Hlavní navigace

V TEN-34 už je opět cache

4. 9. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

CESNET vydal oficiální prohlášení o nasazení Cisco Cache Engine v síti TEN-34 CZ.

Podle tiskového prohlášení se CESNET do měsíce chystá zavést na své zahraniční lince Cisco Cache Engine, tj. pravděpodobně onu transparentní proxy cache, které si v půlce srpna všimnul Marek. I když v prohlášení se o transparentnosti výslovně nic nepíše. Pro jistotu?

Situace je trochu odlišná od červnového faux pais s testováním vypůjčené transparentní proxy cache, na které nejvíce zareagovali čeští webmasteři. Je vidět, že CESNET se z tohoto skandálu poučil a zmoudřel (neboť modřejší ustoupí, aneb ústup IBM z trhu OS :). Za prvé, vydal prohlášení dříve, než nasadil cache do rutinního provozu, což je chvályhodné. A za druhé, cache je nasazena jen na zahraniční lince.

A tady se dostávám k opatrné formulaci, a to že „instalace Cisco Cache Engine nijak neovlivní přístupy k WWW stránkám umístěným v síti TEN-34 CZ, CESNETu a u poskytovate­lů,kteří mají s TEN-34 CZ nebo CESNETem uzavřen peering“. To totiž není totéž, jako říci, že neovlivní WWW servery v doméně .cz, popř. třeba v autonomních systémech českých ISP. Já, jsa spíše technicky nadán, se tomu nedivím, protože by to bylo technicky neúnosné.

Nicméně se opět ukazuje, jak důležitý může být peering právě s CESNETem. Rozhodně se nechci posmívat webmasterům, jejichž servery jsou umístěn např. u NetForce (jako třeba Mobil server, že). Jenom budou muset počítat s tím, že místo tisíců přístupů najdou v logu jen záznam od c-engine1.ten34.ces.net. Což znamená jen tolik, že pro počítání statistiky budou muset použít nějakou komplikovanější metodu.

Lupa je umístěna u PVT, a ti peering s CESNETem mají. :-P Ale nebudu zas až tak škodolibý… Zajímavá je například situace Bohemia.Net, který peering přímo s CESNETem nemá, ale je připojen k Ebone, stejně jako CESNET, a tím otázku peeringu šalamounsky vyřešil. Což nás na Lupě dokonce vedlo k tomu, že v tabulce peeringu jsme do odpovídající kolonky napsali Ebone. Ovšem servery umístěné u Bohemia.Net jsou až za cachí.

Ona myšlenka necachovat peeringové linky je vůbec zajímavá. Jako by tím CESNET chtěl říci, že vytížení jejich linky do NIXu je natolik mizivé, že ani nestojí za to omezovat na ní provoz nasazením transparentní cache. Přitom všichni víme, že pravý opak je pravdou. :( Ale možná je to přece jen s vytížením té jejich zahraniční linky o něco kritičtější…

Petr Tesařík

MMF24


Starší, související články:

* V TEN-34 CZ už je zase transparentní proxy cache
* CESNET ještě jednou
* CESNET boduje!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).