Hlavní navigace

Windows 8 a Metro na tabletu: Nastal čas zahodit přerostlé smartphony?

11. 10. 2012
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Vyzkoušeli jsme jeden model z nové generace x86/x64 tabletů s Windows 8. Nové rozhraní tabletům sluší, ovšem předinstalované aplikace ho zrovna vzorně nereprezentují. Jak si tedy Windows 8 s prostředím známým jako Metro na tabletech vedou?

Blíží se datum uvedení Windows 8, tedy systému, který Microsoft piloval pro potřeby tabletů. S ohledem na ně vytvořil nové prostředí Metro (Microsoft později toto jméno kvůli sporu o ochrannou známku opustil, ale než zvolí nový název, budeme jméno Metro pro zjednodušení v tomto článku dále používat), které jsme měli možnost vyzkoušet na jednom z tabletů nové generace. Právě nové x86/x64 tablety s Windows 8 by měly nabídnout jednoduchost a mobilitu současných tabletů, ovšem širokou využitelnost osobního počítače.

Obrazovka Start prostředí Metro

Řada uživatelů už dopředu dává najevo svůj odpor k provázání prostředí Metro s klasickým desktopovým rozhraním, které před Metrem ustupuje do pozadí i na počítačích, kde klasické ovládání myší a klávesnicí stále plně vyhovuje a změna uživatelského prostředí nebyla nezbytně nutná (a dost možná ani žádoucí).

Pro tablety to ale neplatí. Éra, kdy uživatelé nadšeně stylusem ťukali na dotykový displej a kostrbatě tak ovládali klasické desktopové prostředí, je dávno pryč. Samozřejmě je otázkou, nakolik nutné je Metro silově prosazovat i u klasických stolních nebo přenosných počítačů bez dotykového displeje, ale tuto otázku ponechme nyní stranou. Nás tentokrát zajímá, jak si Metro vede na tabletech.

Nabídka Start a plocha se spojily do obrazovky Start

Vývoj prostředí Metro začal na zelené louce. Microsoft se nepokoušel nějakým způsobem upravit své desktopové prostředí. Koncept si vzal ze svého systému Windows Phone pro chytré mobilní telefony. Metro nemá plochu, hlavní panel, okna a další prvky obvyklé pro klasické desktopové prostředí, které procházelo postupnou evolucí od Windows 95 až po Windows 7.

Středobodem prostředí Metro je obrazovka Start fungující jako náhrada menu Start a alternativa klasické desktopové plochy zároveň. Hlavním rysem Metra jsou pestrobarevné dlaždice ve tvaru čtverců a obdélníků, které fungují jako zástupci jednotlivých aplikací. Slouží ke spouštění jak aplikací přímo pro prostředí Metro, tak klasického softwaru, jenž běží v desktopovém prostředí.

Dlaždice je možné na obrazovce Start libovolně přeskládat a měnit jejich velikost z obdélníků na čtverce poloviční šířky nebo naopak. Jejich barvu ale změnit nelze. Jednotlivé dlaždice je možné z obrazovky Start odepnout a pak dané aplikace spustit ze seznamu všech nainstalovaných aplikací. Obrazovku Start tak nutně nemusí zaplavit dlaždice všech nainstalovaných programů.

Přizpůsobení dlaždice na obrazovce Start.

Obrazovka Start se tažením prstu po displeji tabletu horizontálně posouvá, takže její velikost není omezena jen velikostí displeje. Zpracována je tak, že vždy je vidět část dlaždic nacházejících se již mimo displej a také se u dolního okraje obrazovky zobrazuje rolovací lišta. Uživateli je tak na první pohled zřejmé, že to, co vidí, není zdaleka vše, co lze zobrazit. Stejný koncept nápovědy, že je k dispozici po posunu další obsah, Metro využívá i na dalších místech.

Na dlaždicích se objevuje logo a název aplikace, která se jejich prostřednictvím spouští. Dlaždice zastupující klasické desktopové programy mají specifickou podobu. Jsou výhradně čtvercové, mají unifikovanou barvu a zobrazují se na nich klasické ikony s textovým popiskem. Lze tak velmi snadno odlišit dlaždice aplikací pro Metro a dlaždice klasických programů, které se spouštějí v desktopovém prostředí.

Tzv. živé, resp. aktivní dlaždice aplikací pro Metro nabízí dynamický obsah generovaný konkrétními aplikacemi. Právě aktivní dlaždice mají být náhradou miniaplikací pro klasickou plochu, jejichž podpora byla z Windows 8 těsně před dokončením odstraněna. Pokud si ovšem uživatel nepřeje zobrazovat dynamicky se generující obsah, může aktivní dlaždice vypnout. Pravdou je, že přespříliš dynamického obsahu obrazovku Start činí nepřehlednou.

