Hlavní navigace

Tendry na kmitočty pro digitální rozhlas v III. pásmu nejdříve v roce 2012

11. 1. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
11. 1. 2011

Ne letos, ale nejdříve v příštím roce se chystá Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypsat výběrová řízení na sítě pro zemský digitální rozhlas ve III. televizním pásmu. Toto pásmo je přitom považováno za nejlukrativnější pro celoplošné zemské digitální rozhlasové vysílání a pokrývání větších územních celků. Do loňského srpna bránilo spuštění digitálního rozhlasu v tomto pásmu analogové vysílání televize Nova z vysílače Buková hora v severních Čechách, které ale bylo vypnuto.

K TÉMATU: Co ještě brání startu digitálního rozhlasu v Česku?

Výběrové řízení na příděly rádiových kmitočtů ve III pásmu bude moci Úřad ČTÚ vyhlásit až po úplném ukončení stávajícího zemského analogového televizního vysílání a po nabytí právní moci rozhodnutí o odnětí příslušných rádiových kmitočtů, řekl serveru DigiZone.cz předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. ČTÚ nyní hodnotí nabídky operátorů na krajské sítě pro zemský digitální rozhlas v takzvaném L-pásmu, které si ale žádá hustější síť vysílačů a je na provoz ekonomicky náročnější než III. pásmo.

Z ARCHIVU: Tendr na digitální rozhlas v III. televizním pásmu vypíše ČTÚ na jaře 2010

MMF24

Ještě donedávna Dvořák připouštěl, že by výběrová řízení na sítě pro zemský digitální rozhlas ve III. televizním pásmu mohla proběhnout už letos. Výběrová řízení na sítě pro zemský digitální rozhlas v III. televizním pásmu budou připravována. Varianty postupu udělování práv k využívání kmitočtů v tomto pásmu budou diskutovány v rámci připravované Strategie správy spektra 2011–2015, kterou úřad připravuje k uveřejnění k veřejné diskusi pravděpodobně na přelom I. a II. čtvrtletí 2011, přiblížil šéf ČTÚ.

Aktuální informace o probíhajícím výběrovém řízení na první krajské sítě pro zemský digitální rozhlas v L-pásmu čtěte v pátečním článku na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).