Hlavní navigace

Televizor Sony KDL-32NX500: povedený design, ale jinak (skoro) samá zklamání

7. 4. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nový bezrámový design, kompletní podpora všech druhů multimédií, a to konečně včetně přehrávání videa, či třeba elektronický manuál. Nové televizory Sony Bravia toho ve svých čtyřech řadách slibují dost a dost. Doufejme, že to bude Sony na dnešním nabitém trhu stačit. Zvláště když sliby jsou někdy i chyby, jak se ukázalo u tohoto zástupce řady NX. Designově by se této televizi nedalo skoro nic vytknout, ale tím výčet pozitivních vlastností tohoto výrobku bohužel končí.

Zapůjčená Bravia 32NX500 má úhlopříčku 81 cm a stojí tak na počátku modelové řady NX jinak nazývané „Presence“. Ta má přinést – cituji: elegantní design do moderního obytného prostoru a možnost přístupu k obrovské nabídce zábavy. Televizory Presence se zvenku vyznačují nenápadnou elegancí, ale uvnitř skrývají nejnovější technologie umožňující snadný bezdrátový přístup ke spoustě zábavy doma i na internetu. Výše uvedené však – s výjimkou oné „elegance “ – bude ale platit o jiných modelech. Tento základní napojení na internet nemá.

Sony kdl-32nx500 a NX700 předek

Vlevo vidíte NX500, vpravo NX700. Prakticky se neliší.

Řada Presence se skládá z NX500, NX700 a NX800. Úhlopříčky tu podle čerstvě aktualizovaného webu Sony najdete dvě – zmiňovanou „osmdesát jedničku“ zastoupenou jediným, a to zde testovaným výrobkem, a plných 102 cm, které má zbylých šest přístrojů.

Všechny jsou provedeny v minimalistickém designu zvaném Monolith či Monolithic (v tomto se oficiální údaje Sony liší) s drobným nápisem Bravia v horním levém rohu, rozměrným Sony na tradičním místě dole uprostřed a jakýmsi dotykovým ovládáním umístěným do levého spodního rohu. To je však jen pro okrasu – žádnou funkci totiž nemá a skutečné ovládání najdete na pravém boku, kde je i tlačítko úplného vypnutí.

Start trochu pomalejší…

Ten vás upoutá okamžitě. Z pohotovostního režimu – a kupodivu i z plného vypnutí – se televizor probudí za asi 24 s. Přepínání mezi kanály je však velice rychlé, což je dáno tím, obraz nabíhá později. I tak je tato funkce velice příjemná.

Příručka je zabudována přímo do televizoru, avšak stručnou dostanete i v papírové podobě. Vyčíst však z ní technické parametry pro konkrétní model je práce pro tvrdé nátury (tabulka je společná pro všechny). Při instalaci zadáte druh antény (pozemní, kabel) a místo, kde máte televizor umístěn (domov, prodejna). Ladění pak jako obvykle proběhne automaticky i když je v tomto případě hodně pomalé, nebo chcete-li – hodně důkladné.

Sony KDL-32NX500 - detail

Ovládání je jen naznačené, to skutečné se skrývá na pravém boku, a to včetně tlačítka úplného vypnutí.

Dálkový ovladač trochu jinak

Zajímavý je nikoli rozložením (osobně bych si představoval přepínání kanálů a změnu hlasitosti hned u šipkových kláves), ale spíše samotným designem. Ovladač je totiž na straně s tlačítky prohnutý směrem dovnitř a doteď jsem netušil, jak příjemné to může být.

RM-ED022 - dálkový ovladač

Dálkový ovladač má většinou velmi dobré rozložení (až na řízení hlasitosti a přepínání kanálů, pro které musíte až zcela dolů) a velice příjemné je jeho celkové prohnutí.

Jinak OK, kterým potvrzujete volbu, je tradičně uprostřed šipkových kláves a kolem nich najdete např. tlačítka pro EPG, dodatečné volby („Options“) či vyvolání informací o pořadu („i“). Máte tak prakticky všechno pěkně po ruce.

Přehrávání multimedií řídíte zcela nahoře v části zvané Bravia Sync určené třeba pro ovládání Blu-ray přehrávače připojeného k televizoru přes rozhraní HDMI (CEC). Nechybí tlačítka rychlého převíjení či přeskoku po kapitolách.

Pokud jde o menu v televizoru, to pracuje v systému XrossMediaBar (viz foto), u něhož se neposouváte po nabídkách, ale naopak se vám posouvá sama nabídka a volba zůstává stát. Tento styl ovládání jsem komentoval už několikrát a názor jsem stále nezměnil (nic pro mě – oči mi z něj až přecházejí).

