Hlavní navigace

Týdenní revize: nenápadný start televize R1, prezident podepsal diginovelu

20. 6. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V pondělí čekalo na všechny diváky velké překvapení. Při přepnutí na kanál Prima Cool v dopoledních hodinách se jim totiž na obrazovce objevila nová stanice - televize R1. Není tedy proto divu, že tato událost vévodí naší týdenní revizi. Překvapením však je, že sama Prima start R1 nijak nekomunikovala a podala pouze několik základních informací agentuře ČTK. Z dalších událostí nesmíme minout např. podepsání rozhlasové diginovely prezidentem Klausem nebo zahájení kontroly operátorů ČTÚ.

Odstartovala televize R1, třetí z rodiny TV Prima

Televize Prima zahájila v pondělí nečekaně vysílání svého třetího programu, celoplošné regionálně zaměřené televize R1. Stanice se objevila v zemské digitální síti 2 na pozici programu Prima Cool, který v dopoledních hodinách nevysílá. Nese logo R1, kterým Prima označuje všechna svoje regionální studia, která vlastní prostřednictvím společnosti Regio Media. R1 vysílá místo původně plánovaného programu Prima Klub, plnoformátové televize zaměřené na ženy. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nedávno schválila Primě žádost o změnu licenčních podmínek, na jejímž základě nemusí Prima Klub, nyní už R1, vysílat po celý den a může se dělit o programovou pozici s Primou Cool. R1 bude vysílat pouze ve všední dny. O víkendu by totiž neměla kde vysílat: Prima Cool v sobotu i neděli zahajuje vysílání už dopoledne. Za zmínku určitě stojí fakt, že vedení Primy vůbec start televize R1 nekomunikovalo prostřednictvím tiskového oddělení a DigiZone o něm informoval jako první.

Jan Potůček: Začala vysílat televize R1, třetí program Primy
Lukáš Polák: Televize R1 se snaží zaujmout neúspěšným Panelákem
Lukáš Polák: Televize R1 s EPG pro DVB-T i satelit

Prima - budova

Budova televize Prima na pražské Palmovce. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Prezident podepsal rozhlasovou diginovelu

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal digitální novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která by měla usnadnit přechod rádií na digitální vysílání. Norma, která uděluje stávajícím provozovatelům právo požádat o transformační analogové licence a možnost vysílat v FM pásmu až do roku 2025 bez dalšího výběrového řízení, kromě jiného nastaví pravidla pro přechod na digitální formáty. „Norma upravuje přechod z analogového na digitální rozhlasové vysílání a snaží se řešit spor mezi celoplošnými a regionálními rozhlasovými stanicemi o odpojování regionální reklamy,“ uvedl pro ČTK ředitel tiskového odboru prezidenta Radim Ochvat. Novela zvyšuje rozsah definici celoplošného pokrytí z nynějších 70 na 80 procent obyvatel, povoluje i síťování regionálních stanic až na kumulované pokrytí 80 procent obyvatel. Novela skutečně měla podporu všech relevantních subjektů na rozhlasovém trhu, ostře proti ni vystoupili jen představitelé některých menších rádii.

Juraj Koiš: Prezident Václav Klaus podepsal rozhlasovou diginovelu

Dance radio studio

Studio tanečního Dance radia. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

ČTÚ začal kontrolovat operátory, za kolik šíří terestrické televize

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přistoupil v těchto týdnech ke kroku, který avizoval již na květnovém setkání s novináři a z něhož určitě nebudou mít operátoři terestrických multiplexů příliš velkou radost. Jde o cenovou kontrolu, která si klade za cíl zjistit, zdali televizím nejsou předražovány služby a šíření v DVB-T. V úterý o tom informoval ekonomický deník E15. Pokud by došlo ke sporu, podle listu by mohl regulační orgán stanovit, zda je či není cena přiměřená. „Toto není snaha regulovat ceny operátorů. Po cenové kontrole však budeme umět řešit spory operátorů a televizí. Budeme schopni říci, jaká cena je akceptovatelná a jaká je neakceptovatelná,“ uvedl pro E15 předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Kontrola má být dokončena v průběhu července. List připomíná, že poplatky za šíření nejsou zanedbatelnou částkou – jde o stovky milionů korun. Samotné České Radiokomunikace se však kontroly nebojí.

Lukáš Polák: Začala kontrola cen, za které jsou televize šířeny v DVB-T

Stručně

Čtenáři serveru DigiZone.cz si myslí, že v České republice dojde k vyřazení slovenských stanic z kabelových a IPTV sítí. Buďto půjde podle jejich názoru o všechny televize našich východních sousedů nebo alespoň některé z nich. Tomuto tématu jsme se také věnovali v samostatném článku.