Celý displej pro aplikace

Aplikace v prostředí Metro se spouští v režimu přes celou obrazovku. Standardně tedy není vidět žádná systémová lišta, která by poskytovala informace o přesném času, stavu baterie, připojení k síti a podobně. Celá plocha displeje je využita pro zobrazení konkrétní aplikace. Jestli je to plus nebo mínus, záleží na velikosti displeje. My jsme testovali zařízení s 9,7“ displejem, kde by malá informační lišta vysoká několik desítek pixelů kritické množství prostoru neubrala.

K dispozici jsou dva postranní panely, které si uživatel může nechat zobrazit dle potřeby, jak v Metru, tak v klasickém desktopovém prostředí. Stačí je vytáhnout jakoby ze stran displeje. Hlavní úlohu hraje panel objevující se po pravé straně displeje, s nímž se zároveň poblíž levého dolního okraje displeje zobrazuje nepřehlédnutelný box s hodinami a indikátory stavu baterie a datového připojení resp. připojení k síti.

Pravý postranní panel a box s hodinami.

Na samotném pravém postranním panelu je nové tlačítko Start, díky němuž se lze kdykoliv dostat zpět na obrazovku Start jak z desktopového prostředí, tak z libovolné aplikace běžící v Metru. Aplikace se tím nezavře, pouze přesune do pozadí. Metro tedy zvládá multi-tasking a bez problémů lze přecházet mezi různými spuštěnými aplikacemi. K tomu se ale ještě dostaneme.

Velmi důležitým tlačítkem na pravém postranním panelu je též tlačítko pro otevření obrazovky Hledání. Jejím prostřednictvím lze hledat a spouštět nainstalované aplikace, hledat konkrétní volbu v nastavení systému a samozřejmě vyhledávat a prohledávat soubory uložené v zařízení od souborů kancelářské povahy přes obrázky a fotografie po hudbu a videa.

Obrazovka Hledat – vyhledávání aplikací

Microsoft soustředil veškeré vyhledávací funkce na jednu obrazovku. Nechybí zde ani vyhledávání na webu prostřednictvím vyhledávače Bing. Výsledky vyhledávání jsou servírovány v podobě vhodné pro ovládání na dotykovém displeji tabletu. Stránka s výsledky vyhledávání připomíná obrazovku Start. Jednotlivé výsledky vyhledávání tvoří dlaždice a stránku lze opět horizontálně posouvat tažením prstu.

Vyhledávač Bing v prostředí Metro

Pravý postranní panel obsahuje tlačítko pro online sdílení obsahu z právě spuštěné aplikace a tlačítko pro jeho přímé odeslání do jiného zařízení. Je tu též tlačítko pro nastavení tabletu, resp. počítače. To otevírá širší postranní panel pro pravé straně displeje, který poskytuje rychlý přístup k správě připojení, nastavení hlasitosti či regulaci jasu displeje. Pro další volby lze zamířit do obdoby Ovládacích panelů v podání prostředí Metro. Také se prostřednictvím tohoto panelu poněkud nelogicky otevírá nápověda a vypíná zařízení.

Vedle levého panelu je k dispozici též pravý postranní panel obsahující náhledy běžících aplikací v prostředí Metro a rychlé odkazy na desktopovou plochu a obrazovku Start. Ťuknutím na některou položku se přenese do popředí požadovaná aplikace, resp. se přejde desktopového prostředí nebo na obrazovku Start. Také je možné ťuknutím do horního pravého rohu přepnout na poslední používanou aplikaci pro Metro.

Microsoft Account je takřka nutností

Aplikace pro Metro bude možné pořizovat a stahovat výhradně přes Windows Store, ale několik aplikací z dílny Microsoftu je k dispozici již v základní vybavě systému. Řada z nich vyžaduje Microsoft Account (Účet Microsoft), což je nynější název pro Windows Live ID. Dobrou zprávou je, že Microsoft Account lze vytvořit z libovolné e-mailové adresy.

Microsoft Account přitom ve Windows 8 hraje velkou roli. Klasický lokální uživatelský účet před ním ustupuje do pozadí a víceméně se používá jen jako nouzové řešení pro zařízení bez (momentálního) přístupu k Internetu. Právě díky účtu u Microsoftu lze synchronizovat nastavení jednotlivých zařízení, oblíbené položky a historii z webového prohlížeče Internet Explorer 10 či hesla pro přístup k různým službám.

