Hlavní navigace

WordPress 2.7 je venku

11. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Populární blogovací systém WordPress právě vyšel ve verzi 2.7, označované kódovým jménem Coltrane. Hlavní viditelnou změnou je přepracované interface, které již vzbudilo řadu emocí, zda bylo nutné to staré přepracovávat. V novém administračním rozhraní má být vše proveditelné rychleji, na méně kliknutí, dušují se autoři. Přepracování se dočkal v administraci také dashboard, který umožňuje přeskupení svých funkcí metodou Drag&Drop, konečně se také Wordpress dočkal nativní podpory vláken v…

Populární blogovací systém WordPress právě vyšel ve verzi 2.7, označované kódovým jménem Coltrane. Hlavní viditelnou změnou je přepracované interface, které již vzbudilo řadu emocí, zda bylo nutné to staré přepracovávat. V novém administračním rozhraní má být vše proveditelné rychleji, na méně kliknutí, dušují se autoři. Přepracování se dočkal v administraci také dashboard, který umožňuje přeskupení svých funkcí metodou Drag&Drop, konečně se také Wordpress dočkal nativní podpory vláken v komentářích, to doposud zajišťovaly pluginy třetích stran.

Administrátory potěší možnost odpovídat na komentáře rovnou z dashboardu. Na druhý pohled zjistíte, že všechny obrazovky administrace jsou upravitelné dle vašich požadavků. A co je velmi důležité, nový WordPress má již vestavěnou možnost (a opět kontroverzní, diskuse o ní nebraly konce do vydání) aktualizace na jeden klik myší. Příští aktualizaci tedy nebude potřeba provádět přes FTP, bude stačit odkliknout svolení k aktualizaci a Wordpress se upgradne sám. Doufejme, že ne o podvržený kód, jak se bojí kritici této funkce. Dlužno dodat, že aktualizaci pluginů „na odklik“ již nějakou dobu Wordpress obsahoval a k problémům nedocházelo, i to rozhodlo.

Na českém překladu již čeští příznivci WordPressu pracují a bude ke stažení zde.

KL24

A proč o tom psát? Wordpress je v Česku nejpoužívanější instalovaný systém pro psaní blogů a díky svých schopnostem také často i pro vedení obsahových magazínů nebo firemních stránek, jako náhrada CMS. Díky tomu je ale i nejhackovanějším systémem a předchozí verze určité problémy měly, aktualizovat se tedy vyplácí.

Na novinky se můžete podívat také ve videu:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).