EPG - KDL-32nx500

EPG je bez náhledu obrazu a také bez časů začátku a konce vybraného pořadu. Pro ty musíte zmáčknout tlačítko „i“. Pak se teprve ukáží, včetně kompletního popisu k danému pořadu. Pokud „i“ zmáčknete v režimu sledování televizoru, popiska se bohužel neukáže celá, nýbrž oříznutá.

Průměrné osmidenní EPG

Počítejte se mnou: program se nestahuje na pozadí, při vstupu do EPG se nezobrazí náhled vybraného kanálu i když zvuk je nepřerušen a pokud najedete na nějaký pořad nevidíte na hlavní obrazovce jeho začátek a konec. Pro ten musíte dodatečně stlačit tlačítko „i“. V tomto je KDL-32NX500 poplatný předchozím modelům Sony a je škoda, že s tím firma do teď nic neudělala. Bylo by to pro obsluhu rozhodně příjemnější.

Už jen drobností je to, že se na daný pořad nemůžete nechat upozornit a že volba „Options“, kterou EPG po vstupu do hlavní obrazovky nabízí, vás přepne pouze do režimu rozhlasu.

Naštěstí se při přepnutí kanálu ukazuje nejen název pořadu, ale i od kdy do kdy trvá, takže to vidíte alespoň zde. Pokud pak zmáčknete tlačítko „i“, objeví se informace o pořadu a opětným stlačením vyvoláte informace o pořadu následujícím. Není však kompletní. Kompletní popis se objeví, až pokud zmáčknete tlačítko „i“ v režimu EPG.

Sony KDL-32NX500 menu obraz

Od nastavení obrazu příliš nečekejte. Najdete v něm, včetně položky „Pokročilé“, jen základní volby.

Rozhraní více než přiměřeně, nastavení minimální

Pro televizor dané úhlopříčky je konektorů více než dost. Je tu čtveřice HDMI (jedno na boku), sluchátka a také digitální optický audiovýstup. Hůře na tom budete v nastavení obrazu. Režimy jsou tu pouze dva – standardní a živý – dále vedle základních parametrů (podsvícení, kontrast, jas, barevná sytost, ostrost a barevná teplota) ovlivníte v pokročilém nastavení pouze zvýraznění kontrastu, stupeň automatického omezení jasu a stupeň „živých barev“.

V menu mě překvapila absence režimu „Kino“ a alespoň jednoho uživatelského režimu. „Kino“ můžete zvolit na tlačítku „Scene“, kde lze vybrat ze sedmi variant jako „Fotografie“, „Hra“, „Sport“ apod. Trochu neobvyklý přístup… Pokud jde o formát obrazovky, tady je to výrazně lepší. Nechybí ani 4:3, ani 14:9 a ani automatický režim. Celkem je jich sedm. A ještě poznámka – i když se v parametrech na webu objevuje zpráva o možnosti nastavit režim 24p, nikde jsem tuto volbu nenašel.

Měření spotřeby

Přepnul jsem (resetoval) přístroj do továrního nastavení, V něm (obraz byl v režimu „Standardní“) jsem zaznamenal vrcholy 49 a 78 W, přičemž se spotřeba většinou pohybovala mezi kolem 70 a 75 watty. V režimu kino jsem zaznamenal vrcholové hodnoty 50 a 70 wattů.

Sony KDL-32NX500 - menu na tlačítku Options

Normálně vypadá menu na tlačítku Options takto. Pokud ho zmáčknete v manažeru souborů, nabídne se vám pouze volba Rozhlas.

Kompatibilita lepší, ale…

Když jsem si přečetl oznámení, že Sony konečně přichází s podporou videa v televizorech, opravdu jsem se těšil. Video v DivX skutečně funguje (testoval jsem nejnovější i staré kodeky) a oproti udávaným formátům jsem přehrál i WMV a prastarý MPEG-2 záznam z DVD kamery. Vyzkoušel jsem i MPEG-4 (H-264) z nedávno testované kamery Samsung SMX-K44 (nízké rozlišení), vše k mé naprosté spokojenosti. U formátu MPEG-4 (H.264) a vysokého rozlišení (HD) mi však televizor oznámil, že „Rozlišení videa není podporováno.“ Nepřehrál ani DivX HD, ani ukázky ve WMV HD, a to jak v režimech 720, tak 1 080. V posledních dvou případech psal „Přehrávání není dostupné“.

A klasické DivX? Je bohužel bez titulků! Zkoušel jsem jak srt, tak sub i txt, a ani v jednom případě jsem neuspěl. Tohle je opravdové zklamání, zvláště když konkurence to má vyřešeno už dlouho.

