Hlavní navigace

Upadá zájem o české zpravodajské servery?

5. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Josef šlerka, Databoutique
Celkový meziroční pokles kolem 5 %. Co by mohlo stát za překvapivým trendem v číslech tuzemských zpravodajských serverů?

Před několika týdny jsem u sebe na Facebooku umístil screenshoty měsíční návštěvnosti zpravodajských sekcí českých serverů podle měření Netmonitoru. Obzvlášť výsledky Parlamentních listů, které se umístily v první desítce, vyvolaly řadu otázek na téma, jak je to s návštěvností zpravodajství v čase.

Prvním výsledkem je jednoduchá aplikace v Rku (https://slerka.shinyapps­.io/netmonitor/), ve které si můžete prohlédnout pageviews a RU dle platforem, jak jsou měřeny v NetMonitoru za posledních 15 měsíců v sekci Zpravodajství.

V přehledu jsou pouze ty stránky, které byly měřeny po celou dobu 15 měsíců a nejsou u nich dlouhodobé výpadky způsobené např. výpadkem měření. Zvolil jsem jako základní metriku pageviews (tedy počty navštívených stránek v kategorii), protože v sobě zahrnuje celkové zobrazení bez ohledu na zařízení. Krom toho naznačuje celkový zájem. Počet pageviews není snadno převeditelný na reálné uživatele. Na druhou stranu ale není možné spárovat v měření reálné uživatele (RU) z různých zařízení, proto jsem do aplikace přidal i možnost zobrazit data za RU přes jednotlivé platformy.

Protože denní statistiky vypadají spíš jako chaotická pila než něco ke čtení, je k dispozici primárně graf se sedmidenním pohyblivým průměrem.

Co mne při prvním prohlížení dat zaujalo:

  • celkový počet měřených zhlédnutých stránek od začátku roku klesá 
  • u top pěti hráčů je nejméně postiženým server iDnes, ostatním počet pageviwes výrazně poklesl
  • zdá se, že mediálně nejvděčnějšími byly v daném období teroristické útoky v Paříži a Bruselu
  • pro mne osobně je velmi zajímavý rychlý a výrazný pád Britských listů a postavení Parlamentní listů, kterým se sice vede výrazně lépe než před rokem, ale víceméně od jara jejich pageviews spíše stagnují až klesají
  • pokud se podíváme na propad z pohledu RU PC, kteří tvoří největší skupinu, vidíme, že se jedná především o zásadní pokles na jaře roku 2016

Jaké jsou možné příčiny těchto propadů? Může jich být několik, a to například:

  • vliv nativních aplikací pro mobilní zařízení, které mohou, ale nemusí být měřeny v Netmonitoru. Proti tomu ovšem mluví fakt, že je pokles viditelný i u stránek, které žádnou aplikaci nemají
  • stoupající podíl agregátorů zpráv, které de facto parazitují na stávajících zpravodajských serverech
  • špatně nasazené měřící kódy či špatné zařazení do kategorie
  • pokles zájmu čtenářů o zpravodajství jako takové
  • přesuny čtenářů k serverům, které nejsou v Netmonitoru měřeny

Můj osobní favorit je mix těchto příčin s velkým podílem poklesu celkového zájmu o zpravodajské servery. Tipl bych si, že lidé více rozprostřeli svůj zájem mezi vícero serverů a že také budou více se zprávami přicházet do styku třeba na Facebooku, aniž by proklikli na samotné odkazy. Zkusíme se na to podívat v některém z dalších blogpostů.

UPDATE: V diskusi u mne na Facebooku se objevil ještě požadavek číselného srovnání dvou období. Pokud počítáme součet pageviews za červen až srpen 2015 oproti stejnému období 2016, dostaneme tato čísla:

471 184 736 (červen 2015) vs 455 390 934 (červen 2016)

484 284 753 (červenec 2015) vs 456 893 785 (červenec 2016)

ebf - partner 1

466 951 440 (srpen 2015) vs 443 369 834 (srpen 2016)

Meziroční pokles kolem 5 %. A v roce 2016 jsou navíc započítány zpravodajské části serverů: zet.cz, svobodneforum.cz, tiscali.cz, ac24.cz, globe24.cz.

Text původně vyšel na serveru Databoutique. Lupa jej vydává se souhlasem autora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí jako Head of R&D ve společnosti Socialbakers, zároveň vede Studia nových médií na FF UK.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).