Hlavní navigace

Twisto navýšilo ztrátu a kvůli koronaviru propouštělo a oddálilo novou investici

26. 8. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Michal Šmída, Twisto
Investoři pomohli s cash flow a v Polsku došlo k obměně vedení. Výnosy české fintech firmě nadále rostou.

Rozlet ambiciózního českého fintech startupu Twisto, který by rád okupoval přední pozice v regionu střední a východní Evropy, byl zbrzděn. Provozní firma Twisto payments v posledním účetním roce prohloubila ztrátu, byla nucena propouštět a musela posunout získání finančních prostředků z nového kola investic.

Díry a zásahy do fungování společnosti do značné míry způsobila situace kolem viru COVID-19. Twisto podle informací Lupy koncem března propustilo asi čtvrtinu týmu. “Toto těžké rozhodnutí souviselo se změnami na trhu,” popisuje pro Lupu šéf startupu Michal Šmída. Od března se na tři měsíce pozastavil i nábor nových lidí, z části i kvůli praktickým důvodům (nábor online, zaučování a podobně). Nyní už jsou některé pozice otevřené.

Koronavirus měl dopady i na vyjednávání kolem získání další investice. Twisto poslední várku získalo v květnu loňského roku, když tehdejší transakce překročila 14 milionů eur (podíly tehdy prodali i Tomáš Čupr a Petr Borkovec) a celkově se tak už na investicích vybralo 21 milionů eur. Dalších 15 milionů eur pak přišlo ve formě úvěrů.

“Bohužel COVID-19 pro nás přišel v době, kdy jsme vyjednávali o dalším velkém investičním kole. Tato jednání ovšem globální pandemie výrazně časově posunula,” doplňuje Šmída pro Lupu.

Pomoc akcionářů a změny v Polsku

Letos v březnu s pomocí přišli současní i noví akcionáři. Podle údajů v obchodním rejstříku formou konvertibilních úvěrů poskytli Twistu nových 75 milionů korun. V červnu pak došlo k navýšení vlastního kapitálu ze strany stávajících i nových akcionářů o 89 milionů. Dle Šmídy šlo o “plánované posílení kapitálu Twista pro udržení tempa růstu a podporu cash flow.”

Největšími podílníky Twista jsou INB Bank (21,16 procenta), Enern (20,06 procenta) a Finch Capital (16,82 procenta). Silnými hráči jsou i Velocity Capital (12,86), UNIQA (11,76) a CKS (sedm procent). Michal Šmída disponuje podílem 4,43 procenta.

Twistu se v roce 2019 podařilo meziročně navýšit výnosy, ztráta ovšem narostla z 98,7 na 136,8 milionu. “Ztráta je spojená s investicí do expanze do Polska a rapidním růstem nových zákazníků,” vzkazuje Šmída.

Právě Polsko, kde Twisto operuje společně s tamní ING Bank Slaski, se má pro český fintech stát významným trhem a odrazovým můstkem pro expanzi na další trhy ve střední a východní Evropě. V plánu bylo zejména Rumunsko.

Podle některých hlasů z trhu nebyl vstup Twista do Polska ideální a letos došlo k výměně tamního výkonného ředitele. Šmída obměnu opět označuje za plánovanou: “Jednalo se o generační posun v manažerské zkušenosti, která byla nutná s přibývající komplexitou služby a provozu v Polsku. Problémy tak neprocházíme.”

Výnosy v Polsku v roce 2019 dosáhly na 34,9 milionu korun oproti předchozím 5,3 milionu a šlo tedy o slušný růst. Takto výrazný skok by se letos neměl opakovat, k pohybu mezi roky 2018 a 2019 totiž přispělo spuštění Twisto karty.

Finanční operace v zisku

Twisto je tedy za loňský rok ve ztrátě téměř 140 milionů, samotné finanční operace byly ale v zisku 1,6 milionu korun. Náklady na úroky činily 21,2 milionu (při výnosech 47,6 milionu) a náklady na poplatky a provize byly 17,1 milionu (výnosy 31,1 milionu). Ostatní provozní výnosy přinesly 35,4 milionu. Ztráty ovšem udělaly správní náklady kam spadají zejména náklady na zaměstnance nebo marketingové a akviziční náklady (necelých 167 milionů).

Peníze od investorů a věřitelů Twisto do značné míry používá právě na získávání nových klientů. Náklady na získání jednoho zákazníka se pohybují v řádech nižších stovek korun. Pohledávky ze spotřebitelských úvěrů na konci roku činily 327,4 milionu korun.

ebf - partner 1

Největší částku z poplatků a provizí má Twisto payments od vydavatele karet MasterCard, loňské výnosy činily 10,6 milionu. Z poplatků za vedení účtů přišlo 9,5 milionu a z marží e-shopů pak 6,9 milion korun. Naopak největší náklady byly spojeny s platbou německé společnosti Wirecard (10,2 milionu), která je aktuálně kvůli účetním podvodům ve velkých problémech. Na Twisto to mělo krátkodobý dopad ohledně nefungujících platebních karet.

Vedle samotného Twista funguje také vyčleněná firma Nikita Engine, který vyvíjí algoritmus pro posuzování rizikovosti klientů. Kromě Twista ho používají další zákazníci, třeba Alza. Tržby Nikity v roce 2019 činily 5,8 milionu korun, což byl pokles z předchozích 6,3 milionu. Stejně tak se propadl zisk, a to z 2,8 na 1,15 milionu. Twisto payments je stoprocentním vlastníkem Nikita Engine.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).