Hlavní navigace

Telefonování po Internetu znovu povoleno

28. 7. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po Českém telekomunikačním úřadu i ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám dospěl k závěru, že volání do zahraničí via Paegas Internet Call nenarušuje zákonem zajištěný monopol SPT Telecomu. RadioMobil proto hodlá službu ihned obnovit, podobný projekt chystá i Eurotel. Je to důvod k radosti?

Po několika měsících zkoumání ČTÚ rozhodl v neprospěch SPT Telecom, který se být poškozován ve své exkluzivitě internetovou telefonií, jak ji loni pod obchodním jménem Paegas Internet Call zavedl RadioMobil, provozovatel mobilní sítě Paegas. Proti tomuto rozhodnutí se Telecom odvolal, ministr jej však potvrdil. Sláva, chtělo by se volat. Jenomže to bychom zanedlouho mohli také děkovat takto: „Děkujeme ti, ó dobrotivý státe, že všem pekařům dovoluješ prodávat rohlíky a že jsme dražší housky nemuseli od konkurence kupovat déle než půl roku, když se jí ty rohlíky zdály podezřelé.“

Rozhodnutí ČTÚ (a ministra Peltráma) tedy nepovažuji za moudré, nýbrž za jediné možné, zachovávající zdravý rozum. Ano, v dnešní době je každý takový projev soudnosti v politice (neboť monopol SPT i veškerá řízení, jež se ho týkají, mají politický podtext) malým zázrakem, ale to není důvod k radosti, ale spíš k zamyšlení nad hlubinami, kam až dospěla současná situace. Ale zpět k věci. Generální pověření ČTÚ, které umožňuje poskytování tohoto druhu služeb všem operátorům, přichází až v podivuhodné časové shodě s ohlášením služby Net Call-55 druhého českého operátora, Eurotelu. Praktický výsledek celé kauzy z ekonomického hlediska je, že znemožnila RadioMobilu získat konkurenční výhodu.

Abych to přiblížil i z druhé strany. Zkuste si představit, že jste manažerem Eurotelu a stojíte před rozhodnutím, zda investovat velké prostředky do vývoje internetové telefonie, přičemž není jasné, zda se tyto prostředky začnou vracet dřív, než v roce 2001, pokud by ČTÚ rozhodl nepříznivě. Podstoupili byste takové riziko? Nebo byste se snažili buď nějak v předstihu zjistit, jakým směrem se zkoumání ubírá, či přímo finální rozhodnutí ovlivnit? Já neříkám tak ani tak, ale zkušenosti posledních let ukazují, že kde se točí velké peníze, tam bezúplatnost státních úředníků poněkud ustupuje do pozadí… :( BTW jsou některé země (v arabském světě), kde se úplatky zcela legálně zanášejí do účetnictví a zahrnují do nákladů. Nestálo by za úvahu v současné situaci, kdy se i u nás úplatky považují za cosi vcelku běžného, upravit v tomto smyslu Zákon o účetnictví?

Pominu-li bezprostřední dopady na zúčastněné firmy, tímto rozhodnutím se také zbrzdil všeobecný vývoj českého Internetu, a za to státu určitě pochvala nepatří. Už proto ne, že ani nijak jinak se o jeho rozvoj nezasazuje, díky čemuž se Česká republika v této oblasti řadí k nejzaostalejším evropským zemím. :O Přitom je velice dobře známo, že hlavní rozdíl mezi bohatými a chudými státy spočívá především v míře technologického rozvoje. Proto například Spojené státy investují neuvěřitelné částky do primárního výzkumu a stejně neuvěřitelnými částkami financují svůj vlastní výzkum americké firmy. Uvědomují si naši vládní představitelé, že podobnými zásahy (a teď nejde jen o Internet!) nás vzdalují západní Evropě a přibližují ji zemím třetího světa?!

KL24

Petr Tesařík


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).