Hlavní navigace

V CS Linku bylo poslední dva měsíce velmi živo

13. 12. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V posledních týdnech bylo v satelitní platformě CS Link živo. Začalo v ní vysílat šest nových programů – Nova Cinema, Spektrum, Viasat Explorer, Viasat History, Spice a JimJam, dětský blok spustil i kanál CS Film. Do nabídky navíc byla zařazena i Slovenská televize. Kanály přibyly jak pro vlastníky kartiček společnosti Trade and Technology, tak i Gital. První jmenovaná společnost navíc uvedla na trh balíček MULTI a podle České televize ne zrovna levnou TT Kartu ČT. Tolik událostí si určitě zaslouží samostatný článek.

V CS Linku zahájila vysílání televize na podporu digitalizace

Poslední dva měsíce byly pro českou satelitní platformu CS Link velmi živé. 19. října zahájila v tomto balíku českých programů vysílání první televize u nás zaměřená na propagaci digitálního vysílání. Na otázku, jak se jí to daří, už jsme odpověděli v článku CS Link TV má propagovat digitalizaci. Jak se mu to daří? Na programu CS Link TV najdou prostor k vysílání také nově vznikající české televizní stanice, české vysoké školy a tvorba nových mladých tvůrců, uvádí na svém webu provozovatel stanice, společnost Media Vision. Vysílání CS Link TV lze naladit ze satelitu Astra 1E v paketu CS Link na pozici 23,5° východně. Program není kódován, a pro příjem tedy není vyžadována dekódovací karta.

Jak je to ale v reálu? Opravdu je program tak revoluční, jak o sobě tvrdí? Pozitiva jsou v tom, že se divák dozví něco o vysílání družic do vesmíru, jak fungují, a jak např. nainstalovat satelitní komplet. Tady bych kladný výčet pro kanál asi ukončil. Od programu divák očekává především obrazovou kvalitu, alespoň takovou, aby ho bylo možné v rozumné míře sledovat. Kanál má ale velmi špatnou obrazovou kvalitu a určitě nedosahuje takových hodnot, jaké jsou uvedeny na odborném serveru SatcoDX, tedy datového toku téměř dva a půl megabitu.

JimJam screen

JimJam – Kanál, jehož vysílání potěšilo v CS Linku ty nejmenší. (foto: Lukáš Polák, DigiZone)

Nové programy u obou distributorů satelitních karet

V sobotu 10. listopadu došlo v satelitní platformě CS Link k zařazení dokumentárního kanálu Spektrum. Jeho vysílání je určeno pouze pro majitele karet Gital. Kdo se těšil, že získá tento program za rozumnou cenu, čekalo ho zklamání. Měsíčně za něj divák zaplatí 200 Kč, roční předplatné vyjde na 1500 Kč. Gital nabízí možnost předplatit si Spektrum také ve „zvýhodněném“ balíčku s filmovým kanálem HBO. Jeden měsíc ho pak vyjde na 500 Kč a rok na 2600 Kč.

Další novinkou u Gitalu bylo zařazení dopoledního programového bloku pro děti na své karty. CS Film dětem vysílá od 4. prosince pořady určené pro děti ve věku od jednoho roku do dvanácti let a je zaměřen výhradně na domácí tvorbu. Dopolední blok přináší denně od 6:30 do 12 hodin animované pohádky, jako např. Pojďte, pane, budeme si hrát, Povídání o pejskovi a kočičce, O kocourovi Mikešovi nebo Mach a Šebestová. CS Film v tuto dobu konkuruje ve vysílání novému kanálu JimJam.

Jelikož se společnosti Trade and Technology nepodařilo dovézt do úspěšného konce jednání se společností Media Vision, která je provozovatelem CS Linku, o zařazení dokumentárního kanálu Spektrum do nabídky, rozhodla se ve spolupráci se společností TBDS, bývalé slovenské Radiokomunikácie, zařadit do svého balíku Viasaty Explorer a History. Truchlit nemuseli ani malí televizní diváci. Do nabídky kódovaných stanic v CS Linku přibyla i dětská televize JimJam.

Slovenská televize legálně také v Česku

Co se týká zařazení kanálů Slovenské televize (Jednotka a Dvojka) pro české diváky, dočkali se jich jak majitelé karet Gital, tak i Trade and Technology. U první společnosti nebyl s touto akcí žádný problém, protože firma není zatížena tak jako její konkurence tím, že by s sebou táhla starou generaci karet. Mnozí fundování odborníci tvrdili, že se nám to nemůže podařit, ale našim technikům se to nakonec podařilo, prohlásil radostně výkonný ředitel společnosti Jaromír Glisník. Z tohoto důvodu společnost Trade and Technology spustila ve Sky Linku dvě nové pozice STV1 TT a STV2 TT, které jsou v podstatě virtuálními kanály k STV1 a STV2 a problém technicky vyřešily.

