Hlavní navigace

UPC: Na zrušení podmínky must carry pro kabelové televize doplatí zákazníci

3. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
3. 11. 2011

K termínu ukončení digitalizace se váže několik vážných změn, z nichž jednou je mimo jiné zrušení podmínky must carry pro kabelové operátory. Toho se obává například společnost UPC Česká republika, největší hráč na tomto poli u nás. Vyplývá to z vyjádření, které poskytl serveru DigiZone.cz a také Parlamentním listům mluvčí operátora František Malina.

ČTĚTE TAKÉ: Barrandovu a dalším končí licence s koncem digitalizace, říká šéfka vysílací rady

Kabelové společnosti budou podle Maliny v nevýhodě oproti Českým Radiokomunikacím, které šíři základní české programy bezplatně pozemní cestou, a také satelitním operátorům, jichž se podmínka must carry bude nadále týkat. Příslušní vysílatelé si umístění na satelitu hradí a stejně platí i Radiokomunikacím za terestrické šíření svých programů. Nám za šíření samozřejmě neplatí nic, upozorňuje mluvčí UPC a dodává: Dojde-li k ukončení takto vymezené povinnosti must carry, budou kabelové televize a IPTV v konkurenční nevýhodě.

cif 24 - early cena - média

Z ARCHIVU: ČAEK připravuje stížnost EK na „must carry“

UPC, stejně jako ostatní kabeloví operátoři, se obává toho, že milion domácností, které takto přijímají signál, bude diskriminováno oproti „ostatním a satelitním“ rodinám. Je to logické. Zatímco CS Link a Skylink mohou například těžit z toho, že Česká televize nebo Prima mají na satelitu Astra vlastní distribuční trasu, u kabelové TV tomu tak není. To pochopitelně znamená, že za programy, které jsou běžně zdarma, budou muset kabelovky vysílatelům platit. V krajním případě může stát, že tyto celoplošné programy z nabídky kabelových televizí prostě zmizí, upozorňuje Malina.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).