Předinstalované aplikace dělají Metru ostudu

Teď už k jednotlivým aplikacím. Svým účelem víceméně kopírují základní výbavu, na kterou jsou zvyklí uživatelé dosavadních tabletů. Jsou jednoduché, ovšem ne v tom pozitivním smyslu. Z hlediska funkcí jsou spíše primitivní, takže tvůrci aplikací mohou začít přemýšlet, jaké výhody ve svých výtvorech uživatelům Windows 8 (ale i Windows RT) nabídnou a kolik si za ně budou účtovat. Se základní výbavou si totiž těžko vystačí byť jen příležitostný uživatel.

Mezi předinstalovanými aplikacemi je třeba aplikace Lidé, která slouží především jako agregátor dění v sociálních sítích. Jejím prostřednictvím se lze připojit k účtům na sociálních sítích Facebook, Twitter a LinkedIn. Jednotlivé příspěvky, resp. zprávy ostatních uživatelů, opět mají podobu dlaždič pro snadné dotykové ovládání. Aplikace Lidé též slouží jako adresář, který může čerpat i data uchovávaná v rámci účtů u Microsoftu a Googlu.

Aplikace Lidé agregující příspěvky z vybraných sociálních sítí a fungující zároveň jako adresář kontaktů.

Po odmlce ve Windows 7 se do výbavy systému Microsoftu vrátil e-mailový klient. Je jím aplikace Pošta pro Metro. Podporuje všechny e-mailové služby poskytující protokoly POP3 nebo IMAP, případně technologii ActiveSync. Přistupovat lze najednou k více e-mailovým schránkám. Objemné přílohy je možné posílat za využití úložiště SkyDrive, které funguje jako mezisklad.

E-mailový klient Pošta s podporou ActiveSync

To je ale vedle editoru podporujícího základní formátování textu a vkládání obrázkových emotikonů víceméně vše, co aplikace nabízí. Evidentně se s ní počítá jen jako s přístupovou branou k poštovní schránce nabízející IMAP nebo ještě lépe ActiveSync, kde pokročilé funkce zůstanou v režii e-mailového serveru. Třeba filtrování nevyžádané pošty, automatické třídění zpráv, jejich označování štítky atd.

Dále je k dispozici aplikace Kalendář pro organizaci času, tedy poznamenávání různých událostí a plánování schůzek a samozřejmě upozornění na ně v nastavenou dobu. Patří k těm lepším aplikacím v základní výbavě. Podporuje synchronizaci za využití ActiveSync. Například uživatelé Office 365 nebo e-mailových služeb Hotmail.com či Outlook.com tak mohou mít svůj kalendář k dispozici i na webu anebo třeba v programu Microsoft Outlook nebo e-mailovém klientovi z balíčku Windows Essentials v osobním počítači.

Kdo by v základní výbavě hledal Skype, který Microsoft loni koupil, hledal by marně. Pro komunikaci v reálném čase slouží velmi primitivní aplikace Zprávy podporující výhradně textovou komunikaci v rámci služeb Messenger (dříve Windows Live Messenger, ještě dříve MSN Messenger) a Facebook Chat. Internetová volání nebo videohovory aplikace nepodporuje, což je u aplikace ze základní výbavy pro tablety nové éry tristní. 

Aplikace Zprávy pro textovou komunikaci v rámci služeb Messenger od Microsoftu a Facebook Chat.

Ve výbavě je ještě jedna aplikace Zprávy. Zdá se, že Microsoft jaksi nezvládl lokalizaci anglických slovíček Messaging a News, jak zní názvy těchto aplikací v originální anglické verzi. Druhá aplikace Zprávy funguje jako čtečka zpravodajských serverů. Pro severoamerický region jsou k dispozici víceméně všechny zásadní zdroje informací. Nabídka pro evropské uživatele je zatím mizerná a třeba konkrétně žádný český zpravodajský server prozatím v nabídce není.

Přehled obsahu jednotlivých zpravodajských serverů je servírován v podobě dlaždic pro snadné dotykové ovládání. Konkrétní článek se po ťuknutí na dlaždici pak zobrazí ve čtečce využívající jádro Internet Exploreru 10 pro zobrazení článku na webu daného zpravodajského serveru. Článek je možné ze čtečky přenést do webového prohlížeče.

Aplikace Zprávy nabízející přehled nejnovějších článků ze zpravodajských serverů, ovšem zatím ne těch českých.

