Hlavní navigace

Windows -- kultura primitivů

22. 10. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Klik, klik, klik ... a je hotovo. Stejně jako na dálkovém ovladači TV. Vraždil O. J. Simpson? Kouřila ho Clintonovi Lewinská? Dlouholeté výživy Blesků za moři a oceány. Bolševik lidem nutil tzv. lidověmasovou kulturu. Blesky vytvoří umělou poptávku s výsledkem stejným. Ptáte se: Jak do toho pasují Windows?
Základní rámec věci je prostý. Microsoft (MS) se snaží dodat na desktopy systém, který je po instalaci připraven ke všemu, na co byla už dávno vytvořena poptávka – od her až po kancelářský balík. Monopolistická pozice, se kterou má problémy všude po světě, mu dává možnost vládnout mj. zařazováním nekompatibilit do svého systému.

Titulky z poslední doby hlásají: Linux svou šanci na desktopech ztratil. V soutěži s Windows je Linux bez šance. Velké firmy likvidují své desktopové nabídky Linuxu. Podíl Linuxu na desktopech bude i v příštím roce zhruba jednoprocentní. Podpora linuxových GUI Gnome a KDE se neukazuje být efektivní cestou. Aspoň ne v daném směru. Viz Zajímavý návrh, jak zbytečně nekonkurovat MS a spol. a „vyhrát“ (česky), nebo A Linux development call to arms (anglicky).

Autorem článku je londýnský počítačovec Le Tocq, který označuje celou vývojovou větev Linuxu snažící se dohnat a předehnat (připomíná vám to něco? :-), co už vymyslel MS, za slepou větev. S Le Tocqem vřele souhlasím.

MS bude nadále podvádět a lhát, kdykoli to pro něj bude – hlavně ekonomicky – prospěšné. Už i EU se na něj chystá právě pro jeho oblibu v prolhanosti – hrozí mu pokuta až 1,5 miliardy dolarů. Antitrustové vyšetřování MS v USA stále není ukončeno (poslední žádost MS o návrat projednávání věci k odvolacímu soudu Nejvyšší soud USA zamítl).

Dnes už je naprosto zřejmé, že sekretářky, účetní, manažeři, psavci tiskových zpráv atd. budou používat Windows na desktopech, i kdyby trakaře padaly. Mimochodem, docela by mě zajímala statistika vytíženosti Windows v úřadech. V příliš růžových barvách bych si ji nemaloval.

Znamená snad, že když používáte Windows, jste primitiv? Ale ne – nenechte se svádět na scestí jedním titulkem. :-) Mohu vás uklidnit aspoň tím, že pro psaní více či méně inteligentních statí používají Windows i velmi vzdělaní lidé. Drtivá většina z nich ale nedokáže nainstalovat software podle svých potřeb (tj. s využitím možností free softwaru, resp. softwaru s otevřeným kódem). Počítačovci, kteří to umějí, nejsou windowsovští klikači, i když je k tomu nezřídka nutí vedení firem. Pak docházívá ke komickým situacím, kdy počítačovci skrývají své linuxové instalace před firemními managementy, nebo utíkají k firmám, které jim nechávají volné ruce.

Tím už jsem naznačil, že je tu jeden výrazný trend, kde Windows ztrácejí dech – serverové aplikace. Jistě že jich není tolik jako desktopových. Ale přibývá jich. Statistiky říkají, že jich bude přibývat stále víc. Serverové aplikace jsou v centru pozornosti geeků. Ve stejném centru pozornosti je má i IBM a další firmy, které prodávají „železo na klíč“. Oblast serverových aplikací je příliš široká na to, aby ji obsáhla jedna firma, ba i jeden systém.

Budou tedy Windows kulturou primitivů? Ano i ne. Pokud se necháte degradovat na televizně reklamního konzumenta, tak ano. I když je to dnes hrozně nemoderní říkat, ztrátou svých svobod (vymýváním mozku) se primitivem stát můžete, i když budou všichni ve vašem okolí jednat stejně jako vy. MS je monopolistická firma, která pracuje na kompletním vymytí mozku všem, které má v dosahu. Princip věci je jednoduchý – vytvoření závislosti na jejích produktech. Slovo „závislost“ můžete eventuálně nahradit slovem „podřízenost“.

Jak to bude vypadat, názorně předvádějí copyrightoví kramáři PressPlay a MusicNet (ti rovněž mají problémy v Evropě, budou je pravděpodobně mít i v USA – a oba velmi úzce spolupracují s MS). Viz např. Copyrightoví kramáři chystají útoky DoS na „neposlušné“, EU zablokuje největší copyrightové kramáře? nebo Kameníci se zcela pomátli – plaťte měsíčně, jinak všechny skladby oněmí!.

25. října se bude před obchodním výborem Senátu USA projednávat návrh zákona SSSCA, viz SSSCA – Orwellův zlý sen se naplňuje. Tento zákon by učinil ilegálním dovoz, vývoz a prodej hardwaru bez (státem/korpo­racemi) povolených bezpečnostních technologií. Tohle slyšení přímo skvěle zapadá do současné mediální hysterie kolem hackerů (k přečtení doporučuju článek Psst, guess what? The Internet is vulnerable to HACKERS!).

ebf - partner 1

Windows se ani zdaleka nemusejí stát kulturou ptimitivů jen tehdy, když budete chodit s mávátky před hlavní tribunou, na které bude sedět Bill Gates, nebo když budete stát ve frontě na svůj podpis pod Antichartu. Cesty pro vymytí mozků nejsou vždy až tak přímočaré.

Některé části tohoto článku vycházejí ze stati Open War. S tímto článkem hrubě nesouhlasím. Ani Linus Torvalds nikdy neprohlašoval, že Linux má být nějakou soutěží s MS. Docela dobrá diskuse Why Linux is About to Lose k věci je na Slashdotu. Mimochodem, k posledním komickým vystoupením MS patří výzva „STOP information anarchy!“. Jde o výzvu, aby hackeři neohlašovali díry v softwaru. Což je jednou z podstat úspěšné existence Linuxu a jeho relativně silné bezpečnosti (viz Newspeak MS: STOP informační anarchii!. A jako by „čirou náhodou“ se v Kongresu USA vynořil James Gilmore s požadavkem, aby hackeři byli posuzováni jako teroristé a zavíráni na doživotí bez možnosti odvolání nebo zkrácení trestu. O jejich osudu by měly rozhodovat tajné kybersoudy. Gilmore je předsedou Bushova antiteroristického výboru.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).