Hlavní navigace

Valve má problém. Steam API je používáno pro nelegální sázení

19. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Valve
Celé je to ale nakonec opět ukázka toho, jak se umělé (herní) měny i předměty dokáží proměnit v reálné peníze. Málokdy legálně a poctivě.

Podle VIRTUAL WEAPONS ARE TURNING TEEN GAMERS INTO SERIOUS GAMBLERS z dubna tohoto roku dosahuje trh s virtuálními zbraněmi poměrně závratných výšin. Bloomberg zmiňuje 2,3 miliardy dolarů, které se nacházejí v online sázkách. Celé se to týká hry Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) a toho, že umožňuje modifikovat (hlavně dekorativně) zbraně, které pak hráči mohou kupovat a prodávat.

Právě virtuální „obchodovatelné“ zbraně jsou jedním z důvodů, proč se z dříve opomíjené CS:GO stal hit, který dnes hraje skoro 400 tisíc lidí. Hru samotnou Valve prodalo v 21 milionech kopií a získalo 567 milionů dolarů. Podstatné je, že se virtuální zbraně prodávají za skutečné peníze a součástí ekosystému se stal i systém sázek, kde právě zbraně hrají zásadní roli.

Ze hry se totiž stala populární platforma pro e-sportovní klání různých týmů. A uživatelé používají virtuální zbraně pořízené za skutečné peníze jako žetony, kterými pak sázejí na výsledky zápasů (her) v CS:GO. 

Sázkový systém přitom využívá software Valve. Napojení na Steam je ale problém, pravidla užívání sázky zakazují. A to nejen proto, že okolo sázek a obchodování s virtuálními předměty se točí i dost podvodných aktivit. Další nepříjemností pro Valve je i to, že z každého prodeje, který projde jejich systémem, vlastně může získávat peníze (15 % z objemu, jak uvádí články popisující kauzu) – pokud to daný sázkový systém neobejde. Z hlediska práva je něco takového nelegální – provozování sázek je regulováno a přísně hlídáno prakticky kdekoliv na světě.

Valve nakonec po měsících došla trpělivost a podle Valve to crack down on Counter-strike: Global Offensive gambling via the Steam API se chystá zasáhnout. Sama firma o tom informuje v In-Game Item Trading Update, kde upozorňuje na to, že se sázkami a prodeji nemá nic společného, neprovozuje je, ani do nich není nijak zapojená. A zdůrazňuje, že ze zmíněných sázkových systémů nemá žádné příjmy.

cif 24 - early cena - média

Nelegální sázky v CS:GO prostě jenom využívají API Steamu. Nejprve pro identifikaci uživatele a vlastníka hry a předmětů. Poté pro předání dalších potřebných informací. Vedle interakce se skutečnými uživateli navíc vznikají robotické účty, které se ale chovají jako „běžný“ uživatel. 

Steam slibuje, že proti těmto aktivitám zasáhne. A je nejvyšší čas - Valve už řeší žalobu, kterou na firmu někdo podal v červnu právě kvůli provozování nelegálních online sázek. Není tedy vlastně ani příliš divu, že se Valve začíná aktivně bránit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).