Hlavní navigace

Výpadek distribučního signálu: jak ho řeší operátoři a jak televize?

1. 2. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Minulou středu došlo k mimořádnému výpadku družice Eutelsat W2 na pozici 16 stupňů východně, již využívá jako distribuční trasu několik česky vysílajících televizí. Server DigiZone.cz oslovil satelitní i kabelové a IPTV operátory a také televizní stanice s otázkou, jak podobné situace řeší. Počítají s náhradní kapacitou na satelitech, nebo si takový výpadek vůbec nepřipouštějí a řeší ho, až když přijde?

Havárie družice Eutelsat W2 je velmi mimořádná

Odborníci se shodují na tom, že to, co se stalo minulý týden satelitu Eutelsat W2 na pozici 16 stupňů východně – tedy absolutní výpadek signálu – je situace velmi mimořádná. Případ, který nastal, tedy okamžitý úplný výpadek poloviny služeb na horizontální polarizaci sestupné vlny, je výjimečný. Nevzpomínám si, že by se něco podobného stalo v nedávné minulosti, uvedl pro server DigiZone.cz vedoucí oddělení telekomunikací televize Nova Václav Udatný. Právě Novy se tento výpadek dotkl velmi citelně, jelikož tuto družici používala pro své přenosové kanály. Provozovatel satelitu po konzultacích s výrobcem satelitu konstatoval, že odstranění závady nebude v dohledné době možné a zajišťoval volnou kapacitu nejdříve na jiném satelitu na stejné orbitální pozici. Uspokojil tak ty své zákazníky, kteří si smluvně pronajali část kosmického segmentu na bázi tzv. obnovitelné kapacity a případně na úkor těch, kteří na náhradních družicích měli pronájem notifikován tak, že v případě nutnosti může satelitní operátor pronajatou kapacitu na nezbytně nutnou dobu původnímu nájemci odejmout a poskytnout ji jako náhradu za technicky vypadlou službu, vysvětluje Udatný.

Není nutné mít dohodu přímo s operátorem družice

Podle šéfa oddělení telekomunikací Novy však pochopitelně hraje roli cena, kterou nájemci segmentu zaplatili při sjednávání nájmu. Václav Udatný upozornil na to, že provozovatel televizního vysílání, poskytovatel obsahu, nemusí mít obvykle uzavřenou smlouvu přímo s operátorem satelitu, někdy ani smlouvu na svou část segmentu, kterou pro šíření svého programu potřebuje, ale obecně s některým poskytovatelem služby satelitního vysílání včetně zemského segmentu (uplinku). Spolehlivost služeb je obvykle definována ve smlouvách jako koeficient dostupnosti služby. Satelitní operátoři udávají obvykle roční dostupnost 99,9 %, což znamená v ročním úhrnu výpadek na přibližně osm hodin, pokud odečteme dva přirozené „výpadky“ z důvodu eklipsy (místo na Zemi – družice – slunce jsou v jedné přímce), přibližuje vedoucí oddělení telekomunikací televize Nova.

Fashion TV HD screenshot

Velké problémy s distribucí signálu měla i česko-slovenská verze kanálu Fashion TV. Na ilustračním obrázku její sesterská stanice FTV HD. Foto: autor

Fashion TV problém vyřešila přechodem na jiný satelit

Jedním z postižených subjektů na pozici 16 stupňů východně byla i česko-slovenská verze módního kanálu Fashion TV. Server DigiZone.cz se proto obrátil na jejího technického ředitele Michaela Pelacha. Fashion TV spolupracuje s izraelskou společností RRsat Global Communications Network. U té máme pronajatou kapacitu společnosti Eutelsat. Výpadek se řešil v rámci dohodnutých krizových plánů a po několika hodinách bylo vyhodnoceno, že operátor má tak závažnou chybu, že ji není možné jednoduše odstranit. Společnost RRsat nám okamžitě poskytla náhradní kapacitu na satelitu Amos a do třiceti minut byla aktivovaná. Všechny operátory jsme na to samozřejmě upozornili. Šlo o dočasné řešení. Přesun na kapacitu jiného satelitu jsme podnikli proto, abychom neohrozili vysílání reklamních partnerů a neporušovali smlouvy s operátory, sdělil serveru DigiZone.cz Pelach. Během pátečního odpoledne bylo vysílání na pozici 16 stupňů východně opět obnoveno.

