Hlavní navigace

Václav Kasík: Rádio Wave v analogu vypnu, nic jiného mi nezbývá

16. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
16. 7. 2008

Český rozhlas skutečně ukončí k 31. srpnu analogové vysílání stanice ČRo 4 – Rádio Wave ze středočeského vysílače Cukrák. Lidovým novinám to řekl generální ředitel ČRo Václav Kasík. Jsou zde dva velmi důležité regulační a kontrolní orgány, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Rada ČRo, názor těchto orgánů je jasný a já tím pádem nemám na vybranou. Zachovám se podle jejich názoru, řekl LN.

ROZHOVOR: Dana Jaklová: Nejsem proti Rádiu Wave, ale v analogu nemá co dělat

V praxi to bude znamenat, že Rádio Wave odejde z analogu. Na konci srpna, dodal Kasík. Sám generální ředitel ČRo ale ještě nedávno tvrdil, že analogovým vysíláním Rádio Wave zákon neporušuje a tudíž není důvod je vypínat. Koncem května ale Rada ČRo Kasíkovi odhlasovala výtku kvůli „nedodržování zákona“, kterého se má dopouštět tím, že analogový signál Rádia Wave nevypnul. Radní si tím otevřeli cestu ke Kasíkově odvolání, protože přes hlasováním o odvolání musí generálního ředitele upozornit na porušování zákona.

Síla těchto orgánů je tak velká, že skutečně na vybranou nemám, vysvětluje Kasík. Rádio Wave v analogu by podle něj nevydrželo ani poté, co by jej rada případně odvolala. To by asi bylo pouze oddálení vypnutí Wave, protože můj nástupce by nepochybně ve svém kandidátském projevu neopomněl říci, že Wave musí vypnout, řekl Kasík LN.

Po ukončení analogového vysílání Rádia Wave obsadí frekvenci 100,7 MHz na vysílači Cukrák patrně celoplošný okruh ČRo 2 – Praha, který má v metropoli horší pokrytí. Kasík odmítnul dřívější informaci zpravodajského serveru iDnes.cz, že po vypnutí analogového vysílání Rádia Wave rozhlas sníží jeho roční rozpočet z dvaceti na dva miliony korun a propustí většinu jeho zaměstnanců.

BRAND24

Program Rádia Wave dozná podle Kasíka jen dílčích změn, protože už nepůjde o regionální studio, ale de facto celoplošnou stanici. Takovou definici ale už v úterý pro server DigiZone.cz odmítla místopředsedkyně a radní ČRo Dana Jaklová, podle níž je Rádio Wave čistě digitální okruh a jeho zařazení mezi celoplošné stanice ČRo by museli schválit poslanci změnou zákona o ČRo.

Po ukončení analogového vysílání Rádia Wave posluchači naladí jeho program v zemské digitální síti A s programy České televize a Novy, po Internetu na adrese www.radiowave.cz, na satelitní pozici 23,5 stupně východně a v nabídce kabelových a IPTV operátorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).