Hlavní navigace

Ústavní soud po letech posvětil diginovelu, která odblokovala soudem zrušené TV licence

7. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zákonodárci v roce 2007 schválili změnu zákona, kterou vrátili původním šesti vítězům licenčního řízení na nové digitální televize oprávnění pro vysílání

Za správný označil Ústavní soud postup Poslanecké sněmovny, která v roce 2007 schválila tzv. diginovelu vysílacího zákona, jež umožnila šesti vítězům licenčního řízení na první celoplošní digitální televize zahájit vysílání. Licence jim totiž krátce po udělení zablokovalo soudní řízení, které vyvolali neúspěšní účastníci tendru, včetně televizí Nova a Prima. Novela umožnila vítězům soutěže požádat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o vydání kompenzačních licencí, na které jim vznikl nárok.

K TÉMATU: Společnost Minority soudně napadla udělování kompenzačních licencí

Postup zákonodárců se naopak nezdál Nejvyššímu správnímu soudu, který navrhoval zrušit několik bodů ve sporné novele. Ústavní soud nakonec konstatoval, že postup poslanců byl sice nestandardní, protože zákon vstoupil do probíhajících soudních řízení a v podstatě je jednostranně vyřešil bez možnosti odvolání. Ústavní soudci ale podle agentury ČTK míní, že v daném případě byl veřejný zájem na úspěšném završení procesu digitalizace televizního vysílání důležitější než nestandardní změna pravidel „v průběhu hry“.

ČTĚTE TAKÉ: Minority: Licenci ať dostanou všichni, operátor multiplexu si vybere

Rozhodnutí Ústavního soudu přichází v době, kdy už nemůže nic ovlivnit. Kompenzační licence mohla šestice původních vítězů licenčního řízení z roku 2006 využít jen do konce procesu televizní digitalizace, tedy spuštění všech digitálních vysílačů. K tomu došlo loni na podzim. Kompenzační licenci nakonec využily jen dvě televize – zpravodajská Z1, která po dvou letech ukončila vysílání a plnoformátová TV Barrandov, jež vysílá dosud, ale od roku 2011 na základě nové, řádné licence.

ROZHOVOR: Jiří Chvojka: Minority chce vysílat, nejsme zdržovači digitalizace

Tipy C

Naopak plánované celoplošné televize RTA, TV Febio, Óčko a TV Pohoda nikdy kompenzační licence nevyužily. RTA si o ni požádala, získala ji, ale nezahájila celoplošné vysílání, Óčko o její vydání nepožádalo a vysílá na základě licence pro kabelové a satelitní vysílání jako program převzatý z těchto platforem. TV Pohoda sice loni na podzim požádala o kompenzační licenci a získala ji, ale stalo se tak pouhé dva týdny před dokončením digitalizace a tedy i její platnosti. Proto ji provozovatel Pohody vrátil a požádal si o licenci novou, řádnou, na jejímž základě začal vysílat letos v červnu.

Televize Febio, asi nejambiciózní projekt z původní šestice vítězů licenčního řízení, skončila pouze u příprav a protože nezískala investora, o licenci nepožádala a vysílání nezahájila. Jednání Ústavního soudu, na který se obrátil Nejvyšší správní soud, iniciovala společnost Minority, která se v licenčním řízení ucházela o oprávnění pro svoji televizi 5TV. Obdobně laděný program nyní vznikl pod vedením pražské TV Metropol, dokonce pod obdobným názvem Pětka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).