Hlavní navigace

Úložiště Wuala je nyní zpoplatněno pro všechny, nastal čas zaplatit nebo odejít

17. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Wuala
Šifrované cloudové úložiště Wuala do nového roku vstoupilo jako plně zpoplatněná služba. Dosud neplatícím uživatelům byl čas na zaplacení nebo zálohování prodloužen, ale ne o mnoho.

Již jen přibližně dva týdny mají dosud neplatící uživatelé cloudového úložiště Wuala na to, aby si vybrali některý z placených tarifů. Jinak s koncem letošního ledna definitivně přijdou o uživatelský účet a uskladněné soubory. Jde přitom už o jednou posunutý termín. Původně uživatelé měli na zaplacení či zálohování čas do konce roku 2014.

Wuala se mění ve výhradně placenou službu. Ještě před rokem poskytovala po bezplatné registraci základní prostor o kapacitě 5 GB. Zpoplatňování začalo během loňského léta. Nejdříve měli platit pouze noví uživatelé. Pro uživatele, kteří si do té doby vystačili se základní kapacitou úložiště zdarma, se nemělo nic měnit.

Opak je však pravdou. Na podzim přišel provozovatel služby s nepříjemným oznámením, že platit budou muset všichni bez rozdílu. Původně bezplatných 5 GB nyní měsíčně vyjde na 0,99 EUR. Jde přitom o speciální tarif pouze pro osobní použití. Klasické tarify začínají na 20 GB za 2,99 EUR / měsíc.

Wuala zaujala precizním šifrováním, ale není jediná

Wuala dosud patřila mezi atraktivní úložiště hlavně díky preciznímu šifrování. Soubory se vždy šifrují a dešifrují výhradně v počítači, tabletu anebo mobilu uživatele. V cloudovém úložišti zůstávají šifrované. kdy ani provozovatel služby k nim nemá přístup. Dešifrování vyžaduje heslo, které neopouští koncové zařízení uživatele.

Na stejném principu též staví konkurenční úložiště SpiderOak, které nedávno výrazně zlevnilo. Zdarma však stále nabízí pouze 2 GB. Navíc se americká služba SpiderOak netěší takové důvěře jako švýcarská Wuala. Další alternativou je novozélandské Mega, které zdarma poskytuje 50 GB, ale s limity datového provozu.

SpiderOak a Mega navíc mají relativně primitivní synchronizační utility. Wuala nabízí špičkového klienta s podporou obousměrné synchronizace i jednosměrné zálohy, vykonáváním synchronizace (zálohování) nonstop nebo podle časového plánu, podporou různých složek napříč diskem a namapováním úložiště jako síťového disku.

Kupec se našel, ale náklady jsou prý příliš vysoké

Wuala se transformuje na čistě placenou službu stejně jako loni další zajímavé cloudové úložiště SugarSync. V jeho případě se spekulovalo, že chybí peníze, protože se zatím nenašel strategický partner, resp. kupec anebo investor. Ve hře byl údajně Samsung, který podporu služby integroval do své chytré elektroniky.

Wuala ovšem investora našla. Již v roce 2009 švýcarský start-up po dvou letech existence koupila francouzská společnost LaCie, která jinak vyrábí hardware – datová úložiště. Službu provozuje její švýcarská pobočka, aby zůstala mimo jurisdikci EU a USA. To je spolu s precizním šifrováním často užívaný prodejní argument.

ebf - partner 1

Tentokrát ale ani realizace akvizice uživatele neochránila před kompletním zpoplatněním. LaCie své nepopulární rozhodnutí vysvětluje tím, že od založení služby výrazně stoupla míra využití cloudových úložišť stejně jako poptávka po šifrování, nicméně počet platících uživatelů úměrně neroste.

Náklady se prý staly neúnosnými. Loňské letní zpoplatnění pouze nových registrací a zintenzivnění čistek neaktivních dříve bezplatně založených účtů údajně nepřineslo dostatečné snížení nákladů. Proto dochází k úplnému zpoplatnění. Wuala má nyní oslovovat náročné uživatele a firemní klientelu.

Platíte si za služby nějakého z veřejných cloudových úložišť souborů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).