Hlavní navigace

Vydá se internetová telefonie cestou Voice over WiFi?

16. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Se současným nástupem cenově dostupných chytrých telefonů vybavených WiFi čipy na trh začíná být telefonování přes Internet opět zajímavé. Co všechno lze už dnes s mobilní internetovou telefonií dělat a čeho se pravděpodobně brzy dočkáme? Budoucí trend naznačuje například koncept Unlicensed Mobile Access (UMA).

Na klasický VoIP jsme již zvyklí a víme, že i přes četná varování „to přes Internet“ bez problémů funguje. Např. dle průzkumu Telekomunikace a VoIP v českých firmách 1/2007 agentury Digimark volá 92 procent obyvatel České republiky pomocí protokolu IP přes Skype, zbytek využívá buď tuzemské VoIP operátory (nejvíce telefonujících zákazníků má na svém kabelu UPC), či jiné klienty vázané na počítač.

Veřejné WiFi hotspoty, ke kterým je možné se připojit většinou zdarma či za konzumaci v kavárnách, restauracích, hotelích a obchodních centrech, jsou používány stále více a pro jejich snadnou lokalizaci již vznikají samostatné projekty, viz www.wifi-in.cz nebo www.freespot.cz.

Nejsnazší, nicméně poněkud neohrabané řešení spočívá v připojení notebooku v hotspotu, připojení sluchátek s mikrofonem a nastartování oblíbeného VoIP klienta. Dobře naprogramovaný Skype, který se bez problémů protlačí NATy a dalšími možnými omezeními (znám i hotspoty, kde nic jiného než právě Skype nefunguje), je ideálním řešením. Proto také Skype ve spolupráci s WiFi agregátorem provozu spol. Boingo připravilo službu Skype Zones, která umožňuje garantované připojení v Boingo certifikovaných hotspotech. Osobně především v zahraničí ocením ale pohodlí využití svého domácího příchozího čísla, a proto využívám softwarového SIP klienta vybaveného komerčními hlasovými kodeky (konkrétně CounterPath od VoIPEXu).

Protože ale volat z notebooku není právě pohodlné, přišli již před několika lety výrobci jako ZyXEL, Siemens či Cisco s jednoúčelovými WiFi telefony. Díky vysoké ceně zařízení a ne právě přívětivému ovládání se toto řešení příliš neujalo, narozdíl od DECT technologie, která domácím uživatelům umožnila v rámci domácnosti na jednom přenosném telefonu sdílet klasickou i VoIP linku. Dle mého osobního soudu je zřejmě nejkvalitnějším (a nejhezčím) řešením z této oblasti na našem trhu telefon Gigaset C455.

Logickým spojením je tedy VoIP funkcionalita v chytrém mobilním telefonu. První vlaštovku kombinace GSM/WiFi vypustila Nokia s modelem 6136 a dnes jsou na trhu WiFi smartphony od všech velkých výrobců – HP, Samsung, Motorola, Sony Ericksson, Sagem, HTC. Ceny těchto zařízení začínají pod 6000 korunami.

První, kdo se u nás tématu VoWiFi chytil, byla společnost Czech OnLine, která ve spolupráci s Nokií nabídla VoIP službu TelefoNet i pro uživatele telefonů E60, E61, E61i, E65, N80IE a N95, které mají integrovaného vlastního SIP klienta. Většina hravých uživatelů si však stěžuje na velmi komplikované nastavení účtu a přístupového bodu a ne zcela 100% interakci s libovolným access pointem. Samotné volání přes IP je pak prý určeno spíše pro zimní měsíce, protože přístroj se při využití WiFi čipu silně zahřívá…

Majitelé operačního systému Symbian S60, kterým disponují převážně telefony Nokia, mají ještě jednu velmi zajímavou možnost – stáhnout si aplikaci oneFone společnosti WiFiMobile, zaplatit cca 360 korun (11.99 eur) a volat ze svého mobilu přes WiFi celý měsíc neomezeně zdarma do 40 zemí světa včetně České republiky.

Podstatně rozšířenější operační systém Windows Mobile zatím nenabízí pro internetovou telefonii tolik, co by mohl či měl. V aktuální verzi WM6 je sice integrována položka „internet calling“, avšak s nastavením se potýkají diskutující ve fórech po celém světě. Naopak mobilní verze Skype funguje na mobilní verzi Windows zcela bez problémů, až na nepříjemný fakt, že volající na vás hovoří nikoli z interního reproduktoru telefonu, ale z externího – hlasitého. Opatřením proti opaření ušního boltce telefonem či ohluchnutí hlasitým hovorem protistrany je náhlavní sada – bondovka.

Skype2

Rozhranní Skype

Prozatím nejvíce konvergovanou službou, kterou využívám na svém telefonu, je Fring, dostupná jak pro Windows Mobile, tak pro Symbian. Tato malá aplikace se umí zaregistrovat do vašeho Skype, ICQ, MSN Messenger či GoogleTalk profilu a při kliknutí na osobu ze seznamu dává na výběr, zda má být hovor uskutečněn klasicky přes GSM, nebo přes online (3G nebo WiFi) služby. Fring umí pracovat i s klasickým SIP profilem – přednastaveny jsou Free World Dialup, Gizmo, VoipCheap, ale možné je vložit také vlastní nastavení SIP operátora.

fring

Rozhranní Fring

Říkáte si, jak se asi bude líbit mobilním operátorům, že jim nelicencované WiFi začíná ukusovat z koláče výnosů za hovorné. Nuže – konvergence pevných a mobilních sítí (FMC) přináší novou službu, která se nazývá Unlicensed Mobile Access (UMA, více např. článek Jiřího Peterky Jaká je budoucnost telefonování? (1.)). Funguje to tak, že klient mobilního operátora je vybaven duálním telefonem (mobilní síť či WiFi) a také domácím WiFi routerem, který je širokopásmově připojen k Internetu (většinou opět prostřednictvím stejného operátora). Telefon pak sám umí rozpoznat WiFi síť, bez zásahu uživatele se do ní zaregistrovat a provádět odchozí i příchozí hovory na stejném čísle prostřednictvím WiFi. Že to není žádné „WiFi-scifi“, ale realita, dosvědčuje již sedm operátorů, kteří UMA nabízí v devíti zemích, mimo jiné také operátor Orange v Polsku pod názvem UNIFON. I když se jedná o VoIP službu svázanou s operátorem, je cena za hovory uskutečněné přes WLAN síť výrazně nižší. Například zákazníci British Telecom (služba BT Fusion) mohou místo jedné minuty tarifu čerpat čtyři a využívat službu i v některém z více než 10.000 hotspotů BT Openzone.

BRAND24

orange-unique

UMA služba Orange UK – Unique

U nás bych očekával, že prvním operátorem podobně konvergované služby bude Telefonica O2 a v těsném závěsu Vodafone s DSL od Radiokomunikací (viz související článek). Od zástupců těchto firem jsem ale pozitivní odpověď na její brzké zavedení nezískal.

Používáte v mobilním telefonu Skype?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Někdejší spoluzakladatel Globe Internet a dnes popularizátor elektrických kol a cyklistiky vůbec. Provozuje eshop ekolo.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).