Hlavní navigace

Veletrh IFA 2015 v Berlíně nabídl kvalitní LCD i překvapivé OLED

7. 9. 2015
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Messe Berlin
Na televizní trh vstupuje další výrobce televizorů OLED. Společnosti LG, která zůstala ve hře o budoucnost osamocena, se nyní staví po bok Panasonic.

Letošní berlínská IFA, konající se od 4. do 9. září, takže ještě pár dnů, protože článek vychází v pondělí sedmého, nabízí mnohé. Tím naprosto nejzásadnějším je však to, že přinesla vstup nového výrobce do segmentu televizorů s technologií OLED. O tom, že to Panasonic hodlá udělat, jsme vás jako první, a mám pocit, že hodně dlouho i jako jediní, informovali v zimní reportáži z Frankfurtu, kde tento výrobce uváděl kolekci pro sezónu 2015/16.

O co jde, jste se mohli dozvědět už z titulku článku – Panasonic 2015: pohodový Firefox, OLED za 10 až 12 měsíců…

Tehdy mi pracovník firmy (ryze neoficiálně, pochopitelně) na můj přímý dotaz před prototypem kdy tedy budou vaše OLED? odpověděl tak, jako v titulku, a mezi řečí k tomu dodal možná už za šest…

Nyní Panasonic zmiňovaný krok opravdu udělal a pokud vše klapne a televizor se v říjnu opravdu začne prodávat, bude to jako šoková vlna. Jsem totiž přesvědčen o tom, že Panasonic není ani LG, ani Samsung, aby OLED uvedli, pak je stáhli či omezili a řešili výrobní problémy.

Pokud tohle Panasonic udělal, má podle mého všechno vyřešeno, stojí si za kvalitou i za výrobou, která mimochodem probíhá jinak než u LG, a ne že bych ji nechtěl vidět!

Tak nějak mě napadá ještě druhá a poslední varianta: „nebo mu hodně teče do bot…“

Ale to jsem odbočil, resp. si trochu zafilozofoval, takže se vraťme do víru berlínských událostí.

Pokud si budete chtít zjistit, kde Panasonic, Samsung a další výrobci vystavují, stačí si jen stáhnout aplikaci „IFA 2015“ do svého mobilu. Letos je to tuším podruhé, co je k dispozici, i když loni mi na veletrhu tvrdili, že nic nemají a nutili mi dvoukilový papírový katalog.

Aplikace nabídne nejen 2D/3D mapy a seznam vystavovatelů, ale i produktové skupiny, a dokonce i konkrétní výrobky a trasu z bodu A do bodu B.

Šikovná záležitost. Bohužel stále jen v němčině.

A víte, co je na tom nejparadoxnější? Když si například přes aplikaci najdete „Beurer SE 80 Sleep Expert Bluetooth“, což je bezdrátový spánkový senzor, kterých se vyrojilo hned několik, máte tu popis jen v němčině. Když si ale totéž vyhledáte přes webovou stránku Messe Berlin (IFA), vidíte i popis v angličtině.

Sice není tak obsáhlý, ale je tu.

Proč se nepracuje s jednou datovou základnou tak, jako by to dělal každý rozumný člověk, je další záhadou technologického vesmíru kolem nás.

Samsung se rozmáchl i letos. A i letos s Miss IFA 2015…
Autor: Messe Berlin

Samsung se rozmáchl i letos. A i letos s Miss IFA 2015…

Přehrávače nejen streamovaného Ultra HD (4K) se stále opožďují

Ty měly být původně uváděny už v roce 2014 a poté zkraje roku 2015. V prvním případě toho moc uvedeno nebylo a proslýchalo se něco o nedostatku dekódovacích čipů. V druhém se dočkaly jen některé trhy (a některé VOD služby jako Netflix) a ani dlouho slibovaný Philips Media Player (4K) nebyl. Ten má být – podle aktuálních zpráv – pro zaregistrované uživatele, kterým byl přislíben při nákupu některého ze špičkových televizorů Philips, do konce tohoto roku. Zda jim tentokráte už konečně dorazí, je další otázkou. Poslední termín byl tuším někdy před létem.

Letošním…

Situace kolem multimediálních 4K přehrávačů vhodných i pro streamování je dnes myslím u masových výrobců zřejmější. Ti totiž raději finišovali s návrhem přehrávače Blu-ray kompatibilního s Ultra HD (4K), k čemuž jsou nepochybně tlačeni i hollywoodskými studii. Jeden takový ukázal i Samsung s tím, že by měl přijít na trh na počátku příštího roku, a pozadu nezůstávají ani ostatní.

