Hlavní navigace

V přechodové síti Českých Radiokomunikací chybí kanály Novy, Prima připravuje obchodní model

1. 3. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc
Dnes spuštěná DVB-T2 přechodová síť nabízí jedenáct kanálů z portfolia televizních skupin Prima, Barrandov, Óčko a Šlágr. V EPG jsou označeny příznakem T2.

Slavnostního spuštění první části přechodové DVB-T2 sítě Českých Radiokomunikací z vysílače na pražském Žižkově se kromě zástupce operátora zúčastnili i vysílatelé a státní úředníci z dotčených resortů. Úvodní slovo obstaral ředitel odboru elektronických komunikací na ministerstvu průmyslu o obchodu Luděk Schneider, který ocenil spuštění přechodové sítě a dodal, že by svým signálem měla pokrýt Českou republiku během jednoho roku. V současnosti přechodová síť Českých Radiokomunikací vysílá ze Žižkova a středočeského Cukráku a pokrývá 25,9 procenta obyvatel České republiky.

NAPSALI JSME: Evolveo Omega T2 – terestrický FTA přijímač pro platformu DVB-T2 a formát H.265/HEVC

DVB-T2 ověřeno: ČRa zařazují do seznamu další přístroje. Konečně je tu i nový set-top box

Souběh má i sociální charakter

Ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer zdůraznil sociální charakter souběžného vysílání, které umožní, aby diváci nebyli nuceni kupovat televize v jednom okamžiku, a umožní potřebnou osvětu, která pomůže při koupi vhodného přijímače. Reálná doba souběhu bude dosahovat dvou let. Gebauer také zdůraznil finanční náročnost celého přechodu, ale jak zmínil, pokud se započte budoucí výběrové řízení na uvolněné frekvence, které zaplatí mobilní operátoři, stát na celém procesu určitě neprodělá. Kromě chystané diginovely, která by měla v dohledné době doputovat do parlamentu, ale bude podle Gebauera potřeba změnit také další zákony, aby se mohla naplnit vládou schválená strategie přechodu.


Autor: Karel Choc

Martin Gebauer

Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák zdůraznil, že zemské televizní vysílání je jedinou bezplatnou platformou, a proto také věří v budoucí bezproblémovou koexistenci širokopásmového internetu a televizního vysílání. DVB-T2 znamená budoucnost i pro ředitele televize Prima Marka Singera. Aktuální plán přechodu musí být dodržen a ideálně i zrychlen, protože technologie ani konkurence nečekají. DVB-T2 pro nás není luxus, ale nutnost. V současnosti dokončujeme obchodní nabídku a související modely, čeká nás tedy ještě hodně práce, ale DVB-T2 považujeme určitě za zajímavou platformu pro diváky, uvedl Singer.

Ředitel televize Óčko Štěpán Wolde připomněl, že Óčko do DVB-T vstoupilo později než velké televize. Ale bylo to správné rozhodnutí strategicky i obchodně, proto je pro nás DVB-T2 možná i důležitější. Hlavně pak proto, že cílíme na mladé diváky, kteří očekávají kvalitu, multiplatformnost a interaktivitu, shrnul Wolde.

Změny se týkají jen STA

Marcel Procházka, ředitel Českých Radiokomunikací pro oblast regulace a strategie, zopakoval důležitost výběru standardu DVB-T2 a kodeku HEVC, který pro přechod na DVB-T2 zvolilo i Německo. Aktuálně spuštěná přechodová síť poběží po celou dobu přechodu, čekají nás tedy více než dva roky souběhu mezi DVB-T a T2. Procházka neočekává v dohledné době nástup nových standardů, zmínil třeba hypotetickou DVB-T3 nebo HEVC4 a zmínil související garanci dlouhého fungování aktuálních modelů přijímačů. Důležité je podle Procházky také využití stávajících vysílacích lokalit. Nebude tak nutno měnit směřování antén, stačí koupě nového televizoru nebo set-top boxu, vysvětlil Procházka.


Autor: Karel Choc

Část prezentace Marcela Procházky

V současnosti je na českém trhu více než šest stovek DVB-T2 certifikovaných přijímačů, penetraci mezi diváky odhaduje Procházka na deset procent. Technická změna pro příjem nového standardu bude potřeba pouze u společných televizních antén, které budou vyžadovat výměnu vložek, tedy zásah odborné firmy v řádu pár tisíců korun. STA využívá podle Procházkova odhadu zhruba čtyřicet procent domácností využívajících pozemní příjem.

Dostavěno by mělo být v prvním pololetí příštího roku

Výstavbu aktuální přechodové sítě chtějí České Radiokomunikace dokončit v prvním čtvrtletí roku 2018, kdy dosáhne pokrytí 98 procent. V prvním pololetí letošního roku by se měly spustit vysílače v Ostravě a v Brně. Od svého spuštění nabídne přechodová síť stejné služby, na jaké jsou diváci zvyklí, jako je EPG, teletext nebo HbbTV, dodal Procházka. Přechodová síť je primárně určena pro zákazníky Českých Radiokomunikací a její financování označil Procházka za komplikovaný proces, protože přechodové vysílání bude vysílatelům kompenzováno. Uvažuje se i o kompenzacích sociálních, pro domovy důchodců a další sociální ústavy by měla být možnost kompenzace na nákup set-top boxů, upozornil Procházka.

Primární síť DVB-T2 vysílačů ČRa bez dokrývačů (z prezentace Marcela Procházky - pro zvětšení klikněte na obrázek).
Autor: Karel Choc

Primární síť DVB-T2 vysílačů ČRa bez dokrývačů podle prezentace Marcela Procházky
(pro zvětšení klikněte na obrázek).

K absenci kanálů TV Nova Gebauer uvedl strohé prohlášení, že mediální skupina Nova dostala stejnou nabídku jako všichni klienti. V tuto chvíli nemáme odpověď, uvedl Gebauer. Náklady na straně Českých Radiokomunikací týkající se přechodu na DVB-T2 dosahují stovek milionů korun, celkově se hovoří o částce jedné miliardy. Miliony korun ročně na svoji modernizaci vydává ročně podle Singera i televize Prima. Singer zároveň označil otázku placených kanálů za předčasnou.

KL24


Autor: Karel Choc

Štěpán Wolde a Marek Singer

K absenci HD kanálů v přechodové síti Procházka zopakoval technické limity v kapacitě přechodové sítě. Proto nemůžeme vysílat s výrazně vyšší kvalitou, než je ta současná. Budeme se snažit garantovat velmi kvalitní SD rozlišení, vysvětlil Procházka. Kapacita přechodové sítě je sedm HD kanálů a v dnešním nastavení nějakých patnáct až dvacet SD programů.

Harmonogram vypínání a zapínání dalších vysílačů bude součástí technického plánu přechodu, který se bude připravovat během následujících měsíců na půdě ministerstva průmyslu a obchodu a hotov by měl být do konce roku. Jak serveru DigiZone sdělil předseda expertní komise MPO Pavel Dvořák, během prvního pololetí by také mělo být vypsáno výběrové řízení na realizátora informační kampaně. Finální počet multiplexů záleží na zmiňovaném technickém plánu přechodu, který stanoví finální počet sítí, vládou schválená strategie počítá s pěti až šesti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).