Hlavní navigace

TV Metropol chceme, ale dluhy za ni nezaplatíme

17. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jan Potůček Autor: 115393
Vydavatelství Mladá fronta pilně připravuje restart pražské televize Metropol, zároveň se ale nemá k placení jejích dluhů

Příliš mnoho neznámých se vyrojilo okolo pražské televize Metropol. Tento týden jsme byli svědky dvou důležitých zpráv: že vydavatelství Mladá fronta Františka Savova (patří mu například deník E15, týdeníky Euro a Profit či měsíčník Strategie) potvrdilo výrobu nových pořadů pro tuto televizi a fakticky se tak přihlásilo jako její nový majitel, což následně popřelo ve chvíli, kdy bylo proti TV Metropol zahájeno insolvenční řízení kvůli nezaplacenému nájmu za studio ve Francouzské ulici poblíž pražského náměstí Míru.

Mimochodem, právě to studio, za jehož prostory nechce Mladá fronta uhradit dlužné nájemné (jde o víc než 300 tisíc korun, ale to je jen zlomek všech dluhů provozovatele TV Metropol a již zaniklé televize Pětka), chce to samé vydavatelství nadále využívat pro vysílání TV Metropol. Z toho bychom mohli dovodit dva závěry: Mladá fronta ve skutečnosti není a nebude majitelem TV Metropol, ale pouze servisní organizací, která pro ni bude zajišťovat obsah, provoz a obchod (vydavatelství už oznámilo, že pro Metropol počítá s dvaceti obchodníky). Pak se tedy nabízí otázka, kdo je skutečným majitelem televize.

No a druhá možnost počítá s tím, že Mladá fronta bude provozovatelem TV Metropol, ale až poté, co požádá Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o udělení nové vysílací licence. Jak známo, licence jsou nárokové, získá je tedy kdokoli, kdo o ně požádá a zaplatí příslušný správní poplatek vysílací radě. V tomto případě jde o 90 tisíc korun. To je nesrovnatelně méně než dluhy, které má TV Metropol a k jejichž zplacení se nikdo nemá. Mladá fronta by tímhle krokem přišla k zavedené značce a určitému okruhu diváků (i když těžko říct, kolik jich od 1. února, kdy Metropol začala vysílat smyčku archivních pořadů, zbylo).

Vydavatelství by ale zároveň přišlo o možnost využívat majetek TV Metropol, tedy i veškerou televizní techniku této televize. Ta je přitom asi to nejzajímavější, co Metropol aktuálně novému majiteli nabízí. A pak je tu ještě jedna nevyřešená záhada: není to tak dávno, co zájem o TV Metropol veřejně deklarovalo jiné vydavatelství, společnost Empresa Media Jaromíra Soukupa. Tomu patří televize Barrandov a do vedení Metropole před časem vyslalo svého manažera Roberta Kvapila, „zimního“ ředitele TV Barrandov, aby provedl hloubkový audit.

KL24

Kvapil už pro společnost Empresa Media nepracuje a jeho role v TV Metropol už také skončila. S jakým výsledkem? O tom se Soukupova mediální skupina nevyjadřuje. Shrňme si tedy fakta: Jaromír Soukup veřejně deklaroval zájem o TV Metropol, vydavatelství Mladá fronta Františka Savova potvrdilo výrobu nových pořadů pro TV Metropol i náběr obchodníků a přípravu obnovy řádného vysílání této televize, ale zároveň odmítlo, že by bylo jejím novým majitelem. Je tedy majitelem Metropole Soukupova Empresa Media a Savovova Mladá fronta pro ni jenom pracuje?

O tom, že Soukup se Savovem postupují ve shodě a rozhodně nejde o konkurenty, si už delší dobu štěbetají vrabci na střeše. Obě vydavatelství si před časem vyměnila některé časopisové tituly, ale o dalších podobách jejich vzájemné spolupráce se jenom spekuluje. Jedno je jisté: milionové dluhy TV Metropol a její sesterské televize Pětka zatím nikdo nezaplatil a ani se k tomu nemá. Pětka vrátila vysílací licenci (mimochodem, všimli jste si, že po jejím zániku mírně stoupla sledovanost TV Barrandov, které Pětka konkurovala asi nejvíc?) a Metropol nadále živoří. A žádný další strýček miliardář na obzoru.

Kdo je podle vás skutečným majitelem TV Metropol?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).