Lukáš Polák: Přijdou čeští diváci o možnost sledování slovenských stanic?
Lukáš Polák: K vyřazení slovenských stanic z kabelovek dojde, myslí si čtenáři
Juraj Koiš: Budou i české televize recipročně žádat stažení ze slovenských kabelovek?

Česká televize si vytváří seznamy domácností, které jí zasílají čestné prohlášení o tom, že nevlastní televizní přijímač a tudíž se odmítají evidovat jako plátci televizního poplatku. Vedle evidence koncesionářů tak vzniká jakási evidence přiznaných nekoncesionářů, s níž ČT dále pracuje.

Jan Potůček: ČT si dělá seznamy neplatičů poplatků, kteří tvrdí, že nemají televizi
Jan Potůček: Podnikatelé, platíte za své zaměstnance koncesionářské poplatky?

ČT by neměla čerpat peníze na rozvoj svého veřejnoprávního digitálního multiplexu ze speciálního účtu, na který jdou výnosy z prodeje reklamních časů na všech čtyřech programech ČT. Myslí si to jeden z pěti finalistů výběrového řízení na generálního ředitele ČT Hynek Chudárek.

Jan Potůček: Hynek Chudárek: ČT by neměla soupeřit s Novou a Primou
Jan Potůček: ČT by neměla hradit digitalizaci z reklamy, říká Hynek Chudárek

Sněmovna na své končící schůzi nedokázala zvolit poslední členy Rady České televize a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ve středečním hlasování o posledního člena Rady ČT postoupili do druhého kola Jiří Voráč a Václav Nájemník. Staronovým členem RRTV se může stát Petr Pospíchal.

Juraj Koiš: RRTV má nové vedení, předsedkyní je Kateřina Kalistová
Juraj Koiš: Rady ČT a RRTV nebudou kompletní až do září
Lukáš Polák: Na uvolněné místo v Radě ČT jsou tři kandidáti
Juraj Koiš: Poslanci ani včera nezvolili posledního člena Rady ČT

Satelitní platformě CS Link se podařilo od konce března 2008 do současnosti prodat 150 tisíc abonentských karet. Vyplývá to z materiálů, které má k dispozici server DigiZone.cz. CS Link v březnu 08, tehdy ještě pod značkou karet Gital, vydal tiskovou zprávu, že za 22 měsíců se mu podařilo prodat 200 tisíc karet, nyní je těchto karet o 150 tisíc více.

Lukáš Polák: CS Link má 350 tisíc zákazníků, polovinu oproti konkurečnímu Skylinku

Předseda NKS pro digitální vysílání Zdeněk Duspiva a zástupci subjektů podílejících se na procesu digitalizace ve středu absolvovali prezentaci ohledně zavádění digitálního vysílání a vypnutí analogu v tomto regionu. K úplnému vypnutí má podle Technického plánu přechodu dojít koncem září letošního roku.

Juraj Koiš: Starostové obcí na Plzeňsku absolvovali prezentaci o digitalizaci
Juraj Koiš: Před vypnutím analogu na Plzeňsku digihlídky do každé obce?
Juraj Koiš: Digitální dokrývače ČT pro Plzeňsko budou zatím jen čtyři

Uherské Hradiště v předstihu zahájilo přípravu na digitální vysílání. Jeden milion korun hodlá zastupitelstvo investovat do rekonstrukce společných televizních antén v městských bytech.

Juraj Koiš: Uherské Hradiště zahájilo rekonstrukci STA v městských bytech

ADB IPTV ovladač

Společnost Grape SC, a.s., která provozuje v Chomutově, Jirkově, Lounech, Podbořanech, Postoloprtech a Žatci IPTV televizi G.TV, si registrovala u RRTV do nabídky několik televizních stanic.

Lukáš Polák: Chomutovská G.TV plánuje rozšíření programové nabídky

Šéfredaktor zpravodajství RTA Ondřej Kopa promluvil na včerejším Národním setkání starostů k novému projektu televize TV 7, který by měl brzo vstoupit do digitálního terestrického multiplexu 3. „Regionální zpravodajství považujeme stále za pole neorané,“ upozornil Kopa.

Lukáš Polák: TV 7 by chtěla na trh vstoupit v září
Juraj Koiš: Spor CDG a TV 7 o šíření signálu vnímá ČTÚ jako technickou překážku

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním zasedání rozhodla, že filmový a seriálový kanál Nova Cinema může šířit svůj program již nejpozději od půl desáté dopoledne.

