Hlavní navigace

Týdenní revize: konečný souhlas s TPP, analogová ČT 2 má namále

23. 8. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Česká televize začala od středy prostřednictvím piktogramu a textové lišty upozorňovat na blížící se vypnutí analogového televizního vysílání druhého programu České televize, ke kterému na jihočeském vysílači Kleť a středočeském Cukráku dojde podle mluvčího České televize Ladislava Štichy koncem září. Server DigiZone.cz se ale také vrátil k minulému pátku, kdy TV Nova a Prima přistoupily na Technický plán přechodu.

Nova i Prima přistoupily na TPP, mají ale výhrady

Komerční televize Nova a Prima minulý pátek oznámily, že přistoupí na Technický plán přechodu (TPP) a zažádají o bonusové licence pro vysílání v DVB-T síti. Obě televize ale zatím nechtějí prozradit, s jakým projektem budou Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o udělení licence žádat.

Generální ředitel TV Nova Petr Dvořák v pátek ale upozornil na to, že TV Nova má k TPP i novele mediálního zákona stále výhrady. Tou hlavní je podle Dvořáka skutečnost, že TPP ani novela mediálního zákona neposkytují záruky, že nedojde k výpadkům možnosti sledovat zemské digitální televizní vysílání pro některé skupiny obyvatel České republiky. TV Nova také podle Dvořáka chybí záruky, že bude docházet k synchronizovanému postupu všech hlavních vysilatelů, a generální ředitel české komerční jedničky upozornil na to, že pokrytí set-top-boxy je stále nedostatečné. To by měla vylepšit kvalitní informační kampaň, která je také terčem výhrad TV Nova. Současný návrh kampaně je podle Dvořáka příliš obecný, nekonkrétní a počítá s využitím neefektivních nástrojů.

TV Prima na TPP přistoupila podle jejího generálního ředitele Marka Singera díky tomu, že získá příležitost posílit její postavení na trhu a také nechtěla brzdit proces digitalizace. Také Prima má ale k TPP výhrady. Stejně jako v případě TV Nova je to informační kampaň, dále je to otázka frekvencí a vysílání regionálních televizí. Podle současného TPP a rozdělených kmitočtů existuje několik oblastí, kde by Prima kvůli nedostatku kmitočtů musela vysílat buď jen digitálně, nebo jen analogově. Primě se ale nelíbí, že by musela buď předčasně ukončit analogové vysílání, nebo nahradit stávající digitální vysílání analogovým.
Juraj Gerbery: Petr Dvořák: Máme dostatek materiálu pro případné utkání se státem
Jan Potůček: Marek Singer: Prima chce po souhlasu s TPP zlepšit pokrytí v Praze

Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák se domnívá, že technologicky neutrální licence televizí Nova a Prima umožňující vysílat digitálně i analogově neopravňují obě televize k provozování obou vysílání na celém území České republiky. Souběžné analogové a digitální vysílání je podle něj možné pouze po dobu, kdy to určuje TPP. TV Nova, která souběžně vysílá na 48 % České republiky, uvedla, že o souběžné vysílání na většině území nemá zájem, protože je to příliš nákladné.
Jan Potůček: Nova a Prima nemohou vysílat celoplošně v analogu i digitálu

Česká televize již upozorňuje na blížící se vypnutí analogového vysílání ČT 2 z Kleti a Cukráku

Ve středu vložila Česká televize (ČT) do analogového vysílání programu ČT 2 z jihočeského vysílače Kleť a středočeského Cukrák informační lištu a varovný piktogram, který diváky upozorňuje, že do tří měsíců bude toto analogové vysílání vypnuto. Podle ČT by mělo k vypnutí analogového vysílání druhého programu ze zmíněných vysílačů dojít dříve, než ve tříměsíční lhůtě, kterou stanovuje TPP.

