuvidí, tedy pokud je posléze nenaskenuje a nevloží do nějakého online albíčka.

cif 24 - early cena - média

Můžete udělat skupinu na Facebooku, seznámit s ní svatebčany a poprosit je, aby do ní vložili své snímky. Na Twitteru či Instagramu je doporučováno stanovení hashtagu, aby byly nahrané fotky snadno vyhledatelné. Kdekdo má účet na Googlu, takže se dá využít i Picassa, tedy album, do kterého může vložit fotku každý pozvaný uživatel. Dále Mashable doporučuje Hipstamatic a Flickr. Tolik z návodu na sbírání fotek od těch všech amatérských fotografů, kteří se připletli na svatbu a jejichž materiál může vhodně doplnit oficiální album pořízené najatým fotografem.

V diskuzi u odkazovaného článku se píše i o možnosti využít Pinterest a další aplikace. Některé z nich jsou určené primárně k obstarávání obsahu ze svateb, třeba placená Appily Wed nebo Capsule for Weddings. Nechci strašit, ale bez těchto a podobných rad a aplikací se současná a budoucí svatba obejde jen těžko. Naši místní podnikatelé, podnikavci a vývojáři mají další inspiraci. Tento úzký, ale výnosný segment není nezajímavý. Ti, kdož si to uvědomí a zareagují, budou mít vyhráno. Kdo ovládne trh modrých půjčených podvazků a připraví nejlepší aplikaci pro svatby a svatebčany?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).