Hlavní navigace

Uplynulý týden mediálně zcela ovládla Česká televize

3. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Uplynulých 168 hodin patří po právu České televizi. Událostí číslo jedna byl bezpochyby fakt, že se jí podařilo získat na poslední chvíli vysílací práva na fotbalové Euro, které se bude v příštím roce konat v Polsku a na Ukrajině. Přesto, že by se mohlo zdát, že tu jsou důležitější události, vypnutí analogového vysílání na Zlínsku a Vsetínsku už bylo v podstatě pouze kosmetickou tečkou za procesem televizní digitalizace. A do třetice Česká televize oznámila jmenování zbylých členů svého vrcholového managementu.

Česká televize získala vysílací práva pro Euro 2012

Na fotbalové Euro, které se bude konat v příštím roce v Polsku a na Ukrajině, se nakonec podívají diváci na obrazovkách České televize, konkrétně na kanálu ČT 4. Veřejnoprávnímu médiu se v úterý podařilo získat vysílací práva. Podmínky a cenu pochopitelně ČT neuvedla. Částka, za kterou veřejnoprávní televize nakonec Euro získala, je ale nižší, než požadoval vlastník vysílacích práv. Nejvíc mě těší, že uděláme radost českým příznivcům fotbalu, kteří nám po celou dobu vyjednávání dávali najevo, že si přejí Euro vidět právě v České televizi. Můžu jim slíbit, že ČT4 připraví jako vždy ten nejlepší sportovní servis, komentoval úspěch svého týmu generální ředitel ČT Petr Dvořák. Podle výkonného ředitele kanálu ČT 4 Jiřího Ponikelského sice byla jednání velice tvrdá, ale na druhou stranu také korektní. Cenu se nakonec podařilo stlačit k maximální hranici, kterou jsme byli schopni akceptovat, uvedl Ponikelský.

Lukáš Polák: Fotbalové Euro 2012 získala po komplikovaných jednáních ČT

Analogové vysílání České televize je minulostí

Česká televize ve středu symbolicky ve 12 hodin a 5 minut uzavřela historii analogového televizního vysílání, když v přímém přenosu ve zpravodajské relaci Polední Události vypnula poslední dva zbylé vysílače takto šířící signál, a to Zlín – Tlustá hora a Vsetín – Bečevná. Při této příležitosti uspořádala ČT tiskovou konferenci, kde přítomné novináře seznámila s tím, jak vůbec digitalizace proběhla a jaké jsou její plány do budoucna. Postup Kavčích hor při digitalizaci pochválil i bývalý šéf Novy a současný generální ředitel ČT Petr Dvořák. Nevěřil jsem tomu, že digitalizace ve stanovených termínech doběhne. Zjistil jsem, že tahounem byla České televize tím, že uvolnila kmitočty po analogovém kanálu ČT 2, uvedl Dvořák. ČT podle jeho slov také pomohla digitalizaci tím, že uvolnila z reklamy část peněz právě na její fond. V tuto chvíli vysíláme digitálně v podstatě na celém území České republiky, dodal generální ředitel veřejnoprávní­ho média.

Pavel Dvořák, Rudolf Pop, Petr Dvořák 500

Česká televize má zdigitalizováno. Její zástupci i předseda Českého telekomunikačního úřadu jsou spokojeni. (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Tahounem zemské digitalizace byla Česká televize. Přiznal to i bývalý šéf Novy
Lukáš Polák: Šéf ČTÚ: Digitalizace proběhla hladce, ale proces jednoduchý nebyl

Kavčí hory mají kompletní vrcholný management

Bývalá programová ředitelka televize Prima Jana Kasalová, někdejší marketingový ředitel Primy Jan Svoboda a bývalá ředitelka oddělení komunikace Českých aerolinií Daniela Němcová doplnili nejužší vedení České televize. Kasalová, která v minulosti dvakrát kandidovala na generální ředitelku ČT a dostala se až do finále, a Svoboda, který byl protivníkem nynějšího šéfa ČT v letošním konkurzu, se funkcí ujaly ve čtvrtek, Němcová pak od Nového roku. Kasalová se stane ředitelkou vývoje programových formátů, Svoboda bude obchodním a marketingovým ředitelem a Němcová ředitelkou vnější i vnitřní komunikace. Na středeční tiskové konferenci ČT v Praze to oznámil generální ředitel ČT Petr Dvořák. Technickým ředitelem ČT po Novém roce zůstane Rudolf Pop a vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš, který měl za Dvořákova předchůdce Jiřího Janečka na starosti projekt restrukturalizace ČT, se stane ředitelem projektové kanceláře ČT.

