Hlavní navigace

Tiscali první nabízí IPv6

7. 5. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před nedávnem se mi stala neobvyklá věc - zaujal mě online inzerát. Společnost Tiscali v něm nabízela možnost testovacího provozu IPv6, a to nejprve zdarma. Protože do IPv6 zatím investují své úsilí především akademické sítě a bandy nadšenců, zkusil jsem zapátrat, oč jde. Že by se některý z komerčních operátorů pustil na trh IPv6? Co ho k tomu přimělo?

Na úvod optimistická zpráva. Tiscali skutečně nabízí připojení k IPv6 jako přídavnou službu ke službám přístupu a kolokace (server hosting, server housing). Druhá optimistická zpráva říká, že provoz IPv6 je prozatím (nejméně do 20. května 2004) bezplatný.

Připojení je realizováno buď jako dual stack, nebo je možné na přípojce pustit pouze IPv6. Připojení tunelem Tiscali nenabízí. Takové rozhodnutí považuji za rozumné. Zájemci o připojení tunelem mohou využít služeb některého tunel brokera (například XS26) a z hlediska provozní stability a udržitelnosti dokumentace sítě je pro operátora vhodné se tunelům zcela vyhnout.

Dual stack připojení nicméně požaduje, aby byl klient připojen ke směrovači, který IPv6 podporuje. V případě Tiscali jsou to směrovače, které obsluhují digitální datové okruhy a FWA připojení. Analogická je situace v případě serverů, které jsou kolokovány v prostorách Tiscali – nicméně kolokačních prostor je omezené množství, tudíž není třeba očekávat problémy. Předpokládám, že například nabídka IPv6 pro uživatele ADSL stojí a padá se způsobem napojení IP sítě Tiscali na ADSL síť Českého Telecomu (ta podle mých informací s IPv6 vůbec nepočítá).

Nemožnost připojení tunelem také vylučuje, aby byl připojen uživatel, který není zákazníkem Tiscali. To může některé pokročilé uživatele motivovat k přechodu, pokud jejich současný ISP není připraven.

Pravda je, že Tiscali bylo jedním z prvních (dvou) subjektů na českém trhu, které spustily IPv6 peering prostřednictvím NIX.CZ. Je tedy „docela dobře“ možné, že Tiscali skutečně bere IPv6 vážně. Protože Tiscali CZ používá pro provoz svojí IPv6 infrastruktury adresy přidělené globální Tiscali (jde o produkční prefix z balíku 2001::), může být tato iniciativa součástí širší globální strategie.

Jednu z mála věcí, které se dají Tiscali CZ vyčíst, je její nepřipravenost poskytovat vlastní služby po IPv6. Pokud nejsou aplikace, nejsou uživatelé motivováni IPv6 využívat. Na druhou stranu jde pouze o ochotu nainstalovat příslušný aplikační software (většina obsahu je protokolově neutrální). Podporou IPv6 dnes disponuje velká část webových serverů (od Apache až po IIS), poštovní servery (sendmail, postfix i qmail) nebo servery pro proudování multimédií (Windows Media).

BRAND24

Předpokládám, že se Tiscali bude k IPv6 chovat jako ke své standardní službě. Tomu nasvědčuje jak umístění stránek, tak způsob objednání (je stejný jako u všech dalších služeb). Je to jedna z věcí, kterou IPv6 potřebuje jako sůl pro další rozvoj. Přišel čas, aby se operátoři přestali tvářit, že jde o nějaké speciální „extrabuřty“, a začali IPv6 provozovat. Ano, existuje ještě spousta práce, kterou je potřeba při implementaci udělat, nicméně bez běžných uživatelů to půjde těžko. Dual-stack přístup, kdy zákazník získává jak IP, tak IPv6 konektivitu, navíc službu u zákazníka ani u operátora příliš neprodražuje.

Zavedením této služby se Tiscali dostává (alespoň v mých očích) do čela technologicky rozvinutých komerčních ISP v ČR. Původně jsem vkládal naděje do menších společností, které jsou schopny zařadit novou službu do portfolia rychleji, nicméně je asi potřeba, aby jim nějaká globální korporace ukázala, že cesta vpřed vede přes inovace.

Kdy si pořídíte IPv6?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).