Mluvčí ČT Ladislav Šticha uvedl, že provoz veřejnoprávního multiplexu, společné digitální sítě ČT a Českého rozhlasu (ČRo), který na 53. kanále v případě Cukráku a 49. kanále u Kleti nahradí analogové vysílání, bude zahájen koncem září. Pokud diváci piktogram ani textovou lištu s nejdůležitějšími informacemi na obrazovce nevidí, znamená to, že se jich vypnutí analogového vysílání Dvojky zatím netýká.
Lukáš Polák, Jan Potůček: Kleť a Cukrák už vysílají piktogram. Vypnutí ČT 2 se blíží i v Praze
Lukáš Polák: FOTO: Cukrák a Kleť již vysílají na ČT 2 varovný piktogram
Jan Potůček: Kavčí hory: Digitální ČT z Kleti a Cukráku odstartuje koncem září

Provozovatelé čtyř celoplošných digitálních sítí pro zemské vysílání ČTÚ slíbili, že během letošního podzimu doženou zpoždění se zaváděním DVB-T vysílání v jednotlivých regionech podle termínů, které stanovuje TPP. Podle Dvořáka jsou zatím ohroženy zářijové termíny startu tří ze čtyř multiplexů v oblastech Prahy, středních Čech, Ústí nad Labem a Brně. Zahájení jejich provozu by se ale mělo odložit nejpozději na říjen. Výraznější posun by neměl být ani v případě vypínání analogového vysílání ČT 2.

Čtyři programy ČT a sedm stanic ČRo by mělo přechodný zemský digitální multiplex A v Praze, Brně, Ústí nad Labem a Domažlicích opustit nejpozději do konce října letošního roku. To je o měsíc později, než požaduje TPP. ČT a ČRo musí v přechodné digitální síti uvolnit prostor komerčním televizím, aby se tato síť mohla stát multiplexem 2. Veřejnoprávní multiplex označovaný číslicí 1 zahájí po jihočeské Kleti a středočeském Cukráku provoz na chebském vysílači Zelená hora, v říjnu pak na Bukové hoře, brněnských vysílačích Hády a Barvičova, pražském Žižkově a domažlickém Vranním vrchu. V listopadu se startu veřejnoprávní digitální sítě dočká chomutovský vysílač Jedlová hora, jáchymovský Klínovec, sušický Svatobor a jihlavská Javořice.
Jan Potůček: Operátoři všech multiplexů slibují, že letos dotáhnou zpoždění TPP
Jan Potůček: ČTÚ: Česká televize by měla opustit multiplex A nejpozději 31. října
Jan Potůček: V říjnu digitální ČT v Chebu, v listopadu v Jihlavě, Chomutově a Jáchymově

A u veřejnoprávní televize se ještě zastavíme. ČT nabízí divákům možnost sledovat všechny disciplíny letních olympijských her v Pekingu v přímém přenosu na internetu. Zájemce si může vybrat z deseti videokanálů, které ČT přejímá ze satelitních tras z Pekingu a v nezměněné podobě je zveřejňuje na internetových stránkách www.loh.cz. Uživatel má k dispozici tři kvality přenosu, od té nejnižší (320×180/400kb/s), která je zdarma, po kvalitnější (512×288/800k­b/s nebo 720×408/1500kb/s), za které si musí připlatit 9 nebo 19 korun denně. Přímé přenosy nejsou komentované, nepřerušuje je reklama a nenabízí ani rozhovory se sportovci nebo hosty ve studiu. Služba je ale dostupná pouze pro uživatele v České republice, kteří musí používat operační systémy Windows XP nebo Windows Vista Při přehrávání je také nutné mít nainstalovanou nejnovější verzi Windows Media Player s bezpečnostními aktualizacemi a zároveň mít v systému i některou z nejnovějších verzí prohlížeče Internet Explorer.
Michal Hampl: Jak si nejlépe vychutnat olympiádu? Přes internet
Jan Potůček: Internetové přenosy ČT z olympiády nepodporují Linux

ČT začátkem srpna spustila internetový projekt Fotbalzive.cz, kde chce vysílat všechny zápasy první fotbalové Gambrinus ligy v přímých přenosech a diváci budou mít možnost zdarma sledovat i ta utkání, která televize živě nevysílá. První zkušenosti s internetovými přenosy ale poznamenaly technické problémy. Zájem fanoušků byl velký a vedl ke kolapsu databáze řídící online přenosy. ČT upozorňuje na to, že až do konce září budou online přenosy ve zkušebním režimu.
Ondřej Bitto: Fotbalová liga online s ČT – blýská se na lepší zítřky?