Nova Cinema zdarma? Jedině pro diváky, distributoři ji platí

Původně měl být nový filmový kanál Nova Cinema nabízen zdarma jak pro diváky, tak i pro distributory karet. To byla představa samotné televize Nova. Když se ale nakonec vedení dozvědělo, že ji kabeloví operátoři chtějí zařadit pouze do vyšších programových nabídek, protože pro ni nemají v základním balíčku kapacitu, couvlo a nadiktovalo distributorům karet pro příjem placených kanálů cenu.

Distributoři programů v CS Linku

Tabulka ukazuje, které kanály kdo distribuuje (zdroj: Trade and Techlology)

Nová strategie – kanály nabízené formou balíčku

Ostravská firma Trade and Technology uvedla na trh novinku, která nebyla dosud u platformy CS Link obvyklá, respektive nebyla nabízena vůbec. Zavedla balíček sedmi programů (Filmbox, Nonstop Kino, Viasat Explorer/Spice, Viasat History, JimJam a Galaxie sport) za cenu 222 korun měsíčně. Řada diváků byla spokojena, protože spolu s kanálem, o který měli zájem, získala za rozumnou cenu možnost sledovat i dalších šest kanálů. Někteří, především mužská část publika, sledující Galaxii sport, ale byli naopak velmi rozhořčení. Neměli totiž už jinou možnost, jak kanál sledovat, než si zaplatit za celý balík. Kanály nabízené ve službě MULTI, jak se nový produkt společnosti Trade and Technology jmenuje, totiž už není možné předplatit samostatně. Proto se mnozí dokonce rozhodli pro odchod ke konkurenci.

Důvodem, proč jsme zavedli nový balíček MULTI, bylo to, že dlouhodobě stagnoval počet předplatitelů placené televize. Kdyby počet diváků stagnoval na velkém počtu, tak je to v pořádku, ale on byl na malém čísle, uvedl jeden z důvodů pro přechod na novou strategii Jaromír Glisník. Pouze Galaxie sport měla něco málo přes pět procent, dodal. V současné době je u společnosti aktivovaných přibližně dvě stě tisíc karet, ale diváků, kteří si měli zájem předplácet kanály jednotlivě, je pouze zlomek. Problémem byla stagnace na malém počtu, konstatoval Glisník. Pro rodinu, která si vezme několik žánrů, začala být naše nabídka drahá. Ve srovnání s jinými to přestalo být výhodně, jmenoval hlavní důvod pro volbu balíčku MULTI Jaromír Glisník.

BRAND24

TT Karta ČT big

TT Karta ČT – Produkt, který se setkal u vedení ČT s negativním ohlasem kvůli ceně.

TT Karta ČT – produkt pro dekódování kanálů České televize

Negativní ohlas ze strany České televize vyvolal produkt společnosti Trade and Technology – TT Karta ČT. Šéf projektu Digitalizace ČT Pavel Hanuš minulý týden našemu serveru řekl, že 599 Kč pro ni není finální cena. S programy České televize není možné obchodovat, konstatoval Hanuš. Tento produkt představila společnost Trade and Technology prodejcům 30. listopadu na setkání v Ostravě a slouží k neomezenému sledování programů ČT. Uděláme marži, která vás neurazí, ale nemyslím si, že by vám zákazníci rvali karty z ruky, řekl na meetingu výkonný ředitel společnosti Jaromír Glisník. TT Karta ČT je firmou dotována. Je to tak trochu adrenalinová záležitost, ale myslím si, že už nebylo možné dále odolávat tlaku, který byl na nás vyvíjen, dodal Glisník.

Který z nových kanálů jste přivítali v CS Linku nejvíce?

  • Spektrum
    5 %
  • CS Link TV.
    1 %
  • Viasat Explorer.
    8 %
  • Viasat History.
    7 %
  • Spice.
    1 %
  • JimJam.
    4 %
  • Nova Cinema.
    12 %
  • Dětský blok CS Filmu.
    3 %
  • Programy STV (Jednotka a Dvojka).
    26 %
  • Žádný
    7 %
  • Nemám možnost příjímat platformu CS Link.
    25 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).