Microsoft v aplikaci Mapy uživatelům Windows 8 a tabletů jimi vybavenými servíruje Bing Maps, ovšem do komfortu mobilních Google Maps mají na hony daleko. Aplikace Mapy nevyužívá ani funkce, které webová verze Bing Maps má. Přepínání mezi klasickou mapou a satelitními snímky dnes nelze považovat za nějaký bonus.

Chybí jakékoliv informační mapové vrstvy, 3D modely zástavby, 360° snímky, ptačí pohled a podobné vychytávky, které ale webové Bing Maps nabízejí. Plánovač tras počítá jen s cestou automobilem a poskytuje jen strohý textový popis trasy. Naplánovat si cestu prostředky veřejné dopravy nebo pěšky není možné.

Aplikace Mapy nedokáže ani naplno využít funkcí Bing Maps, natož konkurovat mobilním Google Maps.

Nelze se nezmínit o aplikaci Fotky umožňující jednoduché prohlížení fotek uložených v zařízení, přístup k fotkám vystaveným na Facebooku či Flickeru a uloženým v cloudovém úložišti SkyDrive nebo v běžících počítačích, kde je nainstalován klient služby SkyDrive s povolenou funkcí zvanou fetching. Díky ní je možné získat přístup k souborům v počítači ve své domácí počítačové síti na dálku přes internet bez VPN.

Aplikace Fotky zpřístupní nejen snímky v zařízení, na komunitních serverech, ale i dálkově z PC bez VPN.

Aplikace Fotky tedy patří k tomu lepšímu, co má Metro v základní výbavě. Takto nějak bychom si představovali základní aplikaci pro tablet, která má umožnit jednoduché prohlížení fotek při následování moderních trendů jako je sdílení fotek na sociálních sítích a jejich ukládání do cloudu.

To aplikace Hudba a Videa jsou na tom zase hůře. Zajímavé by bylo například uložení hudby a videí do cloudového úložiště SkyDrive a jejich následné streamování v tabletu. Takovou funkci ale aplikace nenabízí. Umožňují pouze přistupovat k hudbě a videím uloženým v paměti zařízení (resp. v konkrétní knihovně) anebo v jiném počítači v rámci domácí skupiny v místní počítačové síti.

IE 10: konec podpory plug-inů je předčasným gestem

Samozřejmě jsme nezapomněli na veledůležitou aplikaci, kterou je webový prohlížeč. Internet Explorer 10 ve verzi pro Metro má velmi příjemné ovládání. Podporuje tabbed-browsing, rychlý přístup k nejčastěji navštěvovaným stránkám, snadné vyhledávání na webu (nikterak překvapivě přes Bing), připínání stránek na obrazovku Start nebo režim pro anonymní surfování.

To není zrovna oslňující výčet funkcí. V nedávném miniseriálu (první díl, druhý díl) jsme si v praxi ukázali, že mobilní prohlížeče pro iOS nebo Android mohou být jednoduše ovladatelné a přitom nabízet řadu unikátních funkcí. Browser Microsoftu pro Metro se bohužel drží stejného hesla „jednoduchost za každou cenu“ jako prakticky všechny předinstalované aplikace pro Metro.

Internet Explorer 10 v hávu pro prostředí Metro

Řadu problémů může uživatelům v praxi nadělat chybějící podpora plug-inů. Microsoft prý vidí budoucnost webu v HTML 5 (na čemž se shodují víceméně všechny firmy, organizace i osobnosti, které promlouvají do osudu vývoje webu) a tomu přizpůsobil prohlížeč ve svém novém prostředí. Tedy alespoň, co se týče nepodpory plug-inů. I vlastní Silverlight hodil přes palubu.

Samotnou podporou HTML 5 a různých dalších projektů s ním souvisejících Internet Explorer 10 rozhodně nikterak výrazně nevyčnívá nad ostatními prohlížeči. Orientační představu si můžeme udělat podle otestování podpory jednotlivých prvků z HTML 5 na webu html5test.com, kde Internet Explorer 10 dosahuje skóre 319 bodů. Mozilla Firefox 15 má skóre 346 bodů a Google Chrome 22 dokonce 437 bodů.

Koncové uživatele ale v praxi bude spíše zajímat, že Microsoft byl nakonec ochoten v plánu nulové podpory plug-inů v Internet Exploreru 10 pro Metro udělat jedinou a ještě jen částečnou výjimku. Tou je podpora plug-inu Flash Player na vybraných webových stránkách velkého významu. Flash Player je součástí systému a aktualizuje se tak přes Windows Update.