Jan Svoboda 500

Do vrcholného managementu České televize zamířil i jeden z kandidátů na generálního ředitele České televize Jan Svoboda (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Do vedení České televize nově nastupují Kasalová, Svoboda a Němcová

Stručně

Odpojované regionální vysílání studií RTA v rámci celoplošného vysílání televize Prima by mělo zůstat zachováno i po Novém roce. Přeje si to tak Regionální televizní agentura (RTA), která odmítá rozhodnutí Primy přejít od 1. ledna na vysílání podle nové licence pro celoplošný rodinný program Prima Family, který s regionálními zpravodajskými bloky nepočítá a nemá je ani ve svých licenčních podmínkách. RTA o tom informovala prostřednictvím tiskové zprávy.

Jan Potůček: RTA trvá na zachování vstupů regionů do vysílání Primy i po Novém roce

Moravskoslezský kraj se brzy dočká několika nových regionálních a lokálních multiplexů pro zemskou digitální televizi. Ostravská televize Polar a klimkovická společnost Local TV Plus chystají pokrýt signálem DVB-T Opavsko, Bruntálsko, Krnov, Rýmařov a okolí. Ve všech těchto lokalitách chce televize Polar zahájit celodenní vysílání vlastního programu, a multiplexy by měly zároveň nabízet i celodenní vysílání programu Local TV Plus, který je nyní dostupný v klimkovickém multiplexu na kanálech 28 a 59.

Jan Potůček: Opava, Krnov a Bruntál se mají dočkat lokálních multiplexů DVB-T

Ostravská televize Polar musí opustit regionální televizní multiplex v Klimkovicích na Ostravsku, kde vysílá v pravidelných regionálních vstupech v rámci lokálního programu Local TV Plus. Provozovatel multiplexu, společnost B plus TV, totiž stanici vypověděla smlouvu. B plus TV i Local TV Plus mají shodné majitele a připravují rozšiřování klimkovického multiplexu do dalších lokalit na Ostravsku. Televize Polar měla zájem se na tomto vysílání podílet.

Jan Potůček: TV Polar musí odejít z klimkovického multiplexu, vypověděli jí smlouvu

Mux 3 - pokrytí Ostrava Hladnov

S takhle velkým zásahem Ostravska bohužel televize Polar počítat nemůže (Zdroj: Czech Digital Group)

Žilinská regionální televize TV Patriot by měla dnes v poledne zahájit vysílání prostřednictvím satelitu Astra 3B na pozici 23,5 stupně východně. Distribuci jejího signálu bude technicky zajišťovat telekomunikační operátor Towercom na novém transpondéru (frekvenci), který v budoucnu poslouží i pro šíření dalších slovenských stanic například STV, TV JOJ, Markíza a dalších.

Lukáš Polák: Slovenská TV Patriot vstupuje na pozici satelitního CS Linku a Skylinku

Pokud jste čekali, že televize Nova v neděli zvítězí nad show Česko Slovensko má talent velmi výrazným vítězstvím, pak byste se mýlili. Úspěch filmů Ženy v pokušení nebo Doktor od jezera hrochů, kdy česká komerční jednička atakovala dvoumilionovou hranici, se neopakoval. Přesto Nova zaznamenala díky premiéře filmu Kajínek vítězství. Nad Primou měla náskok téměř 200 tisíc diváků.

Lukáš Polák: Kajínek porazil finále Talentu. Nejúspěšnější byl ale sobotní Slavík

BRAND24

Další bleskovou změnu ve čtvrtečním a pátečním večerním programu chystá televize Prima. Teprve po dvou odvysílaných dílech stáhne novou čtvrteční reality show To dáš! a nahradí ji od 21:20 reprízami dřívějších řad kulinářského pořadu Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem. Na pátek večer od 20 hodin pak vrátí zahraniční komedie a Show Jana Krause posune do původního času od 22:10 místo nynějších 21:05, kdy v přímé konkurenci Všechnopárty České televize prohrával. Změny platí již od tohoto týdne.

Jan Potůček: To dáš! na Primě končí, Show Jana Krause se vrací do původního času

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

  • Přidělení vysílacích práv pro Českou republiku veřejnoprávní ČT.
    30 %
  • Ukončení analogového vysílání na Zlínsku a Vsetínsku
    39 %
  • Jmenování zbylých členů top managementu ČT
    3 %
  • Jiná
    16 %
  • Nevím
    11 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).