Hlavní navigace

Tiscali kupuje německou Nextru

17. 12. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Apetit italského poskytovatele internetového připojení a hlasových služeb Tiscali je skutečně obdivuhodný. Nejprve pohltil World Online a pak následovala šňůra větších či menších akvizic po celé Evropě. V pátek byla oznámena koupě Nextra Germany. Že by si Tiscali brousil zuby na celou síť Telenoru?

Apetit italského poskytovatele internetového připojení (dále jen ISP) a hlasových služeb Tiscali je skutečně obdivuhodný. Nově založená společnost – u jejíž kolébky stál nám dobře známý Renato Soru – nejprve pohltila firmu World Online a vyšvihla se tak na druhé místo v celoevropském měřítku (předstižena pouze T-Online, internetovou divizí Deutsche Telekom) a pak následovala celá řada menších či větších akvizic. Za posledních šest měsíců se jednalo kupříkladu o předního španělského ISP Inicia s 82.000 aktivními uživateli (za 8,2 milionů eur), předního belgického ISP Yucom s 85.000 aktivními uživateli (za 4 miliony eur) nebo britského ISP Tiny Online s 218.000 aktivními uživateli (za 13 milionů eur). V pátek oznámená akvizice Nextra Germany (za 5 milionů eur) je prostě jen další v řadě, i když tentokráte se na rozdíl od předchozích případů jedná o „business sektor“.

Nejde navíc o zprávu nijak překvapivou. Zadluženost Telenoru – majitele sítě ISP Nextra – činí přibližně 1,86 miliardy dolarů, takže se již před časem společnost snažila důsledně oddělit jednotlivé segmenty služeb, aby zjistila, kam že to vlastně odtéká největší objem prostředků. Zjištění nebylo nijak překvapivé – internetové aktivity. „Stále očekáváme, že situace na trhu služeb souvisejících s IT bude tvrdá, a přijali jsme opatření ke snížení nákladů včetně snížení počtu zaměstnanců. Očekáváme, že rozhodnutí zanechat internetových aktivit v oblasti CSP v Německu a ve Švýcarsku a omezit naše internetové činnosti v dalších evropských zemích povede ke kladné hodnotě ukazatele EBITDA [provozní zisk / ztráta bez úroků, daní, odpisů a amortizace] ke konci roku 2002 pro tuto oblast,“ řekl Tormod Hermansen, vrchní výkonný ředitel Telenoru.

Prodej Nextra Germany tak nebyl dán snahou Tiscali koupit jako spíše úsilím Telenoru podat. V samotném Německu nezamíchá spojení obou společností nijak zásadně kartami, protože trh mají mezi sebou rozdělen především America Online, T-Online a KPNQwest (dříve Xlink). Německá pobočka Tiscali, zaměřená dosud na domácí uživatele, se rozroste o firemní portfolio (přibližně 2.000 klientů) a dosavadní generální ředitel Nextry Germany se stane generálním ředitelem Tiscali Business, což není u akvizic příliš obvyklé a leccos to vypovídá o postavení Tiscali Business na německém trhu. Telenor se zřejmě do budoucna bude držet pouze svého původního zaměření – tj. telekomunikačních služeb. Potvrzuje to i nedávná koupě druhého největšího maďarského mobilního operátora Pannon GSM a naopak prodej podílu ve firmě Scandinavia Online.

cif 24 - early cena - média

Otázkou zůstává, co se stane s ostatními součástmi internetového impéria Telenoru, protože pokud je mi známo, tak žádný ISP ze sítě Nextra není v současné době ziskový a ve výše uvedené citaci se navíc hovoří o omezení aktivit v dalších evropských zemích. Podle mého soudu mohou následovat pouze dva možné scénáře: Buď se celá síť rozprodá po částech, nebo se podaří najít někoho, komu se internetové aktivity podaří podat jako celek či přibalit k něčemu jinému, jako to udělala americká firma GTS při prodeji své páteřní sítě KPNQwest – Ebone byla na prodej jen jako součást „produktového balíčku“ GTS Ebone & Central Europe. Jenže Ebone má vlastní optickou síť po celé Evropě a jeden (plus jeden záložní) pár vláken v transatlantickém kabelu FLAG-1 Atlantic, zatímco páteřní síť Nextry NextBone je pouze pronajatou kapacitou, takže jako celek nedosahují hodnoty v zemi zakopaných kabelů.

V České republice získala Nextra obstojné zázemí nákupem sítě PVT.net (viz Prodej PVT oficiálně oznámen) – původně měla sice zálusk na síť CESNET, ale nabídka Contactelu byla vyšší. Nový generální ředitel Nextry Vít Šubert, bývalý generální ředitel Internet OnLine, si na začátku svého působení vytkl za cíl přivést společnost k zisku: „Jasným měřítkem úspěšnosti firmy je její ziskovost.“ Není to tak úplně iracionální, protože v opačném případě by se mohlo stát, že českou pobočku potká stejný osud jako německou a švýcarskou. Pominu-li Nextru a Telenor Networks, jsou aktivity Telenoru v České republice víceméně sporné – nabízí sice satelitní řešení zahrnující sítě VSAT, satelitní mobilní služby apod., navenek ovšem nejeví žádné známky života. Neúčastní se ani valných hromad sdružení CZ.NIC a NIX.CZ, kterých je členem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).