Faktem ale zůstává, že univerzálním a volně zakoupitelným přehrávačům Ultra HD (4K) se momentálně věnují především malí výrobci, pro které je to příležitost osvěžit segment multimediálních přehrávačů, nebo chcete-li multimediálních center. Jak vše dopadne, teprve uvidíme, ale nejsem si příliš jist tím, že se BD disky pro 4K ujmou. Ostatně už prodeje „obyčejných“ disků BD byly oproti DVD zklamáním a možná se nám tady vytváří jen další DVD audio/SACD, u nichž se ukázalo, že „obyčejné“ cédečko je prostě pro drtivou většinu zákazníků svou kvalitou naprosto dostačující.

LG uvedlo čtyři novinky s obrazovkami typu OLED. Všechny jsou – jak bylo oznámeno už v lednu – Ultra HD (4K). Jiné OLED od LG už ani nebudou a to, co je na trhu je doprodej.
Autor: archiv autora

LG uvedlo čtyři novinky s obrazovkami typu OLED. Všechny jsou – jak bylo oznámeno už v lednu – Ultra HD (4K). Jiné OLED od LG už ani nebudou a to, co je na trhu, je doprodej.

LG: klasicky důraz na OLED

Tento výrobce sám sebe v tiskové zprávě prohlásil za „světovou jedničku ve výrobě 4K OLED televizorů“ a má – samozřejmě – pravdu, a to i přesto, že se k němu právě přidal i Panasonic.

V jeho nové řadě OLED se také nachází první firemní televizor (EF9500 nebo také EF950) s podporou technologie HDR (High Dynamic Range), která zajišťuje posílení dynamického rozsahu jasu a kontrastu, což v praxi znamená více detailů ve světlých a dokonce i v tmavých oblastech. Možná tuto technologii znáte z fotoaparátů, kde se již nějakou dobu používá.

S obrazovkami OLED byly představeny čtyři Ultra HD (4K) modely s úhlopříčkami 138 cm (55") a 165 cm (65") – EF950V (9500), EG910V (9100, zakřivený), LG EG920V (9200, zakřivený) a EF950 (9500). LG tak má v nabídce devět modelů OLED s různým úhlopříčkami či typem rámu a podstavce.

Novinkami jsou především:

  • LG 55EG9100 – představuje televizor se zakřivenou obrazovkou o tloušťce pouhých 5 mm.
  • LG EF9500 – vlajková loď a zároveň první OLED televizor značky, který pracuje s HDR.

U vybraných modelů rovněž najdete zvukový systém Harman Kardon.

Všechny nové televizory OLED by měly být během září ke koupi, do Česka se dostanou ale jen některé a výrobce zatím neupřesnil, o které půjde.

Vedle OLED LG uvedlo zásadní aktualizaci pro televizory vybavené operačním systémem WebOS 1.0. Tzv. „Value Pack Upgrade“ obsahuje čtyři hlavní funkce systému WebOS 2.0: My Channels (nastavení oblíbených kanálů), Quick Setting (rychlé nastavení), Input Picker (rozpoznání připojeného zařízení) a Live Menu (menu chytrých funkcí). Výrobce také oznámil, že s aktualizací bude ovládání intuitivnější a hlavně odezva systému bude rychlejší, což byla v případě WebOS 1.0 častá stížnost.

Aktualizace má být dostupná od 21. září 2015 a měla by se vám nabídnout automaticky.

Panasonic vstupuje na trh s televizory OLED a má i THX

Jak jsme vás již informovali v článku z uvedení televizorů Panasonic pro rok 2015/16, je tu první OLED tohoto výrobce. Než se k němu dostaneme, podívejme se na jinou zajímavou novinku, totiž na prototyp tzv. Personal Screen, což je, či spíše bude, přenosný, voděodolný LCD displej s úhlopříčkou 24 palců, tedy 61 cm, bez tuneru. Obraz se na něj bude přenášet bezdrátově a je to skvělá myšlenka, protože něco takového na trhu chybí léta letoucí (nikdy jste netoužili po TV nad vanou?).

Personal Screen může tudíž pracovat opravdu kdekoli a vystačí si jen s napájením a signálem Wi-Fi.

Také Panasonic hodlá vstoupit na trh s přehrávači typu Blu-ray Ultra HD. A i ten jeho byl v prototypu. Uvedení na trh známo není, ale možná půjde o termín, který jsme slyšeli vícekrát – někdy na počátku příštího roku…

A teď pojďme k té nejočekávanější novince – prvnímu OLED televizoru se značkou Panasonic, který má na evropský trh přijít v říjnu tohoto roku.

