Hlavní navigace

Vychází Office 2019, Česko je miláčkem v IT outsourcingu, Vivaldi 2.0 je zde

27. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Open Data Initiative
Microsoft, SAP a Adobe rozjíždí iniciativu v open data. Česko je dobře připraveno na kyberútoky. Preview SQL Server 2019. Zprávy z IT, tentokrát ve čtvrtek.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft vydává Office 2019 pro Windows a macOS. Řada lidí už možná zapomněla, že Redmond vedle předplatného v rámci Office 365 nabízí i tradiční „krabicovou“ verzi, Microsoft ji ostatně cíleně spíše upozaďuje. Office 2019 v podstatě předkládá funkce, které za poslední roky nasbíral Office 365. Office 2019 zároveň nebude dostávat nové funkce, ale pouze bezpečnostní záplaty. Protežování předplatného je tedy zřejmé.

Microsoft také oznámil první veřejné preview SQL Serveru 2019. Mezi nejvíce zářivé novinky patří asi to, že je zabudovaná podpora pro Spark a Hadoop File System. Využít lze také konektory do Oraclu, Teradata a MongoDB. Novinek se dočkává i další databáze od Microsoftu nazvaná Cosmos DB. Jsou mezi nimi například nové možnosti replikace nebo podpora Cassandra API.

Vychází webový prohlížeč Vivaldi 2.0. Hlavní novinkou je synchronizace nastavení, hesel, formulářů, historie, doplňků nebo oblíbených stránek mezi více počítači. Nutný je účet přímo u Vivaldi. Za prohlížečem stojí Jon von Tetzchner, dříve známý díky Opeře. Náš rozhovor s ním o novém projektu najdete zde.

Česko se umístilo na desátém místě v takzvaném National Cyber Security Indexu, kde se hodnotí, jak jsou jednotlivé země připravené na kybernetické útoky. Nejlépe je na tom Estonsko, které odráží zejména aktivity z Ruska, následně pak Francie a Německo. Slovensko je čtvrté. Metodika je zde.

Česko je nejoblíbenější destinací pro outsourcing IT služeb mezi zeměmi střední a východní Evropy, vychází ze studie agentury Adecco. „Mezi státy střední a východní Evropy jsou Česká republika společně s Polskem nejvyspělejšími a nejoblíbenějšími destinacemi pro outsourcing v oblasti IT. Zahraniční firmy si u nás cení především vyspělosti právního systému, politické stability, infrastruktury, vzdělávacího systému a datové bezpečnosti,“ uvádí průzkum. Největší poptávka je po datacentrech a tvorbě a údržbě sítí. Zdejší outsourcingový trh má do roku 2021 meziročně růst o 3,7 procenta. Rychlejší rozvoj brzdí mimo jiné nedostatek pracovní síly.

Amazon představil Alexa Presentation Language (APL), prozatím v preview verzi. Vývojáři pomocí tohoto jazyka mohou vytvářet zvukové aplikace pro Alexu, které ovšem zároveň využívají dotykové obrazovky, obrázky, video a další vizuální materiál. Amazon chce Alexu dostat do další řady chytrých zařízení a mít u nich i displeje.

Adobe za 4,75 miliardy dolarů kupuje firmu Marketo. Prodávajícím je fond Vista Equity Partners, který Marketo kupoval v roce 2016 za 1,8 miliardy dolarů. Jde tedy o pěkné zhodnocení. Marketo dělá na cloudovém marketingovém softwaru a Adobe tento obchod staví do silné pozice oproti Salesforce.com, Microsoftu nebo Oraclu. Adobe nástroje integruje do svého Experience Cloudu. Adobe k tomu ještě letos za 1,6 miliardy dolarů přikoupilo Magento.

Adobe, SAP a Microsoft také spouští aktivitu Open Data Initiative. Cílem je vytvořit jeden datový standard, který by bylo možné přenášet mezi různými softwarovými platformami. Mohlo by se to stát běžné třeba v CRM a zároveň je myšlenkou zvýšit kontrolu a soukromí. Trojice zakládajících firem toto chce prosadit jako otevřený framework.

Nvidia už začala prodávat první grafiku s Turingem, konkrétně výkonnou GeForce RTX 2080. Nyní byla oznámena i dostupnost cenově přívětivějších modelů RTX 2070 – dočkat bychom se měli 17. října. Ceny startují na 499 dolarech.

Služba Cisco WebEx se tento týden potýká s velkými výpadky. Vývojáři komunikačního nástroje o změnách postupně informují na webu.

Rádiový podnik SiriusXM za 3,5 miliardy dolarů kupuje hudební online službu Pandora. Ta má nadále operovat samostatně, ale oba projekty na sebe mají vzájemně odkazovat nebo vytvářet předplatitelské balíčky.

Slack si zase pořizuje startup Astro. Ten vytváří asistenta pro práci s e-maily a Slack tak potvrzuje, že do své platformy chce nasát i tento způsob komunikace. Slack nedávno koupil konkurenční HipChat a zřejmě se bude prát s Microsoft Teams a Office 365.

Microsoft plánuje zavést jednotné vyhledávání v rámci svých produktů nazvané Microsoft Searchpíše ZDNet. Stane se i součástí Office, Edge nebo Windows 10.

Leckdo na západě se čínských telekomunikací obává, Intel naopak spolupráci v oblasti 5G s Čínou posilujeRozjíždí novou spolupráci s firmami Huawei, ZTE, Tencent, China Mobile, China Telecom, China Unicom, Baidu a Unisoc. Některé čínské firmy budou nasazovat 5G modemy od Intelu, v Číně vznikne vývojové centrum pro 5G nebo se budou testovat provozy 5G sítí.

Společnost DeepMind spadající pod Google oznamuje spolupráci s Unity. Tento populární nejenom herní engine poskytne výzkumníkům z DeepMindu virtuální prostředí pro testování jejich modelů umělé inteligence. Unity má nyní sloužit jako primární platforma, v níž se budou algoritmy zkoušet.

KL24

Velký dotykový displej Surface Hub 2 s Windows 10 má konečně termín uvedení na trh, nastavený je druhý kvartál příštího roku. Microsoft s ním míří do zasedaček, prezentačních místností a podobně. Následuje ho také Google se svým Jamboardem.

Brněnská firma Safetica Technologies se stala součástí Microsoft Partner Network, konkrétně má titul Independent Software Vendor pro Application Development a Data Analysis. Cloudová verze Safetica DLP bude dostupná v Azure Marketplace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).