Pokud by uživatel potřeboval otevřít webovou stránku, která vyžaduje nějaký jiný plug-in nebo není mezi vyvolenými, kde je podporován Flash, může si ji na dvě ťuknutí zobrazit v klasickém desktopovém provedení Internet Exploreru 10, který plug-iny dál podporuje bez omezení. Proč ale v systému navrženém na míru tabletům pro správnou funkčnost nespočtu současných webů z dotykového prostředí přecházet do prostředí navrženého pro myš a klávesnici?

Plnou podporu pro Flash i Metro zároveň zatím z mainstreamových prohlížečů nabízí jen Google Chrome, ovšem jeho uživatelské rozhraní údajně navržené pro Metro má  k optimalizaci pro dotykové ovládání na míle daleko. Firefox na tom v tomto ohledu bude výrazně lépe, ale na uvolnění verze s rozhraním pro Metro si uživatelé budou muset počkat do příštího roku.

Windows 8 se přizpůsobila mobilním zařízením

Windows 8 nemají na tabletech prorazit jen díky novému uživatelskému prostředí. Microsoft provedl i další změny, které odrážejí stále větší spotřebitelskou poptávku po mobilních zařízeních. Integrována byla například funkce pro určování geografické polohy. Přibyla též alespoň jednoduchá aplikace pro pořizování fotek a videí integrovaným fotoaparátem v tabletu nebo webovou kameru v notebooku, netbooku, ultrabooku a podobně.

S WiFi se nyní počítá jako s primárním připojením k Internetu, pročež Microsoft vytvořil univerzální ovladač, aby Windows 8 mohla WiFi využít na nejrůznějších zařízeních. Například při testu systému na starém notebooku, kde si Windows 7 musí ovladač pro WiFi obstarat přes Windows Update (takže nejdříve je nutné notebook připojit k Internetu jiným způsobem) běží WiFi ihned po instalaci Windows 8.

Microsoft také zohlednil, že uživatelé přenosná zařízení často vypínají a zapínají a to doslova. Podle jeho statistik totiž ani uživatelé přenosných počítačů v převážně většině nevyužívají funkce pro hibernování počítače nebo jinou podobnou funkci. Je to překvapivé, ale podle Microsoftu tomu skutečně tak je. Proto přepracoval mechanismus studeného startu a Windows 8 startují opravdu proklatě rychle. Metro se objeví po několika sekundách od zapnutí počítače, resp. tabletu.

Přibyly i různé drobnosti jako je možnost omezení synchronizačních funkcí jen po dobu využívání WiFi anebo jejich deaktivace při datovém roamingu. Pak je tu také zamykací obrazovka, což je prvek rovněž převzatý z chytrých mobilů a tabletů. Totéž platí o režimu pro cestování letadlem, který vypne veškeré bezdrátové technologie v zařízení (WiFi, Bluetooth, 3G modem, GPS navigaci).

Mají tablety s Windows 8 šanci na úspěch?

Podle ne zrovna zdařené základní softwarové výbavy prostředí Metro nelze posuzovat celý systém. Samotné Metro jako prostředí má na tabletech určitě šanci. Ovládání je jednoduché, rychle se na něj zvyká a není nad čím tápat a přemýšlet. Různé funkce dělají přesně to, co se od nich očekává. 

Samotné prostředí Metro se Microsoftu vydařilo. Alespoň tedy z pohledu uživatele tabletu. Z pohledu uživatele osobního počítače je to spíše zbytečná změna, kterou si doba nežádá. Windows 8 jako celek jsou zajímavou platformou pro nová zařízení jako jsou x86/x64 tablety, all-in-one počítače s dotykovým displejem pro položení na desku stolu nebo hybridní přenosné počítače s dotykovým displejem, které Apple tak vehementně odmítá.

MMF24

Microsoft a Intel věří, že killer-feature x86/x64 tabletů s Windows 8 bude právě jejich hardwarová architektura, díky které jsou ve skutečnosti klasickým osobním počítačem. Kromě kompatibility s oblíbenými programy to přináší i možnost využití nepřeberného množství hardwaru, který je dnes pro osobní počítače k dispozici. Jedno zařízení tak se správným příslušenstvím může reálně (nikoliv jen teoreticky) plnit úlohu více zařízení: od tabletu přes notebook po desktop.

Celkový dojem sice hodně kazí přespříliš jednoduché předinstalované aplikace a zatím ne zrovna pestrá nabídka opravdu kvalitních aplikací ve Windows Store, ale po technické stránce mohou Windows 8 oživit trh tabletů. Výrobci zařízení tomu věří. Jen v první vlně svůj tablet s některým z procesorů od Intelu představí celkem devět výrobců. A zdá se, že se spotřebitelé mají na co těšit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).