Hlavní navigace

Trocha euroskepse přijde k duhu

9. 2. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je takovým běžným územ poměřovat naše internetové podmínky a události podmínkami a událostmi Internetu amerického. Není divu, jedná se o "kolébku Internetu" a bezesporu také o Internetem nejzaneřáděnější státní útvar na světě. Přesto se občas (a s úspěchem) vkrádá pokušení poměřovat domácí podmínky pouze těmi americkými.

Výsledkem pak bývají dva základní typy závěrů. Typ prvý – stejná situace jako v Americe u nás bude cca za tolik a tolik let. Typ druhý – stejná situace jako v Americe u nás bude cca za tolik a tolik let, ale s těmito rozdíly.

Podobné soudy a prognózy jistě mají své právo na existenci. Jen si myslím, že by neškodilo více se zajímat i o to, co se děje za humny podstatně bližšími. Pokud budete souhlasit s tím, že cílem podobných konfrontací domácích a cizích poměrů by mělo být zejména ujasnění si vlastní situace a jejích perspektiv, pak vám asi nebude cizí ani myšlenka, že účelnější může být leckdy srovnání s evropskými státy, neřkuli s těmi postkomunistickými z nich.

Nepatřím, bohužel, mezi ty, kdo by v tomto směru měli právo házet kamenem. Já se věnuji spíše těm zpravodajským zdrojům, které jsou nejdostupnější, nejnavštěvovanější, prostě nejvíc na ráně a pod nosem. Každodenní kolečko Wired News, Tech News od CNETu či ZDNet News se mi jaksi nedaří doplňovat o novinky německé, francouzské, neřkuli dokonce polské či maďarské. Dominantní příčinou samozřejmě zůstává bariéra jazyková…

BRAND24

Osobní libůstkou se mi tedy v poslední době staly jazykově podstatně dostupnější zprávy o Internetu britském. Stačí vyměnit velkou louži za malý kanál a člověku se nabídnou zcela nové úhly pohledu. Dvojnásobnou koupi „internetových dvojčat“ sledovaly snad všechny světové tiskové agentury, stejně jako zpřístupnění Internetu zdarma v obchodech a na letištích. Ale co třeba informace o tom, že již tři britští provideři vypověděli za „zneužití služby“ smlouvy svým zákazníkům, kteří si předplatili nelimitované užívání Internetu? Jinými slovy za to, že vzali své providery za slovo a využívali jejich služeb skutečně bez omezení – a v důsledku více, než se providerům zamlouvalo… Poučné je i porovnání domácího konkurenčního boje poskytovatelů Internetu zdarma s válkou, jaká ještě před časem zuřila na stejném poli v Británii – tam se totiž uživatelům nadbíhalo dokonce i hodinami telefonického připojení v (nulové) ceně! A jak si speciálně u nás přebrat fakt, že na Albionu právě končí éra webových SMS bran, protože GSM operátoři hodlají zasílání textovek z Internetu zpoplatňovat? Včera padla SMS Gate. A když mi přišel poslední účet od Eurotelu, ve kterém jsou zpoplatněné i donedávna zdarma poskytované SMS informace od ČTK, nestačil jsem lapat po čerstvém vzduchu.

Sex na Internetu v evropských zemích nejvíce zajímá Němce a Španěly. Biritsh Telecommunications začaly poskytovat internetové služby na Slovensku. Evropské aerolinie vytvoří společný webový portál, s akciemi polského internetového portálu Interia se jako s prvními svého druhu ve východní Evropě bude obchodovat na burze (za 23 zlotých) a společnost EuroWeb odkoupila maďarský portál iNteRNeTTo. Tohle všechno ještě vím, ale jde jen o střípky, které se ke mně dostaly nejrůznějšími cestami. Škoda. I když bych byl také radši, kdyby se nám podařilo uprostřed Evropy vybudovat malou internetovou Ameriku, praktičtější by asi bylo spustit evropský internetový zpravodajský server. Nemá někdo zájem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem časopisu Internet. Tento časopis se specializuje zejména na začátečníky a středně pokročilé uživatele Internetu, osobním autorovým cílem je neztratit ze zřetele schopnosti, m...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).