Jde o Panasonic TX-65CZ950 s úhlopříčkou 165 cm (65"), rozlišením Ultra HD (4K), podporou HDR a prohnutou obrazovkou typu OLED, tedy bez jakéhokoli dodatečného podsvícení. Vybaven je obrazovým procesorem 4K Studio Master a splňuje certifikaci THX, což doposud žádný televizor s technologií OLED nezvládl.

Pokud chce majitel TX-65CZ950 do tohoto módu přepnout, stačí jen navolit obrazový režim True Cinema. Mimochodem, získat THX znamená projít více než 400 laboratorními zkouškami, při nichž se porovnává obraz na televizoru se zdrojovým médiem. Ne nadarmo prohlásil ředitel zobrazovacích technologií THX Eric Gemmer, že „potvrdilo se, že jde o televizor schopný zobrazit jasné objekty s dokonale jednotnými světlými tóny – obraz v kvalitě 4K, ať již v nativním nebo interpolovaném rozlišení, se vyznačuje kontrastem a jasem známým jen z profesionálních monitorů.“

Philips (TP Vision): a pak že Ambilight nejde vylepšit

Pokud si pamatujete na březnový článek z uvedení televizorů Philips z Barcelony, víte, že část nabídky – a jde právě o nejvyšší modely 8000 a 9000 – firma obnovuje na podzim. Právě toho jsme byli na veletrhu IFA 2015 svědky a právě o to šlo nejvíce (o to a o pár dalších vylepšení). A protože jde zároveň o první uvedené přístroje s operačním systémem Android na světě (konkrétně 4.2 a na podzim 2014), dochází nejen ke střídání stráží na nejvyšších pozicích, ale i ke střídání operačního systému Android. Verzi 4.2 tak střídá verze 5, resp. abychom byli přesní, Android TV, čímž zároveň dochází ke sladění se zbytkem produkce uvedeným letos v březnu.

Novou vlajkovou lodí se tak stal Philips 9600 podporující poprvé i standard High Dynamic Range, neboli HDR (viz výše).

Vezměme to ale popořádku…

Největší novinkou je vedle zavedení HDR, byť očekávaného a zatím jen u jediného modelu, nepochybně přepracovaný systém osvětlení pozadí televizoru Ambilight. Ten představuje opravdu revoluční proměnu, protože nepoužívá klasické LED diody, nýbrž projekci.

Také asi nemusím dodávat, že všechny nově uvedené přístroje používají kvalitní materiály, včetně kovu, chromu apod. a že jsou Ultra HD (4K). Za poznámku nicméně stojí, že ani jeden není ve formátu 21:9, kterým se značka kdysi tak proslavila, resp. ho zavedla jako první. Tohle ale na veletrhu obstaral Samsung.

Philips Ambilight jste si i letos mohli vychutnat v poklidném „separé“.
Autor: archiv autora

Philips Ambilight jste si i letos mohli vychutnat v poklidném „separé“.

Nabídka, kterou můžeme i v Česku očekávat snad ještě před koncem roku (doufejme, že to nedopadne jako loni), vypadá následovně:

  • Philips 8601: velice tenký, se čtyřstranným Ambilightem, úhlopříčky 138 cm (55") a 165 cm (65"), jedinečná zvuková reprosoustava složenou z 18 reproduktorů, kterou lze rozmístit kolem TV
  • Philips 8700: zakřivená obrazovka, integrovaný (zakřivený) zvukový systém, třístranný Ambilight, úhlopříčky 138 cm (55") a 165 cm (65")
  • Philips AmbiLux: zjevně mimo klasické označení (i když se jmenuje 8901…), tedy mimo běžné řady, pyšnící se překvapivým projekčním osvětlením pozadí televizoru, která posouvá Ambilight na jinou úroveň. Zatím jediná úhlopříčka 165 cm (65")
  • Philips 9600: vlajková loď, standard HDR, čtyřstranný Ambilight, jas až na 1000 cd/m2, integrovaný zvukový systém pod obrazovkou (lišta), zatím jediná úhlopříčka 165 cm (65")

Podívejme se ještě na to nejzajímavější trochu podrobněji.

Zvuková soustava televizoru Philips 8601 má systém skládající se z 18 reproduktorů, 16 samostatných zesilovačů a dvou zabudovaných subwooferů s neodymovými magnety. Vše dává výkon 50 W a „mikrozesilovače“ jsou instalovány ve dvou odnímatelných reproduktorech z leštěného tmavého chromu, které jsou umístěny po obou stranách televizoru. Lze je však od něj oddělit a buď umístit na dokoupitelné stojánky s dalšími dvěma subwoofery (výkon pak vzroste na 70 W), nebo je položit na šířku vedle televizoru. Podporován je i zvuk s DTS Premium, což znamená i DTS-HD, a to je hodně příjemná novinka.

