Hlavní navigace

Velké politické retro na ČT 24 je geniální, chybí mu ale kontext

11. 7. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jan Potůček Autor: 115393
Zpravodajský kanál České televize reprízuje od tohoto týdne nejzajímavější politické diskuse Československé a České televize za posledních dvacet let. Nahradil jimi interaktivní pořad Hyde Park, který ČT 24 vysílala do začátku července každý všední den mezi 20 a 21 hodinou. Je to geniální tah, jak zabít dvě mouchy jednou ranou: nechat odpočinout přípravný tým Hyde Parku a efektivně využít bohatý archiv zpravodajství ČT.

Ostatně, ČT 24 mohla starší politické diskuse a další zpravodajské a publicistické pořady vysílat už dříve. Zájem o retro pořady je mezi diváky enormní. Zhruba před rokem jsem se na nasazení starších politických diskusí ptal ředitele zpravodajství ČT Milana Fridricha, tehdy však ČT 24 vysílala pouze každodenní pořad Před 25 lety – souhrn čtvrt století starých televizních zpráv. Vlastně je opakovala už podruhé, protože přes časem je vysílala jako „Před 20 lety“ a dospěla s nimi až k listopadu 1989.

Poté ČT 24 název pořadu změnila a znovu se se starými zprávami vrátila o pět let zpět, takže divák má šanci vidět jen komunistické Televizní noviny a Aktuality. Škoda, protože Deník (a Denník, hlavní zpravodajská relace ČST na federálním programu F1 měnila název podle toho, zda se zrovna vysílala z Prahy nebo z Bratislavy) či začínající Události ČT by měly také co do sebe. Dalo by se tak posoudit, jak se měnila profesionalita veřejnoprávní televize.

A je to vidět i na politických debatách ve Velkém politickém retru. Vždyť která televize by si dnes dovolila na úvod diskusního pořadu nalít hostům pivo a ještě oznámit, o jaké jde značky a kdo ho do televize dodal? Nebo začít vnitropolitickou diskusi tématem o tenisu, zpropagovat přitom hotel Diplomat coby dodavatele občerstvení, tenisový svaz a jeho klubový časopis? I s takovými úlety se můžete ve Velkém politickém retru, konkrétně u pořadu Co týden dal s Otakarem Černým, setkat.

KL24

Dnes by si Česká televize za takovou nepokrytou reklamu vysloužila mastnou pokutu od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jistě, už je povolený product placement, ten však televize nesmí použít u zpravodajských a publicistických pořadů. Federální vysílací rada se ale začátkem devadesátých let asi jen rozkoukávala. Stejně jako Československá televize, když si do hodinové debaty pozvala třeba osm hostů a na někteří se tak skoro nedostali ke slovu (dnes se sice tolik hostů klidně vystřídá i v Otázkách Václava Moravce, ale ty mají standardně dvě hodiny a nezřídka i více).

Co však Velkému politickému retru chybí, je uvádění tehdejších debat do kontextu doby. Nechci si stěžovat podobně jako kdysi političtí vězni na vysílání Třiceti případů majora Zemana na ČT. Archivní debaty ale často sledují diváci, kteří tehdejší dobu nepamatují a v tehdejší politické situaci se nevyznají. Když už ČT 24 nepřipravila krátkou analýzu ke každému dílu Velkého politického retra, určitě by se hodilo alespoň napsat nějaký vysvětlující text na web ČT 24 a odkazovat na něj během vysílání těchto debat.

Sledujete Velké politické retro na ČT 24?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).