Nejlepší analogové pokrytí má ČT 1 a Nova

ČTÚ zveřejnil průběžné výsledky měření pokrytí zemským analogovým televizním signálem čtyř celoplošných stanic. Z výsledků vyplývá, že nejhorší pokrytí má v současnosti TV Prima a druhý program České televize, nejlepší naopak ČT 1 s Novou. Všechny čtyři stanice může v analogové podobě přijímat 53 % obcí a 72 % obyvatel.

Z měření ČTÚ také vyplývá, že v Praze a středních Čechách může nejvíce diváků přijímat signál multiplexu A s programy ČT, ČRo a Novou, a to 92,6 %. Digitální síť 3, která nabízí Primu, Óčko, Public TV, Z1 a rádio Proglas, pokrývá 83 % obyvatel a přechodný multiplex C s experimentálním vysíláním TV Nova a ČT 4 Sport v HD kvalitě 71,8 %. V Brně a okolí si nejlépe vede digitální multiplex 3, který může přijímat 40,1 % obyvatel regionu. Digitální síť A naladí 26,8 % obyvatel a multiplex C 24,2 %. Proti výsledkům měření ČTÚ se ale ohradily České Radiokomunikace, které tvrdí, že na Brněnsku má nejlepší pokrytí právě jejich digitální síť, tedy multiplex A. Podle Břetislava Janíka z ČTÚ vycházely údaje o pokrytí jednotlivých multiplexů z teoretického, vypočteného pokrytí a nejednalo se o výsledek skutečného měření.

ČTÚ se podle Pavla Dvořáka připravuje na měření dostupnosti signálu veřejnoprávního multiplexu ze západočeského vysílače Krašov.
Jan Potůček: DOKUMENT: Prezentace ČTÚ o výsledcích měření pokrytí televizí
Jan Potůček: V Brně a okolí má z digitálních sítí nejlepší pokrytí multiplex 3
Jan Potůček: ČTÚ chystá měření pokrytí multiplexu 1 z plzeňského Krašova
Jan Potůček: ČRa: Není pravda, že by v Brně měl nejlepší pokrytí multiplex 3

Stručně

Přestože předseda ČTÚ Pavel Dvořák v pondělí oznámil, že o provozování zemského digitálního televizního vysílání pro mobilní telefony ve standardu DVB-H má ze tří největších tuzemských mobilních operátorů pouze T-Mobile, o den později zveřejnil ekonomický deník E15 informaci o tom, že mobilní operátoři T-Mobile, Vodafone a Telefónica O2 připravují dokumenty pro vytvoření dceřinné společnosti, která je bude na trhu DVB-H zastupovat pod společnou značkou. Dvořák také uvedl, že není jasné, zda stát uvolní pro DVB-H vysílání potřebné kmitočty.
Jan Potůček: Zájem o placenou mobilní televizi DVB-H má už jen T-Mobile
Lukáš Polák: GSM operátoři potvrdili zájem o mobilní televizi

BRAND24

Připravovaná digitální TV Barrandov začala na své webové stránce odpočítávat dny do zahájení vysílání, které je stanoveno na 11. ledna 2009. Ve středu bylo také zahájeno stěhování do budovy Palác zábavy na pražském Barrandově, kde bude televize sídlit. Na podzim provede televize podle ředitele marketingu a PR Janise Sidovského instalaci zpravodajsko-redakčního systému a propojení výrobního a vysílacího software.
Lukáš Polák: Začíná stěhování do centrální budovy TV Barrandov
Jan Potůček: TV Barrandov už na webu odpočítává dny do lednového startu

Česká a Slovenská republika si ve čtvrtek připomněly 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Česká televize i zpravodajská televize Z 1 k této události připravily speciální pořady a srpnové události si v článku o improvizovaném vysílání Československé televize v srpnu 1968 připomněl také server DigiZone.cz.
Jan Potůček: Jak v srpnu 1968 vysílala Československá televize proti okupaci

Doženou operátoři DVB-T multiplexů zpoždění TPP?

  • Ano.
    73 %
  • Jen částečně.
    16 %
  • Ne.
    9 %
  • Nevím.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).