Operátor je schopen nabídnout náhradní kapacitu

To, jak může fungovat dohoda mezi provozovatelem stanice a poskytovatelem satelitní kapacity, osvětlil na modelu, který funguje u České televize její technický ředitel Rudolf Pop. Máme smlouvu se společností T-Systems, která pro nás zajišťuje kapacitu na satelitu Astra. Je to smlouva na kvalitu transpondéru s určitou zálohou jištění. Znamená to, že v případě takovéhoto výpadku nemá družice obsazené všechny transpondéry. Je možné tedy přejít na rezervní, vysvětluje Pop. V případě, že by však došlo k tzv. absolutnímu „bouráku“, jakým může být výpadek slunečních baterií, provozovatel situaci řeší tím, že některý z flotily svých satelitů přesune na náhradní vysílací pozici. Tam je to pochopitelně s výpadkem, který stojí nějaký čas. Pokud však jde pouze o výpadek transpondéru, poskytovatel kapacity přepne na náhradní zdroj, doplňuje technický ředitel České televize a za pravdu mu dává i Václav Udatný z TV Nova. Co se týká vysílacích parametrů, ty by se v tomto případě nezměnily, takže koncový divák by nemusel vůbec nic poznat.

Rudolf Pop 500

Na přelomu tisíciletí se na telemetrii satelitu Kopernik začaly objevovat údaje, které nebyly úplně relevantní, ale to byla plánovaná věc, vzpomíná technický ředitel České televize Rudolf Pop (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Náznaky problémů tu již byly, nešlo ale o nic vážného

Na přelomu tisíciletí, když jsme byli ještě na satelitní pozici 28,5 stupně východně, jsme zažili to, že když tehdejší satelit Kopernik měl indikovat konec životnosti, tak asi zhruba dva měsíce předem nám společnost oznámila, že se na telemetrii začaly objevovat údaje, které nebyly úplně relevantní, takže s předstihem nám poskytli jinou družici a v té chvíli jsme museli udělat určité úpravy, ale to byla plánovaná věc, která byla předem indikovaná, a nestalo se to během dne, konstatoval pro DigiZone.cz technický ředitel ČT Rudolf Pop. Žádného podobného výpadku si není vědom ani vedoucí oddělení telekomunikací televize Nova Václav Udatný. Dnes programy Novy využívají pro přímé šíření (DTH) služeb družic Astra, kde dosud k žádnému obdobnému problému nedošlo, říká Udatný, podle kterého mohl problém nastat s přenosovými trasami televize, ale ani zde se situace neukázala nijak vážnou. Vzhledem k tomu, že příjem satelitních signálů v News Center byl projektován a vybudován v nedávné době na nové technologii, nebyl problém naladit pro každý přenos jinou frekvenci s jinou polarizací pro vstupy do večerních Televizních novin z různých družic, dodává.

Výhodou satelitního operátora může být „kolokace“

Satelitní operátor typu SES Astra neponechává nic náhodě a počítá i s takovými výpadky, o kterých byla řeč výše. V případě, že by opravdu došlo k nějakému výpadku, je připravený záložní systém. Tzv. satelitní kolokace, systém, který jako první vyvinula společnost SES Astra, zabezpečuje nepřetržitý provoz služeb. Díky kolokaci se satelity mohou vzájemně zálohovat – záložní transpondér na stejném satelitu nebo kolokační satelit na stejné pozici je v případě výpadku okamžitě aktivován, uvedl pro DigiZone.cz Adrian Gumulák z Astra Central and Eastern Europe. SES Astra je také schopna přesunout satelit z jiné orbitální pozice. Náš web se také snažil zjistit další informace přímo od satelitního operátora Eutelsat Communications, ovšem ten se až do vyřešení problému, ke kterému došlo minulou středu večer, nehodlá na dané téma vyjadřovat.

ČT 24 výpadek 1.2.2008 omluva

Výpadek televizního signálu by se měl diváka dotknout pokud možno co nejméně. Ilustrační foto

BRAND24

Jak takovéto problémy řeší kabeloví a IPTV operátoři?

Jak se s výpadky primárního signálu dokáží poprat kabeloví nebo IPTV operátoři? Serveru DigiZone.cz to vysvětlil mluvčí největšího z nich, společnosti UPC Česká republika, František Malina: Naše společnost má k dispozici hned několik distribučních cest televizního signálu. Kromě satelitního příjmu například využívá k jeho přenosu i optickou trasu a dedikované datové trasy, přičemž přednost má ta, která má dostupný větší datový tok. Podle Maliny je velmi často zálohován i samotný satelitní příjem. Kromě přenosového satelitu (pro přenos základního signálu) může naše společnost rychle změnit distribuci na satelitní zdroje pro koncové uživatele (Direct). Zjednodušeně řečeno – při výpadku jedné družice lze program přijímat operativně z jiné, což je velká výhoda právě digitální televize, konstatuje Malina.

Podobně je na tom i IPTV operátor Telefónica O2 se svým produktem O2TV. V případě výpadku signálu zkontrolujeme, zda je daná stanice vysílána na jiném satelitu, který máme smluvně k dispozici a zajistíme tak divákům stabilní příjem vysílání. V opačném případě nezbývá než vyčkat na obnovení vysílání, uvádí pro představu mluvčí společnosti Martin Žabka.

Zaznamenali jste někdy u svého poskytovatele televizního signálu výpadek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).