Hlavní navigace

TechniSat Digit MF4-T: rozšířená verze úspěšného set-top-boxu

2. 5. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 118483
Od loňských Vánoc kraluje žebříčku nejprodávanějších set-top-boxů model DigiPal 2 od německé firmy TechniSat. Nyní ho ale možná sesadí z trůnu konkurence z vlastních řad, digitální přijímač Digit MF4-T, který přichází na český trh. Na první pohled se jedná o prodlouženou variantu staršího bratra, která nabízí všechny jeho vlastnosti, k nim ale přidává optický digitální zvukový výstup, dekodér Conax a slot Common Interface. Přijímač je tak připravený i na placené vysílání a v budoucnu ho nezaskočí ani kompresní formát MPEG-4.

Na DigiZone.cz jsme představili už celé portfolio digitálních přijímačů značky TechniSat, které se zapojují do televizoru a jsou určené pro zemský příjem. Nejmenší model DigitMod T1 měl pouze vstup a výstup pro anténu a jediný konektor SCART. DigiPal 2 trochu narostl, přidal druhý SCART i výstupy pro zvuk, doplnil výbavu také o rozhraní RS-232 na aktualizaci ovladačů přístroje. Mohutný DigiCorder T1 dále rozhojnil počet výstupů, především dal ale uživateli možnost nahrávat si vysílání a sledovat placené programy. Všechny set-top-boxy vykazují sice navenek odlišnosti ve fyzickém vzhledu, jakmile je ovšem člověk zapne, má problémy rozeznat jeden od druhého. Menu, teletext i elektronický průvodce (EPG) vypadají na každém ze tří přijímačů stejně, jen DigiCorder T1 má navíc položky pro nahrávání.

TechniSat Digit

A co přináší čtvrtý v řadě, novinka se jménem Digit MF4-T, která se chystá na český trh? Odpověď je snadná: oproti základním modelům je to rozšířená výbava a protažený vzhled – jinak nic. Instalace přijímače je nadále stejně jednoduchá, uživatelská nabídka je dál šedivá a téměř bez grafiky, obsluha set-top-boxu zůstala na stabilní kvalitní úrovni. Zkrátka, kdo viděl v akci jeden digitální přijímač od TechniSatu, toho žádný další už jen tak nepřekvapí. Recenze na model Digit MF4-T bude proto netradiční, ubude slov, ale významně se rozšíří obrazová složka. Představení výrobku DigiPal 2, které patří s počtem více než 10.000 zobrazení mezi nejčtenější články na DigiZone.cz, obsahuje všechny základní informace, které potřebuje vědět také zájemce o nový model. Na technické parametry a odlišnosti přijímače Digit MF4-T postačí několik vět, a tak využiji prostor článku k nápravě dluhu, který vůči set-top-boxům německého velkovýrobce mám.

Ani jedna z recenzí na dva základní modely neobsahovala obrázky z činnosti přístroje. DigitMod T1 i DigiPal 2 postrádají kompozitní video výstup ani konektor S-video, které používám na připojení set-top-boxů přes televizní kartu do PC. Je zajímavé, že výrobky sice obsahují tradiční žlutý cinch, ten ale slouží netradičně jako digitální zvukový výstup S/P-DIF v koaxiální verzi, který standardně bývá černý. Tentokrát jsem ale vyvedl kompozitní signál z přijímače přes redukci ze zdířky SCART, což mi dovolilo konečně nabídnout čtenářům DigiZone.cz pestrou sbírku obrázků od TechniSatu. Zájemci, kteří si chtějí koupit některý ze základních set-top-boxů uvedené firmy, tak doufám získají lepší představu o výrobku, než jakou jim poskytne krabice.

Technická výbava

TechniSat Digit zezadu

Digit MF-4 je terestrickou verzí satelitního modelu Digit MF4-S, se kterým se až na ladicí obvod do puntíku shoduje. Ve zkratce platí, že nový set-top-box je DigiPal 2 s protáhlým tělem, dekodérem Conax a jedním slotem Common Interface pro přídavné moduly. Příznivcům kvalitního zvukového doprovodu nabízí kromě koaxiální také optickou verzi digitálního zvukového výstupu S/P-DIF. Rozměry přístroje jsou 28,5×13,3×4,3 c­entimetru, jeho hmotnost je zhruba půlkilová. Výrobek má spotřebu 7 W za plného provozu, poloviční v pohotovostním režimu s hodinami na displeji a 3 W ve standby módu bez hodin. V České republice není zatím pro majitele set-top-boxu přítomnost slotů a zdířek na dekódovací moduly žádnou výhodou, protože tuzemské terestrické digitální vysílání je bezplatné. Časem ale pravděpodobně i v Česku přijde doba, kdy některé multiplexy přejdou na placený provoz.