Lukáš Polák: Nova Cinema může vysílat 15 hodin denně
Lukáš Polák: Nova Cinema začala vysílat filmy od pondělí do čtvrtka ve 20 hodin

Společnost CET 21, vlastník licence pro TV Nova, se pouští do další internetové aktivity. Po serverech Nova.cz a tn.cz a koupi portálu blog.cz, spouští web www.galerie.cz. Jde o on-line aplikaci, která nabídne lidem 5 GB místa pro jejich fotografie. Dalším projektem je forum.cz věnovaný diskusím.

Lukáš Polák: Nova spustila další internetové projekty – galerie.cz a forum.cz

Jeden z nejúspěšnějších pořadů nové digitální televize Barrandov, konverzační komedie Cyranův ostrov po 23 dílech končí. Důvodem ale není neuspokojivá sledovanost nýbrž výrazné časové vytížení známého komika a hudebníka.

Juraj Koiš: Mládkův sitcom Cyranův ostrov na TV Barrandov končí
Juraj Koiš: Saudek táhne TV Barrandov nahoru, v dokumentu i talk-show

Řadě kabelovým sítím udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním zasedání pokuty za vysílání porna na kanálu Hustler TV, jehož náplní však paradoxně takový obsah je. Server DigiZone.cz na to upozornila předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová.

Lukáš Polák: Několikasetti­sícová pokuta pro více než dvacet kabelovek za Hustler TV

Služby IPTV operátora Mattes AD, které jsou nabízeny pod hlavičkou 802.cz, mají nyní nové logo. Nový ident je součástí přechodu pod aktivity firmy RIO Media. Ke stejnému kroku přistoupil také operátor CL-NET.

Lukáš Polák: 802.cz a CL-NET mají nyní stejná loga jako skupina RIO Media

Slovenská komerční televize Markíza v pátek oficiálně potvrdila start svého sesterského kanálu TV Doma, který bude spuštěn na začátku podzimu. V tiskové zprávě však ještě není uvedeno přesné datum. Tento krok si vyžádá také přesun na satelitní platformě Skylink.

Lukáš Polák: Start TV Doma si vyžádá změny v satelitní platformě Skylink
Lukáš Polák: Vlastník licence pro Novu chce posilovat na Slovensku

STV budova

Budova Slovenské televize. Foto: archiv DigiZone.cz

Slovenská veřejnoprávní televize STV v sobě stále živí myšlenku na další kanál, který by jí však neukládal zákon o digitalizaci, ale vlastní plán, o kterém polemizovalo médium již v roce 2008.

Lukáš Polák: STV chce spustit stanici pro Slováky v zahraničí už příští rok

Hudební stanice Musiq1, kterou mohou znát čeští satelitní diváci díky spolupráci s internetovou televizí Bedna TV, ukončila paralelní provoz na dvou frekvencích. Nyní ji už diváci naladí pouze na satelitu Thor 5 na pozici 0.8 st. záp.

Lukáš Polák: Slovenská Musiq1 na satelitu už jen z jedné frekvence

Panevropská satelitní platforma Digi TV se prý dostala do vážných finančních potíží. Rumunský provozovatel služby má podle serveru BroadbandTVNews dluhy v celkové výši 9,7 mil. eur.

Juraj Koiš: Digi TV má problémy, její dluhy údajně dosahují 10 mil. eur

Další krok v přípravách na spuštění prvního veřejnoprávně-komerčního multiplexu, který je stanoveno na podzim, byl učiněn v Polsku. Ze stávající sítě zmizely stanice TVP HD, TVP Kultura a TVP Historia a objevily se zde komerční televize Polsat, TVN, TV4 a TV Puls.

Lukáš Polák: Polský digitální terestrický multiplex změnil obsah

Mediální skupina AETN International, kterou znají čeští diváci díky stanicím History Channel a History HD, plánuje vstoupit na evropský trh se svým dalším kanálem. Byla by jím stanice Crime & Investigation. Tematicky se stanice zaměřuje na zločin.

Lukáš Polák: Stanice Crime & Investigation by mohla vstoupit také do Česka

BRAND24

V italském Římě a blízkém okolí byly vypnuty dva analogové programy Raiduo a Retequattro, čímž byla dokončena první fáze vypínání analogového vysílání v oblasti. To se dotkne více než čtyř milionů lidí v regionu.

Juraj Koiš: V Římě začal proces vypnutí analogu

Jaká je podle vás nejzásadnější událost uplynulého týdne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).