Loňské špičkové modely mu příliš nakloněny nebyly…

AmbiLux je jednak označení nové televizní řady, jednak – zdá se – označení i technologie projekčního osvětlení pozadí televizoru. Zatímco tradiční systém osvětlení využívá různě rozmístěných (po dvou, třech či čtyřech stranách) a případně i směrovaných LED diod zapasovaných do zadní části TV, novinka pracuje s devíti miniaturními projektory. Ty jsou taktéž umístěny v zadní části televizoru a světlo promítají na zeď. K dispozici je celá řada režimů, což se nezměnilo.

Samsung: designová kráska s motorem

Společnost těsně před veletrhem oznámila, že všechny její Ultra HD (4K) televizory pro sezónu 2015/16 série 6 až 9 vyhovují nově definované specifikaci sdružení CEA (Americká asociace spotřební elektroniky) a také Digital Europe, která dělá totéž v Evropě. Požadováno je, aby obrazové body panelu televizoru neomezovaly barevnou škálu, což podle CEA dělají obrazovky s tzv. RGBW pixely, měly více než 8 milionů obrazových bodů, tedy rozlišení alespoň 3840 × 2160, zabudován musí být minimálně jeden HDMI vstup podporující v rámci zmiňovaného rozlišení frekvence 24p, 30p a 60p, a také musí mít minimální barevnou hloubku 8 bitů.

Na berlínském veletrhu IFA 2015 představil Samsung „nový formát titulků“ pro různé typy vysílání, poplatný technologii HbbTV 2.0, a to včetně těch speciálně určených pro neslyšící.

Projekt „Pilot-A Hbb4All“ zajišťuje ve spolupráci s organizacemi IRT a RBB a chce tak přispět k celoevropské snaze o zavedení titulků ve formátu, který by fungoval na různých platformách a v různých zemích a který by umožnil neslyšícím a nedoslýchavým divákům, nebo i divákům s nedostačujícími jazykovými schopnostmi, aby mohli bez problému sledovat televizní vysílání.

V minulém roce ustanovený standard HbbTV 2.0 pak má poprvé nabídnout podporu rozlišení Ultra HD (4K) a placeného vysílání a také podstatně více jazykových stop i externích titulků, které dokonce mohou být naživo dohrávané z internetu. Rozhodně chytrá myšlenka, která by měla jít ruku v ruce se snahou o zavedení evropských vysílacích práv neomezených hranicemi jednotlivých zemí EU.

Prohnuté televizory jsou už letos všude a i když se do nich některým výrobcům opravdu nechtělo, nedalo se nic dělat a museli Samsung následovat.
Autor: archiv autora

Prohnuté televizory jsou už letos všude, a i když se do nich některým výrobcům opravdu nechtělo, nedalo se nic dělat a museli Samsung následovat.

Další důležitou oznámenou iniciativou je rozšiřování podpory Ultra HD obsahu s partnery jako Amazon, Netflix či Wuaki i s lokálními výrobci či šiřiteli 4K obsahu napříč Evropou, jako jsou Canal Plus, British Telecom a HD+.

Samsung také společně s Gamefly uvádí placenou herní službu Gamefly Streaming. Ta se hodlá zaměřovat na to, aby přinášela kvalitní hry, ale její zákazník si je nemusel fyzicky kupovat stejně, jako by nepotřeboval specializovanou herní konzolu. Vystačit by si tak měl s chytrým televizorem Samsung a dálkovým ovladačem, resp. maximálně jednoduchým joystickem. K dispozici už jsou například hry jako Batman: Arkham Origins, Lego Batman 3 či Hitman Absolution.

Tím jsme se dostali k poslednímu a nejzajímavějšímu bodu, k designové krásce jménem Samsung UE82S9W, která bude stát 21 999 €. Má prohnutou obrazovku s úhlopříčkou 207 cm (82"), ovšem s rozlišením 5120 × 2160 bodů a tudíž s poměrem stran 21:9. Má také tzv. 360stupňový design, a je tudíž primárně určena do prostoru.

Vestavěný zesilovač poskytuje výkon 70 wattů (RMS) a prakticky všechny konektory, včetně tunerů, jsou umístěny do externího boxu, který je s panelem spojen jedním kabelem, přes který by mělo jít i napájení. Instalace se tak dá udělat hodně čistě.

Aby toho nebylo málo, v podstavcové kostce je umístěna nejen část zvukového systému, ale i motor, který dokáže celou obrazovku natočit podle vašich potřeb.