TechniSat Digit bok

Rozmístění konektorů a rozhraní je vidět na okolních obrázcích, oproti DigiPalu 2 se zdířky pro zvukový výstup přestěhovaly z boku na zadní panel, aby vytvořily místo pro slot Common Interface. Na přední částí set-top-boxu přibyl po levé straně otvor pro kartu do dekodéru Conax. TechniSat v recenzovaném balení přístroje zapomněl letáky, které propagují jeho 19 rádií na satelitu Astra 19,2 a které jsou pro majitele přijímače na měsíc bezplatně dostupné. U nich se dekodér Conax hodí, jediným problémem zůstává fakt, že na prostý zemský set-top-box člověk digitální vysílání ze satelitu nenaladí.

Ovladač mi na úvod připravil trochu neklidnou chvíli, když odmítal reagovat na mé pokyny. Alespoň já si to myslel. Pak jsem si ale vzpomněl, že dálkové ovládání TechniSatu podporuje signály až pro čtyři různá zařízení a já mám nejspíš přepnuto na některé z dalších tří. Jakmile jsem tedy ve spodní části stiskl tlačítko Sat 2 a přidržel OK, začal mě ovladač poslouchat. Zajímalo by mě, jak se dají využít další tři konfigurace, které slouží pro televizor, video a satelitní receiver. V manuálu není žádná kódová tabulka, podle které by si člověk nastavil elektroniku od svého výrobce, a tak je ovládání pravděpodobně univerzální jen v rámci značky TechniSat. Každopádně je přehledné, jeho tlačítka se pohodlně mačkají a set-top-box na jejich podněty rychle reaguje, což je nejdůležitější.

TechniSat Digit ovladac

Každodenní provoz

Zapojení výrobku Digit MF4-T hravě zvládne každý, kdo se nezalekne dvou tří kabelů a nemnoha konektorů, kam je může zapojit. Úvodní instalace probíhá tradičně v šesti jednoduchých krocích, které jsou model od modelu neměnné. Čeština v uživatelské nabídce je samozřejmostí, při konfiguraci ale zůstalo přeci jen stále několik nepřeložených, pouze anglicky psaných dialogů. Po naladění programů, které je hotové do dvou minut, začne přístroj opět procházet kmitočtové spektrum, tentokrát pečlivěji a dvakrát pomaleji. Snaha najít si ve vzduchu aktualizaci je sympatická, ale v Česku zatím stále zbytečná. Když druhý průchod televizními kanály skončí, může se uživatel začít dívat.

Další informace následují už jen graficky, snad si je dovede vyložit každý sám. Dodávám jen, že Digit MF4-T má bezchybné české EPG, které podporuje obě normy kódování diakritiky, jež se v tuzemském digitálním vysílání používají. Teletext také nemá s češtinou problémy, navíc disponuje pamětí na 1000 stran, vyhledávání informací je díky tomu otázkou chvilky. Majitel přístroje už si proto neužije pohledu na rotující číslice, který je běžný u set-top-boxů s malou nebo nulovou pamětí na teletextové strany. Časovač je opět rozdělený na upomínky a videorekordér, zapnout ani vypnout přijímač v požadovaný čas mu nedělá potíže. Divák si může nastavit až 30 záznamů s několika typy periodicity, naprogramuje si je buď sám, nebo jednoduše pomocí EPG.

TechniSat Digit volba jazyka
TechniSat Digit nastaveni
TechniSat Digit info I
TechniSat Digit info II
TechniSat Digit navigator
TechniSat Digit EPG
TechniSat Digit casovac
TechniSat Digit teletext
TechniSat Digit rozhlas

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Komu se líbil DigiPal 2, musí si při pohledu na Digit MF4-T výsknout radostí. Slot Common Interface rozšiřuje možnosti přijímače vstříc nejisté budoucnosti, kdy se možná dočkáme placených programů, případně komprese MPEG-4, nejlépe pak obojího zároveň. Nebude to ale hned, spíše za tři až pět let a třeba i později. Nabízí se proto otázka, zda si zákazníci budou chtít připlatit zhruba tisíc korun za jistější zítřky, nebo si teď koupí raději set-top-box levnější, peníze ušetří a za pár let je investují do přijímače, který jim poskytne všechno potřebné v daleko lepší technické kvalitě.

Drobná poznámka na závěr, možná jako tip pro distributora, který uvede TechniSat Digit MF4-T v nejbližších dnech do prodeje. Krabice přijímače obsahuje na zadní straně pohlednou mapku Německa s vyznačenými oblastmi digitálního příjmu. Nebylo by pěkné, kdyby se v tuzemských obchodech výrobek objevil s přelepkou, která by uváděla současné a předpokládané pokrytí signálem DVB-T v České republice?

TechniSat Digit mapa
TechniSat Digit MF4-T
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčilo: Omko.cz

ebf - partner 1

Orientační cena: 2790 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Budete sledovat případné placené programy v DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).