Pokud jde o zbytek multimédií, podporována je muzika v MP3, včetně toku 320 Kb/s, u fotografií klasický JPG. Ovládání není špatné, ve filmech máte k dispozici až trojnásobné převíjení a tlačítka z oblasti Bravia Sync pro posun například o skladbu či o „fotografii dále“ opravdu fungují. Čeština v názvech souborů podporována není a po zastrčení USB paměti se vám manažer souborů nespustí. V menu si musíte vybrat nejprve mezi hudbou, fotografiemi a videem, pak teprve se vám zobrazí podporované formáty.

Sony KDL-32NX500 - XrossMediaBar

Ovládání zvané XrossMediaBar je základním řídícím principem už nejen televizorů Sony. Po nabídce se nepohybujete vy, ale vybraná volba stojí a pohybuje se celá nabídka. Mě z toho bohužel přecházejí oči natolik, že bych si kvůli tomu, televizor od Sony snad ani nekoupil. Přes XrossMediaBar vstupujete i do manažeru souborů, protože ten se vám po zastrčení USB paměti nespustí.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Na Bravie bylo spolehnutí…

Pokud chcete na televizoru sledovat filmy v DivX a trváte na titulcích, tak na ně rovnou zapomeňte, stejně jako pokud máte v úmyslu sledovat je v HD. Sony navíc nikdy nevynikalo ve vydávání nových verzí firmwaru, byť by byly sebevíc zapotřebí, takže se do budoucna sotva co změní a uvidíme, jak to bude vypadat u dalších modelů pro letošní rok. Na to, jak dlouho Sony přehrávání videa ve svých televizorech slibuje, musím říci, že tohle ani pro rok 2010 nezvládlo a začíná to být nejen docela smutný příběh, ale už i evergreen.

A další vlastnosti? Elektronický manuál je bez nápadu a nabídne například naprosto nevýrazný popis tlačítek dálkového ovladače a celkově je spíše nedostatečný. Kupříkladu v EPG vůbec není vysvětlena klíčová funkce tlačítka „i“, nikde se nedozvíte parametry zakoupeného přístroje, a tak bych mohl ještě chvíli pokračovat.

Sony kdl-32nx500

Design zvaný Monolith nebo také Monolithic (jednou to firma píše tak, po druhé onak) je opravdu povedený a u některých modelů (tento ne) jde ve směru dozadu i naklonit panel.

Obraz je solidní, i když černá spíše do šeda a při trochu rychlejších titulcích (typicky na Nově) naprosto zřetelně vidíte překreslování. V tmavších detailech měl obraz při standardním nastavení tendenci splývat. A převzorkování? Příliš spokojen jsem nebyl ani zde. Obraz i na nových filmech vysílaných přes DVB-T vykazoval na jednu stranu místy poměrně zřetelnou mřížkovou strukturu, na stranu druhou se rozplýval a flekatěl nejen na hnědé a zelené. Dokonce se takto někdy chovaly i detaily v popředí, pozadí pak často bývalo jakoby za závojem. Pleťová barva byla problematická dokonce i v kvalitně vysílaných reklamách resamplovaných z HD. Jestliže si pečlivě vyhrajete s nastavením, možná dosáhnete lepšího výsledku, ale říkám otevřeně – ne o mnoho. Okolí se navíc v panelu opravdu hodně leskne, což je velice dobře vidět při vypnutém přístroji. Abyste rozuměli – neleskne se jen černý „rám“, leskne se celý panel, a to i v tmavší místnosti, kde na něj nedopadá přímé světlo. Pokud se navíc podívám na cenu, nemohu než být v šoku a je nad slunce jasnější, že najdete lepší nabídky za podstatně méně peněz. À propos peníze – doporučená koncová cena 17.590 Kč je skutečně na pováženou. Design je sice povedený, ale vyladěnost panelu a elektroniky zjevně nestojí za mnoho. Nemohu než konstatovat, že tato „Stylová ikona“, jak ji firma označuje, není ničím jiným než velkým zklamáním za velice přehnanou cenu.

Přiznám se, že poslední dobou přestávám rozumět přístupu Sony k tolik, a tak dlouho, opečovávaným Braviím. Loňské a předloňské modely byly co do kvality obrazu o třídu lepší a jak se zdá, přestává platit základní pravidlo trhu s plochými televizory: „Na Bravie je vždycky spoleh!“ Doufejme, že takto nepovedený je pouze tento model…

Sony KDL-32NX500 tabulka

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelská příručka přímo v televizoru, stručná v papírové podobě

foto: autor a Sony

Vyžadujete u televizoru plné přehrávání multimédií?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).