Hlavní navigace

Webovinky: nové webové projekty 2

10. 12. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Týdenní přehled nových zajímavých webových projektů. Podíváme se na burzu herních předmětů, inovativní kuchařský web nebo další sociální síť pro případ, že by vám FaceBook nebo MySpace nestačilo.

Power.com

Může se zdát, že trh sociálních sítí je beznadějně rozdělen mezi velké hráče typu Facebook či MySpace a noví nemají mnoho šancí se výrazněji prosadit. Služba Power.com je však šedou eminencí, která se před pár dny otevřela anglicky mluvícímu světu. Doposud fungovala v Indii a Brazílii, kde se jí hlavně skrze síť Orkut podařilo ulovit již 5 milionů uživatelů. O nástupu ve velkém stylu svědčí nejen zhoršená dostupnost vyvolaná velkým zájmem, ale i promo akce, ve které dostanete odměnu 100 dolarů za 100 pozvaných a zaregistrovaných přátel. Sami autoři definují svou službu jako Meebo pro sociální sítě. Ke svému účtu si připojíte vlastní profily z Facebooku, MySpace, YouTube, Orkut nebo Hi5. Na jedné stránce pak vidíte všechny své přátele, zprávy, statusy přihlášení, atd. Podobný koncept „sítě sítí“ sice nabízí Friendfeed a spojení s ostatními zase Facebook Connect, na rozdíl od nich Power.com umožňuje obousměrnou komunikaci, kdy zprávy rozesíláte z jednoho místa do nativních sítí vašich přátel a zároveň je nenutíte zakládat si na Power.com vlastní účet. Již v době, kdy byla služba dostupná jen pro Orkut, balancovala na hranici licenčních podmínek. V této nebezpečné zóně se ale evidentně cítí velmi dobře a pomalu láká uživatele na svou stranu. Zároveň by měla být nabídka sítí brzy rozšířena o Twitter, LinkedIn, e-mailové služby GMail, Hotmail, Yahoo a komunikátory AOL, MSN a Skype.

Power.com

Rouxbe

Pokud vám při vyslovení názvu této služby vyvstane na mysli šťavnatý rostbíf, nejste daleko od uhádnutí jejího zaměření. Rouxbe je jeden z mála inovativních webů, jenž je určen pro všechny amatérské kuchařky a kuchaře. Je s podivem, že i přes potenciálně velkou cílovou skupinu neexistuje (s výjimkou metavyhledáváčů receptů) více stránek, které neustrnuly na úrovni magazínu či foodblogu. Rouxbe je videokuchařkou připravovanou profesionály, což se pozitivně odráží na kvalitě samotných receptů. Na rozdíl od estrádních televizních pořadů nestojí v hledáčku kamery kuchař, ale samotný pokrm. Samotná instruktážní videa nejsou jedním celkem, ale jsou rozdělena do podsekcí podle fáze přípravy (příprava surovin, vaření přílohy, finální dokončení pokrmu). Přehrávač vám umožňuje jednotlivé kroky přeskakovat, navíc disponuje zajímavou funkcí, kdy lze zvlášť ovládat hlasitost mluveného slova a hudby na pozadí. V každém kroku si navíc můžete přehrát krátká videa s tipy k jednotlivým ingrediencím nebo pracovním postupům (např. jak vybrat vhodné sherry, jak rychle otrhat listy špenátu, jak se liší jednotlivé druhy pepřů, atd.). U každého receptu nechybí ani textový přepis s obrázky a půlminutové video, jež shrnuje hlavní kroky přípravy. Velmi zdařilou sekcí je kuchařská škola, v níž se naučíte základní techniky jako krájení, příprava polévek, těstovin, masa atd. Rouxbe funguje na principu předplatného, kdy má uživatel 30 dnů přístup ke všem funkcím, pak si může prohlížet jen zkrácená videa, textové verze receptů a tipy pro vaření.

Rouxbe

CatchYouTube

Stále více počítačových programů lze najít také v podobě on-line webových nástrojů. S rozvojem streamovaného videa stoupl zájem o jeho ukládání do formy klasických video souborů nebo extrakci zvuku do formátu MP3. Tyto programy mají stále nezastupitelnou úlohu, protože svou práci odvádí kvalitně a rychle. Přesto se můžete někdy dostat do situace, kdy si budete chtít video z Youtube stáhnout, aniž byste do počítače instalovali speciální program. V tom vám dobře poslouží stránky CatchYouTube. Stačí zadat odkaz na video a vybrat jeden z podporovaných exportních formátů (mpg, 3gp, mov, mp3, dvd, wav, mp4 nebo flv). Výslednou kvalitu bohužel není možné nijak nastavit a chybí i podpora dalších populárních videoserverů – pro tyto funkce je třeba se bohužel obrátit jinam, množství webů nabízejících stahování videí z videoserverů, roste úžasným tempem.

CatchYoutube

CompFight

Flickr je pravděpodobně nejpopulárnější server pro ukládání fotografií na Internetu. Spousta webdesignerů, bloggerů a počítačových uživatelů zde hledá fotografie pro svou práci nebo jen na ozdobu pracovní plochy. Ani zde ovšem nesmíme opomíjet problematiku autorských práv. Třeba klasický vyhledávač obrázků od Google je pro zjištění licence naprosto nepoužitelný. CompFight využívá API Flickru a je tak minimálně rychlejší alternativou k jeho rozšířenému vyhledávání. Fotografie lze velmi přesně vyhledávat podle tagů nebo volněji podle libovolných slov. Zobrazované fotografie lze omezit pouze na ty s licencí Creative Commons nebo s licencí pro volné použití v komerčních projektech. Nevýhodou ComFight je skutečnost, že se zaměřuje pouze na samotný Flickr a nevyhledává i v dalších serverech s volně použitelnými fotografiemi jako stock.xchng. Pokud byste potřebovali vyhledávat fotografie podle licencí ještě cíleněji, vyzkoušejte také službu FlickrStorm. Ta umožňuje omezit výběr na jednu ze šesti konkrétních variant licencí Creative Commons.

BRAND24

Compfight

PlaySpan

Příští rok by šel Arjun Meht v České republice do deváté třídy základní školy a rodiče by mu pomáhali s výběrem střední školy. Oni ale nemusí, protože projekt PlaySpan, který v šesté třídě vytvořil, získal do dnešního dne od investorů přes 23 milionů dolarů. Dokázal v pravý čas využít rostoucí popularity multiplayerových online her a zprovoznit burzu pro prodej virtuálních předmětů a postav. V současnosti se jedná o fungující komerční platformu s podporou zhruba sedmi desítek platebních kanálů a dvou stovek online titulů. Zároveň je jednou z mála online služeb, které se následně prosadily i do kamenných obchodů, kde prodává vlastní předplacené karty. Nově se chystá expandovat na asijský a evropský trh.

PlaySpan

Další setkání u novinek na zahraničním (a případně i českém) webu se těšíme opět za týden.

Zaujala vás některá z nových služeb?

  • Ano
    33 %
  • Ne
    67 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).