LCD televizor Sony X90C (X91C vypadá stejně) pracuje s Android TV a je v nejužším místě hluboký jen 5 mm. Elektronika a další propriety jsou pak umístěny v klasické „hrbu“.
Autor: Sony

LCD televizor Sony X90C (X91C vypadá stejně) pracuje s Android TV a je v nejužším místě hluboký jen 5 mm. Elektronika a další propriety jsou pak umístěny v klasickém „hrbu“.

Sony: HDR a ohňostroj natáčený drony

A začněme podporou technologie HDR (High Dynamic Range), která je tu nebývale široká.

Kromě již avizovaných televizorů řad X93C a X94C ji najdete i v S85C, X85C, X90C a X91C. Takovou šíři záběru zatím nikdo jiný nemá.

Firma také hodlá podpořit obsah využívající HDR a spolupracuje na tom mj. s Amazon Video. Představila rovněž nejnovější reklamní kampaň, jejíž výsledek vidíte na obrazovce televizoru výše. Zajímavá je především tím, že ohňostroj byl kvůli bezprostřednosti natáčen drony osazenými kamerami Sony CineAlta F55 4K, které si poletovaly v jeho blízkosti. Zda byl přitom i nějaký zasažen, zpráva bohužel neříká…

Co se týče představených televizorů, šlo především o model X90 (na snímku výše) a X91C (KD-75X9100C). Ten nabídne úhlopříčku 191 cm (75") a hloubku v nejužším místě 15 mm. Pracuje, stejně jako X90 a další z řady „X“, na operačním systému Android TV.

Nabídku Ultra HD televizorů Sony doplňují ještě další dva nové modely opět s Android TV: X80C s úhlopříčkou obrazovky 124 a 140 cm (49" a 55") a zakřivený S80C se 138 (55") a 165cm (65").

Podle oznámení Sony budou novinky na českém a slovenském trhu nabíhat postupně od poloviny září.

Technisat TechniMedia UHD+ je 4K televizor, který má být zanedlouho k dispozici ve třech úhlopříčkách od 109 do 140 cm. Výrobce slibuje plnou kompatibilitu se 4K specifikací Digital Europe, která to začíná mít v Evropě na starosti stejně, jako CEA v USA.
Autor: archiv autora

Technisat TechniMedia UHD+ je 4K televizor, který má být zanedlouho k dispozici ve třech úhlopříčkách od 109 do 140 cm. Výrobce slibuje plnou kompatibilitu se 4K specifikací Digital Europe, která to začíná mít v Evropě na starosti stejně, jako CEA v USA.

Technisat s Full HD i s Ultra HD

Televizní novinky tohoto výrobce (DAB se budeme věnovat jindy) lze rozdělit na ty s rozlišením Full HD a ty s Ultra HD (4K). Vždy jde však o obrazovky LCD.

MMF24

První případ zastupuje řada TechniSmart Pro, která je (bude) ke koupi ve dvou úhlopříčkách – 81 cm (32", 599 €) a 99 cm (39", 799 €). Oba televizory jsou chytré, mají integrované Wi-Fi, podporu HbbTV a umějí jak nahrávat, tak zastavit živé televizní vysílání (TimeShift).

TechniMedia UHD+ už pracuje s rozlišením Ultra HD (4K) a ke koupi bude ve třech úhlopříčkách: 109 cm (43", 1799 €), 124 cm (49", 1999 €), 140 cm (55", 2299 €). Tyto televizory vyhovují specifikaci „Digital Europe UHD Display“, dalších informací zatím moc není.

Nejnovější osvětlovací vychytávkou Philipsu, je Hue Lightstrip Plus. Po Wi-Fi žárovkách Hue, které si můžete sladit s osvětlením Ambilight vašeho televizoru je tu i nalepovací pásek, který můžete umístit za váš další televizor bez osvětlení pozadí. Dá se z něj ale vytvořit i nevtíravé nepřímé osvětlení, dá se napojovat, ale také zkracovat obyčejnými nůžkami.
Autor: Philips

Nejnovější osvětlovací vychytávkou Philipsu je Hue Lightstrip Plus. Po Wi-Fi žárovkách Hue, které si můžete sladit s osvětlením Ambilight vašeho televizoru, je tu i nalepovací pásek, který můžete umístit za váš další televizor bez osvětlení pozadí. Dá se z něj ale vytvořit i nevtíravé nepřímé osvětlení, dá se napojovat, ale také zkracovat obyčejnými nůžkami.

Co vás v článku nejvíce zaujalo? (Povoleno je více odpovědí)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).