Hlavní navigace

Změna plánu: Satelit Astra 3B dnes neodstartuje kvůli anomálii

26. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
26. 3. 2010

AKTUALIZOVÁNO Vynesení družice Astra 3B, která poslouží také pro potřeby českého a slovenského trhu, jež mělo proběhnout ve Francouzské Guyaně již dnes, se nakonec neuskuteční. Společnost SES Astra právě oznámila, že vypuštění svého nového satelitu Astra 3B odkládá o několik dní z důvodu prozatím neznámé anomálie, ke které došlo ve vypouštěcím systému. Celý satelit i rampa byly uvedeny do stand-by režimu a jsou plně zabezpečeny.

cif 24 - early cena - média

K TÉMATU: Nový satelit Astra 3B ovlivní vysílání ČT HD a hudební televize Óčko

Prenos měl být živě vysílán jak na internetu, tak také prostřednictvím satelitní pozice 19,2 stupňů východně. Ještě včera přitom společnost SES Astra tvrdila, že poslední přípravy proběhly bez problémů a družice je připravena ke startu na kosmodromu Kourou. Satelit Astra 3B vynese nosná raketa Ariane 5 ECA. Družice Astra 3B váží přes pět tun a bude disponovat 64 transpondéry (frekvencemi), z toho 60 jich bude v běžně používaném Ku-pásmu. Satelit bude pracovat v rozsahu 11,45 až 12,75 GHz a nahradí provoz družic Astra 1E a 1G. Co se týká mapy pokrytí, je jasné, že pro příjem signálu z této družice na pozici 23,5 stupně východně bude ve střední Evropě postačovat parabolická anténa o průměru 60 cm.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).